(16.00 hodin)
(pokračuje Palas)

Části návrhu zákona, které neupravují fytosanitární směrnice Evropských společenství, se týkají základních povinností právnických a fyzických osob, ochrany rostlin a zejména skladovaných rostlinných produktů z hlediska bezpečnosti potravin a ochrany životního prostředí, evidence a kontroly mechanizačních prostředků na ochranu rostlin, státní správy ve věcech rostlinolékařské péče, odborných rostlinolékařských činností, včetně činností poskytovaných veřejnosti - prognóza, diagnostika, poradenství, vzdělávání a požadavku na odbornou způsobilost při jejich výkonu, rostlinolékařského dozoru a sankcí za porušování ustanovení tohoto zákona.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, zejména mezinárodní úmluva o ochraně rostlin FAO a dohoda o aplikaci sanitárních a fytosanitárních opatření v rámci WTO, a je plně slučitelná s právem Evropských společenství.

K výkonu nových činností vyplývajících ze zákona bude třeba vedle použití vlastních zdrojů posílit pracovní kapacitu státní rostlinolékařské správy o 31 pracovníků. Náklady na tyto nové činnosti, které budou hrazeny z resortního rozpočtu, se odhadují na 55 milionů korun v roce 2004, 35 milionů korun v roce 2005 a 32 milionů korun v dalších letech. Předpokládají se i příjmy ve formě úhrady nákladů na provedení odborných činností ve výši 4,5 milionu korun v roce 2004, 11 milionů v roce2005 a 32 milionů v letech dalších. Od roku 2006 budou tedy náklady na nové činnosti pokryty převážně příjmy z registrace přípravků na ochranu rostlin financované žadateli o registraci a hodnocení účinných látek financovaného Evropskou komisí, v menší míře z diagnostiky a dalších odborných činností.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Miloslava Vostrá.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak již tady bylo řečeno, nový zákon o rostlinolékařské péči, jehož návrh je předkládán, má zcela nahradit právní úpravu v této oblasti. Právní předpisy, které v současné době tuto problematiku legislativně upravují, se ne zcela shodují po stránce věcné s právem Evropských společenství. Z toho vyplývá, že navrhovaný zákon je nezbytný z důvodu dokončení harmonizace rostlinolékařského práva, tak jak již tady bylo řečeno. Proto doporučuji propustit tento tisk do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za vaši zpravodajskou zprávu. Otevírám v tuto chvíli obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se vás, zda se někdo hlásí do této rozpravy. Takovou přihlášku neregistruji, proto obecnou rozpravu končím.

Spíše formálně se zeptám, zda chtějí ještě se závěrečným slovem vystoupit pan ministr nebo paní zpravodajka. Ale vzhledem k tomu, že nebyla rozprava, tak se domnívám, že nikoliv. A můžeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Ptám se, zda navrhuje někdo přikázání některému výboru dalšímu. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Budeme hlasovat o přikázání předloženého návrhu zákona zemědělskému výboru. Rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 934, které jsem zahájila. Táži se vás, kdo je pro to, přikázat tento návrh zemědělskému výboru. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 934 z přítomných 133 pro bylo 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání zemědělskému výboru, a končím prvé čtení tohoto tisku.

 

Budeme pokračovat dalším bodem schváleného pořadu schůze a tím je bod

 

86.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 381/1991 Sb.,
o Komoře veterinárních lékařů České republiky
/sněmovní tisk 489/ - prvé čtení

 

Opět poprosím, aby předložený návrh uvedl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky představil vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 381/1991 Sb., o Komoře veterinárních lékařů České republiky.

Návrh novely zákona o Komoře veterinárních lékařů řeší bezprostřední požadavky na implementaci směrnic týkajících se vstupu do profese soukromého veterinárního lékaře, a zejména odstranění překážky vůči občanům členských států Evropské unie týkající se požadavku státního občanství. Jedná se o směrnici rady č. 1026/78 ze dne 18. prosince 1978, která se týká vzájemného uznávání diplomů, osvědčení a jiných dokladů o předepsané kvalifikaci ve veterinárním lékařství, včetně opatření k usnadnění účinného výkonu práva, zřizování a svobody poskytování služeb, a směrnici rady č. 1027/78 ze dne 18. prosince 1978, která se týká koordinace ustanovení právních a správních předpisů vzhledem k činnosti veterinárních lékařů.

Uznávání profesních kvalifikací veterinárních lékařů je upraveno zákonem č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zejména novela veterinárního zákona č. 131/2003 Sb. s účinností od 1. července 2003 v nově upravených ustanoveních § 59 a 60 v souladu se směrnicemi Evropských společenství upravuje tuto problematiku.

S ohledem na výše uvedené a vzhledem k přímému vztahu navrhované právní úpravy k harmonizaci našeho právního řádu s předpisy Evropských společenství, o kterém jsem se již zmínil, doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky předložený vládní návrh novely zákona o Komoře veterinárních lékařů přikázat k projednání příslušnému výboru našeho parlamentu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marian Bielesz.

 

Poslanec Marian Bielesz: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi krátkou zpravodajskou zprávu k tisku č. 489, který se týká vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 381/1991 Sb., o Komoře veterinárních lékařů České republiky.

Jak již tady pan ministr podotkl, nedávno schválená novela veterinárního zákona řeší mimo jiné i uznávání profesních kvalifikací veterinárních lékařů, kdy se v něm promítají směrnice Evropských společenství upravující nediskriminační přístup při udělování oprávnění vyžadovaných pro výkon soukromé praxe veterinárního lékaře osobami, které jsou občany členských států Evropské unie.

Cílem předkládané novely je doladit právní stav v této oblasti tak, aby byl plně slučitelný s právem Evropských společenství. Jedná se zejména o dvě zásadní změny. Za prvé zrušení podmínky českého občanství pro zápis do seznamu členů Komory veterinárních lékařů. Za druhé taková úprava pro činnost veterinárního lékaře pocházejícího z členského státu Evropské unie, který je usazen na území České republiky a hodlá vykonávat veterinární činnost dočasně nebo příležitostně. Jedná se o instituci tzv. hostujícího veterinárního lékaře, tak aby tento lékař nemusel být členem komory.

Předkládaná novela je dále plně v souladu s ústavním pořádkem České republiky, plně slučitelná s předpisy Evropských společenství i s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána. A proto doporučuji její propuštění do druhého čtení a přikázání příslušnému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se na přihlášku z místa. Neregistruji žádnou takovou, proto obecnou rozpravu končím.

Budeme se opět zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo další návrh na přikázání? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Bude to hlasování s pořadovým číslem 935, které jsem právě zahájila. Ptám se vás, kdo je pro, aby tento návrh byl přikázán zemědělskému výboru. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 935. Z přítomných 132 pro 83, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru. Končím prvé čtení tohoto tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP