(Jednání pokračovalo ve 14.16 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji naše odpolední jednání.

Předtím než budeme pokračovat v projednávání pevně zařazených bodů, vám sděluji, že z rodinných důvodů se omluvil z našeho dnešního odpoledního a z pátečního jednání místopředseda sněmovny pan Ivan Langer.

Naším raním hlasováním jsme rozhodli o tom, že na dnešní odpolední jednání pevně zařadíme body Zpráva o činnosti kontrolní rady Grantové agentury České republiky za období 2002 až 2003, sněmovní tisk 472, tedy bod 145, a poté Návrh na stanovení odměny členům kontrolní rady Grantové agentury České republiky.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

 

145.
Zpráva o činnosti kontrolní rady Grantové agentury ČR za období 2002 až 2003
/sněmovní tisk 472/

 

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 472/1. Prosím zpravodaje pana poslance Vladimíra Koníčka, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, výbor projednal zprávu kontrolní rady Grantové agentury 12. listopadu a zprávu doporučil ke schválení. Doporučil také volební komisi, aby učinila kroky vedoucí k volbě posledního člena kontrolní rady Grantové agentury.

Z problémů, které ve své zprávě kontrolní rada uvádí, bych zdůraznil stav, kdy rozhodování jednotlivých oborových komisí je nejednotné, rozhodování o přidělení finančních prostředků projektovým návrhům není v rámci Grantové agentury také jednotné, a kontrolní rada doporučila věnovat větší pozornost práci zpravodajů jednotlivých projektů.

Co bych ale zdůraznil, je to, že se musí zásadním způsobem změnit přístup samotné Grantové agentury k výsledkům kontrolní činnosti. I přes výrazný pokrok ve spolupráci s předsednictvem Grantové agentury se stále nedaří plně realizovat znění odst. 6 § 36 zákona 130/2002 Sb., to je stanoviska, která jsou vydávána v rámci kompetence kontrolní rady Grantové agentury, jsou pro předsednictvo Grantové agentury závazná. Tady je rozhodně určitý prostor pro zlepšení.

Kontrolní rada pracovala velmi kvalitně, odpovědně a vynaložila hodně úsilí. Proto doporučuji Poslanecké sněmovně schválit Zprávu o činnosti kontrolní rady Grantové agentury za období 2002 - 2003 podle tisku 472.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám písemnou přihlášku. Nevidím také, že by se někdo hlásil z místa. Končím všeobecnou rozpravu.

Táži se pana poslance Koníčka, zda chce pronést závěrečné slovo. Nechce.

Zahajuji tedy rozpravu podrobnou. Táži se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Domnívám se, že pan zpravodaj bude chtít přednést usnesení výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a návrh usnesení.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Výbor pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu doporučil Poslanecké sněmovně schválit zprávu o činnosti kontrolní rady Grantové agentury České republiky za období let 2002 až 2003, uvedenou v tisku 472.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Končím podrobnou rozpravu. Pokusím se přivolat kolegyně a kolegy, kteří budou chtít hlasovat o návrhu usnesení.

Byl přednesen návrh na usnesení. Žádný jiný návrh nebyl předložen. Zahájím tedy hlasování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 914 a táži se vás, zda souhlasíte s návrhem usnesení, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. (Ze sněmovny se množí žádosti o odhlášení a novou registraci.)

Ano, zapomněla jsem vás odhlásit, prohlašuji tedy toto hlasování za zmatečné. Odhlašuji vás všechny a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Prosím nově přicházející kolegyně a kolegy, aby se zaregistrovali svými identifikačními kartami, protože jsem vás odhlásila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP