(Jednání pokračovalo v 16.02 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně, páni poslanci, nejprve mi dovolte, abych požádala pana poslance Mlčáka, který má pro nás zprávu pouze pro stenozáznam, aby tuto zprávu přednesl. Nebude zpochybňovat hlasování, pouze chce pro stenozáznam uvést jedno upřesnění. Poté vám nastíním další průběh hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Děkuji. Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jen pro stenozáznam: při hlasování číslo 873, což byl návrh na zamítnutí, jsem hlasoval ano, ale na sjetině, jak jsem byl upozorněn, mám křížek, že jsem se zdržel hlasování. Nezpochybňuji hlasování, je to jen pro stenozáznam.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tento váš návrh byl zaregistrován. Ještě gongem svolávám kolegy do jednací síně, a to proto, abych vás seznámila s krátkou poradou grémia, která zde byla, a přednesla vám návrh, který z této porady vyplynul.

Na základě porady vedení sněmovny, která právě proběhla, bych vás ráda informovala, že návrhem tohoto jednání grémia je tento postup. Za prvé navrhujeme, abych v tuto chvíli nechala hlasovat o smlouvě, která je před námi a jejíž návrh usnesení jsem přečetla, prostou většinou, v souladu s návrhem legislativy Poslanecké sněmovny. Bude-li proti tomuto mému návrhu vznesena námitka, nechám o ní hlasovat. Projde-li námitka, bude nastaveno kvorum 120; neprojde-li, budeme hlasovat prostou většinou.

Ještě registruji přihlášku místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní předsedající, já vznáším námitku proti postupu předsedajícího, protože jsem navrhl jiný procedurální postup. Zvolila jste jinou metodu, respektuji to, ale žádám sněmovnu, aby rozhodla, zda zvolí postup hlasovat podle zákona o jednacím řádu, nebo ten váš postup. Co zvítězí ve sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Myslím, pane místopředsedo, že jsme prakticky v souladu. Já jsem avizovala, že sněmovna bude rozhodovat. I tím, že vám dávám prostor k vyslovení této námitky a budeme o ní hlasovat, sněmovna vyjádří svůj postoj k tomu, jakým kvorem chce, abychom dále hlasovali.

Proto v tuto chvíli nechávám hlasovat o námitce pana místopředsedy Filipa proti návrhu, který jsem před chvílí přednesla. Je všem jasné, o čem budeme hlasovat? Není. Ještě jednou to zopakuji. Prosím o klid v jednací síni.

Můj návrh, který vyplynul z porady grémia zní takto: Poslanecká sněmovna v souladu se stanoviskem legislativy Poslanecké sněmovny bude rozhodovat o tomto návrhu smlouvy prostou většinou. Dále jsem řekla: Bude-li vyslovena námitka proti tomu, abychom rozhodovali prostou většinou, budu o ní dávat hlasovat. Projde-li námitka, bude nastaveno kvorum 120, neprojde-li námitka, budeme hlasovat prostou většinou. Toto byl tedy můj návrh. Proti tomuto návrhu vznáší námitku nyní místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip a o této námitce v tuto chvíli nechám hlasovat. Myslím, že je to jediný postup, který můžeme v tuto chvíli zvolit.

Dostatečně jsem oznamovala, že přistoupíme k hlasování, tak se domnívám, že zde už všichni jsou, takže můžeme začít hlasovat. Registruji ještě žádost o odhlášení. Prosím, abyste se svými kartami přihlásili.

 

Domnívám se, že můžeme rozhodnout o námitce k hlasování s pořadovým číslem 882. Toto hlasování zahajuji a táži se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 882 z přítomných 152 pro bylo 35, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v hlasování o usnesení, které jsem přečetla - domnívám se, že není nutno, abych je četla znovu - a to hlasování prostou většinou.

 

O návrhu tohoto usnesení rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 883. Táži se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 883 se z přítomných 152 pro vyslovilo 99, proti 22. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na přístup ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech týkajícímu se zrušení trestu smrti, sněmovní tisk 247. Tím končí projednávání tohoto včera přerušeného bodu.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu schůze. Ještě předtím předám řízení panu kolegovi Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne. Budeme pokračovat přerušeným bodem 106, který jsem včera přerušil před hlasováním o závěrečných návrzích, to znamená bodem

 

106.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na ratifikaci Protokolu č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv
a základních svobod týkajícího se zrušení trestu smrti za všech okolností
/sněmovní tisk 251/ - druhé čtení

 

Byla vedena sloučená rozprava, byly předloženy návrhy. Nebudeme opakovat procedurální spor, který jsme vedli k bodu č. 105, protože byl rozhodnut sněmovnou.

Výbory předkládají věcně shodný návrh na usnesení, o kterém budeme nyní hlasovat, a to je: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu č. 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod týkajícího se zrušení trestu smrti za všech okolností."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP