(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, rozprava, která se vedla, byla vedena mnohdy z extrémních hledisek. Přesto mi dovolte, abych jednoznačně řekl, že návrh vlády k zahraničním misím, a to na Balkáně i v Iráku, je návrh, který, jak řekl pan ministr Kostelka, byl schválen jednomyslně, a vláda za ním pevně stojí. Předkládá ho s plným vědomím odpovědnosti a s plným vědomím významu pro Českou republiku a pro mezinárodní společenství.

Dámy a pánové, jsou témata, která jsou zdrojem ostrého politického konfliktu ve sněmovně. Jsou témata, která jsou prestižní, jsou témata, která se hrají jednoznačně na rozhraní opozice a koalice. Jsou některá témata, jejichž váha překonává toto rozdělení. Mimo jiné je to téma zahraniční politiky a povýtce je to téma angažovanosti ve vojenských misích.

Dámy a pánové, rozhodnutí České republiky, pokud jej tato sněmovna učiní, bude rozhodnutím suverénního státu v situaci, která je vážná a kterou považuje ovšem za správnou řešit určitým způsobem. Je to rozhodnutí, které je v kontinuitě s naší zahraniční politikou, která posiluje pozici České republiky a nepochybně přispívá ke stabilizaci krizových oblastí, bohužel nepříliš vzdálených od nás samých. Česká republika se angažuje v boji proti terorismu; i zde byla podpora, která překonala úzké rozdělení opozice a koalice.

Znovu zdůrazňuji - vláda pevně stojí za tímto svým rozhodnutím, které předkládá sněmovně, bez ohledu na to, že prakticky neexistuje evropský parlament, kde by bylo jednoznačné a monolitní stanovisko. Stanovisko vlády má naprostou podporu poslaneckých klubů, a to všech poslaneckých klubů, o tom není pochyb, a stanovisko vlády je stanovisko, které vláda předkládá s plnou vahou a odpovědností.

Dámy a pánové, již jednou jsem jasně řekl: Jsou témata, která se odehrávají jasně na rozhraní opozice a koalice, reforma veřejných financí, různé představy o kulturní, mediální a jiné politice. Ano, na rozhraní opozice a koalice se dávají při různých příležitostech různé návrhy, ale tato situace překonává svou vahou to, co je ve sněmovně obvyklé. Proto vyzývám jednoho každého z vás, abyste uvážili celkový kontext, a vyzývám jednoho každého, abychom dokázali překonat konvenční a někdy pro Českou republiku nebezpečnou hranici koalice a opozice. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Miloslav Ransdorf. Já se mu omlouvám, že jsem ho přehlédla, předtím než jsem dala slovo panu premiérovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, ministr obrany tady pronesl velmi závažné prohlášení. Jestliže řekl, že si je jist, že Saddám Husajn měl jaderné zbraně, tak bych ho žádal, aby před touto sněmovnou řekl, o co opírá toto prohlášení, protože v tom případě by jeho zdroje musely být jiného druhu, než jak to vyznívá zatím ze stanovisek západních politiků. Jestliže tvrdí tuto věc, musí mít nepochybně nějaké důvody, jinak by to samozřejmě bylo důvodem k prohlášení o jeho nekompetentnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan ministr má slovo.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Pane poslanče, já jsem se také opravil. Bylo to přeřeknutí, a já vám děkuji za tento projev lidské slušnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám již žádnou další přihlášku do všeobecné rozpravy. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Chtěl bych se zeptat, vážení kolegové a milé kolegyně, pana ministra, jestli si uvědomuje, že je rozdíl mezi vojenským policistou, tedy vojenskou jednotkou, a mezi policejní jednotkou, protože rezoluce, kterou zde citoval, hovoří o vyslání takových sil, které by pomohly vycvičení policie, nikoliv vojenských jednotek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S další faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Miloš Titz.

 

Poslanec Miloš Titz: Paní předsedající, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, v této sněmovně se již mnoho namluvilo o zbraních hromadného ničení v Iráku. Já osobně tento problém nechápu pouze jejich skutečnou přítomností, ale schopností řady vědeckých a technických pracovníků v Iráku tyto zbraně vyrábět. Já si myslím, že reaktor v Širaku byl bezesporu obsluhován velmi schopnými lidmi, a přestože skončil po leteckém napadení v rozvalinách, tak tito lidé si své schopnosti v oblasti jaderných zbraní, jaderných reaktorů uchovali. Mohou je rozvíjet buď za určitých podmínek v Iráku samotném, nebo v jakékoliv jiné zemi, která jim dá tuto možnost.

Co se týká chemických zbraní, které také patří do oblasti zbraní hromadného ničení, bylo naprosto jasně prokázáno, že tyto zbraně s vraždícím účinkem byly použity na severu Iráku proti Kurdům a na jihu proti takzvaným bažinným Arabům. Byly také použity v dlouholeté vražedné válce s Íránem.

Řada indicií, například objednání určitých komponent prakticky z celého vyspělého světa, hovoří o tom, že na území Iráku Iráčany byly když ne vyráběny, tak - (Předsedající: Pane poslanče, já vás musím upozornit na čas, který uplynul.) - bylo učiněno vše pro to, aby byla možná výroba biologických zbraní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S další faktickou poznámkou se přihlásil nejprve pan poslanec Václav Exner a poté pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, ať už pan ministr obrany myslel jaderné zbraně, nebo zbraně hromadného ničení, pak pokud je přesvědčen, že tyto zbraně samozřejmě - jak prohlásil - Irák měl v době zahájení operace koaličních sil, pak je třeba si uvědomit, že je pravděpodobně Irák ještě má, protože nikde nebylo oznámeno, že by byly zničeny ani že by se dostaly pod kontrolu koaličních sil.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo k faktické poznámce pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, ke kolegovi Titzovi bych řekl následující. Pokud je schopen číst anglicky, tak mu zapůjčím knihu, kterou vydal právě Scott Ritter, který byl zbrojním inspektorem v Iráku, kde je podrobná dokumentace. Je tam podán důkaz, že obvinění, která tady padla, se nezakládají na pravdě.

Pokud mluví o incidentu v Halabdži, je notoricky znám, ale to se jedná o minulost. Zároveň bych mu řekl, že americká administrativa nemá v této záležitosti čisté ruce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP