(14.20 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Nyní již mohu zahájit hlasování. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které přednesl pan zpravodaj. Je to usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti.

V hlasování pořadové číslo 915 z přítomných 75 poslanců pro návrh hlasovalo 73, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu, kterým je

 

146.
Návrh na stanovení odměny členům kontrolní rady Grantové agentury České republiky

 

K tomuto bodu vám bylo rozdáno usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu č. 114 z jeho 22. schůze ze dne 12. listopadu 2003. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Petra Plevu, aby předložené usnesení uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nebudu vás dlouho zdržovat.

(Hluk v jednací síni. Předsedající: Prosím o klid.)

Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala toto usnesení: "Poslanecká sněmovna stanovuje výši odměn členům kontrolní rady Grantové agentury České republiky takto: Dr. Deverová 48 000 Kč, Ing. Franc 72000 Kč, doc. Dr. Eduard Gombár 48 000 Kč, doc. Dr. Zdeněk Klanica 72 000 Kč, doc. Dr. Kříž 84 000 Kč, Dr. Máče 60 000 Kč, Dr. Marek 108 000 Kč, Dr. Sochor 54 000 Kč, Dr. Svoboda 54 000 Kč."

Chtěl bych jen poznamenat, že tyto odměny jsou za celý rok práce. A když to srovnáme například s Radou České televize, nedosahují ani poloviny výše odměny radního České televize.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím, že se nikdo nehlásí. Všeobecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Pleva: V podrobné rozpravě ještě jednou předkládám usnesení, které už jsem četl, nebudu ho číst znovu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Končím podrobnou rozpravu. Pokusím se přivolat ještě další kolegyně a kolegy do jednacího sálu.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které předložil výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti.

V hlasování pořadové číslo 916 z přítomných 93 poslanců pro návrh hlasovalo 86, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu zpravodajovi a končím projednávání bodu 146.

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, uplynula potřebná lhůta pro možné projednávání třetího čtení vládního návrhu zákona o dani silniční. Ale protože vidím, že zde není dostatečná většina poslankyň a poslanců, dovolím si tento bod odložit až na pozdější dobu.

 

Budeme pokračovat projednáváním bodu

 

80.
Vládní návrh zákona o mezinárodní pomoci
při vymáhání některých finančních pohledávek
/sněmovní tisk 509/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, přijetím navrhovaného zákona by měl být splněn závazek harmonizace našeho práva s právem Evropských společenství ve věci spolupráce při vymáhání daňových pohledávek v rámci Evropské unie.

Navrhovaný zákon zřizuje kompetence pro správce daně v České republice v případě, že bude nutno na našem území vybrat nedoplatky na refundaci, intervenci či z jiného opatření členských států Evropské unie či částky Evropského zemědělského záručního a podpůrného fondu, nedoplatky na clu, nedoplatky na DPH, jakož i úroky a náklady spojené s vymáháním uvedených nedoplatků. Obdobný postup se předpokládá i v případě vymáhání daňových pohledávek na základě mezinárodních smluv s tím, že platí obecný princip, podle kterého, je-li spolupráce smluvně sjednána jinak, má přednost před tímto zákonem. Nicméně pokud to mezinárodní smlouva připouští, bude postup správce daně stejný jak v rámci společenství Evropské unie, tak mimo něj.

Zákon zachovává obecné principy správy daní v souladu s platným zákonem o správě daní a poplatků. Účinnost zákona se předpokládá ke dni vstupu České republiky do Evropské unie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu místopředsedovi. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vlastimil Ostrý. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, podstatou vládního návrhu zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek je získávání kompetence České republiky získat finanční pohledávky od subjektů v rámci Evropské unie. V praxi to bude vypadat tím způsobem, že pokud bude mít osoba jiné členské země Evropské unie vůči českému státu závazky, po schválení tohoto návrhu zákona bude možné požádat příslušný orgán v mateřské zemi subjektů v rámci Evropské unie o vymožení pohledávky pro Českou republiku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP