(12.30 hodin)
(pokračuje Kavan)

Já naopak jsem přesvědčen, že velkým příspěvkem k zajištění jejich bezpečnosti bude, a v podrobné diskusi bych chtěl vystoupit právě s návrhem na zpřesnění mandátu, to znamená mandát, který by zdůraznil její charakter jako policejní jednotky spíš než jako jednotky bojové. To je zcela v souladu s rezolucí OSN 1483.

Rovněž tu bylo argumentováno, že takovéto zpřesnění by znamenalo, že bychom se nebránili proti teroristům, že by vojenští policisté byli bezbranní, že by neměli možnost sebeobrany apod. To není pravda. Jakmile se začtete do navrženého doplnění, tak je tam jak ochrana proti teroristům, tak možnost sebeobrany, tak potřeba ochrany života a zdraví jak příslušníků koaličních sil, tak iráckých civilistů. Čili to zkrátka není správná, přesná a pravdivá informace.

Souhlasím velmi s panem premiérem, který to řekl, že ke stabilitě v Iráku dojde, když se bude více angažovat mezinárodní společenství. A že členské země, aktivní země mezinárodního společenství se chtějí a budou účastnit rekonstrukce Iráku. S tím já plně souhlasím. S rekonstrukci Iráku a s jakýmikoliv kroky, které přispějí ke skutečnému míru a stabilitě je třeba souhlasit. To ovšem neznamená nutně, že součástí rekonstrukce Iráku by měly být bojové vojenské jednotky. Naprosto souhlasím s tím, co řekl pan premiér, jednotný Irák, mírové podmínky, snesitelné podmínky pro občany, příspěvek ke stabilitě Iráku je příspěvek ke stabilitě celého tohoto regionu. Ano, pokud budeme vnímat naše angažmá v tomto regionu v tomto duchu, tak s tím souhlasím a myslím si, že jednotka, která bude se soustřeďovat na výcvik iráckých policistů, na vybudování infrastruktury, tak k této stabilitě může skutečně přispět.

Potvrzuji pravdivost slov pana poslance Jičínského, že např. bývalá ministryně zahraničí paní Albrightová je dnes nesmírně kritická k invazi, podporuje aktivity směřující ke stabilitě a rekonstrukci Iráku, ale nepřijímá řadu z argumentů současné administrativy, a zdůrazňovala, že máme vnímat, že dnešní Amerika není homogenní, není to jedna Amerika, je jich tam více, prohlásila. A já apeluji i na vás, abychom tuto americkou realitu vnímali a neinterpretovali kritiku toho či onoho kroku či prohlášení amerického představitele jako postoj antiamerický. To neodpovídá skutečnosti.

Zakončil bych tím, protože chci vystoupit v podrobné debatě s návrhem zpřesnění, které by zdůraznilo policejní charakter jednotky, že situace v Iráku je stále skutečně nestabilní. Dnes i řada Američanů uznává, že rozpuštění armády a policie hned na začátku bylo chybou. Varoval bych před tím, abychom z radosti nad tím, že byl zadržen, zatčen diktátor Saddám Husajn, abychom nedošli k automatickým závěrům, že bez Saddáma Husajna bude v Iráku klid, že útoky na koaliční síly, kterých je zhruba dvacet až pětadvacet denně, přestanou. Naopak, od jeho zatčení došlo k dalším útokům, k dalším zraněním, k dalším ztrátám. Ani kriminalita se nemusí nutně teď snižovat, čili role pro české vojenské policisty tam bude. Bude nutná. Já pouze apeluji, aby tato sněmovna vzala v úvahu nutnost mandát zpřesnit tak, abychom se ne nutně stali součástí bojových jednotek.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Kavan byl posledním písemně přihlášeným do všeobecné rozpravy. Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Panu ministrovi dám slovo k závěrečnému slovu. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Paní předsedající, dámy a pánové, hned zpočátku chci říci jako ministr této vlády, že vláda rozhodla jednomyslně, a musím odmítnout útoky pana poslance Koudelky na to, že bychom byli pod tlakem jakékoliv cizí mocnosti, protože z jeho vystoupení to tak vyplývá. Nejsme pod tlakem ani Spojených států, ani Francie, ani Velké Británie, ani Litvy. Já si myslím, že dokážeme rozhodovat suverénně a že dokážeme předkládat názory takové, jaké máme.

Jestli si někdo myslí, že Irák je bezpečná půda, že Balkán je bezpečná půda a že bez všech demokratických národů bude bezpečná, tak je na velkém omylu. Jestli si někdo myslí, že se bude zjednodušovat bezpečnostní situace v Evropě a jejím okolí, tak je na velkém omylu. Chtěl bych připomenout nejenom rezoluci 1418, ale i rezoluci 1511, kde Rada bezpečnosti vyzývá v článku 16, největší prioritou je zabezpečit dohled a výcvik nad policií, a vyzývá národy, aby se toho zúčastnily. Vyzývá státy do konce k vyslání vojenských jednotek k nastolení a udržení klidu a pořádku v Iráku. Proč budeme stát proti rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN?

Padlo tady hodně slov o naší účasti v Iráku s polní nemocnicí, že byla zbytečná, že nic neudělala, že to dokonce snad potvrdil velitel nemocnice. Já to musím odmítnout, a velmi tvrdě. Na rozdíl od některých jiných jsem v Basře několikrát byl a viděl jsem, a někteří poslanci se mohli přesvědčit se mnou, že nemocnice nebyla zbytečná, zejména v začátku, protože v té době byl skutečně zdravotnický systém v Basře rozpadlý. Ke konci roku už je situace zcela jiná. Odmítám také názor, že ji stahujeme jenom proto, že nemáme finanční prostředky. Nemocnice je v permanentním nasazení dva roky. A už, bohužel, dva roky je dlouhá doba. Ani naši koaliční partneři nedokážou udržet tak dlouho zdravotnické zařízení permanentně v akci.

Saddám Husajn neměl zbraně hromadného ničení. On asi použil proti Kurdům na jihu - já nevím - sprej. Samozřejmě že měl jaderné zbraně, a to, že se nenašly, jsem přesvědčen, že se ještě najít mohou. Některé informace o tom skutečně hovoří. Ale Saddám Husajn měl jaderné zbraně, měl zbraně hromadného ničení. Války v Perském zálivu, ta první válka, to bylo co? Vždyť Saddám Husajn snad přepadl Kuvajt? A to, že se naše jednotky zúčastnily, bylo naprosto správné.

Chtěl bych vám říci, dámy a pánové, určitý pacifismus jistě. Nikdo není rád, že je válka, nikdo není rád, ani dokonce ministr obrany, a ten nejméně, že má vojáky v zahraničí, kteří se mu mohou vrátit, jak tady padlo, v zinkových rakvích. Na druhou stranu vy si platíte a tento stát si platí tuto armádu, aby byla připravena a aby byla ochotna obětovat třeba i svůj život, i když to není krásné. A armáda zbabělá není. Jestli nebudeme působit v misích, tak jak působíme, jestli nebudeme odstraňovat v zárodku problémy, které jsou na různých místech, poblíž České republiky, tak na to Česká republika doplatí.

Chtěl bych vás požádat, a všechny, bez ohledu na levou či pravou část politického spektra, všechny kteří mají zájem na dobrém jménu České republiky, kteří mají zájem na tom, aby Česká republika byla vnímána jako suverénní a schopný stát, aby vyslání jednotek podpořili. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP