(20.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní budeme hlasovat o přikázání zemědělskému výboru. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 864 z přítomných 78 pro 47, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Nyní přikázání výboru pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Hlasování jsem zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 865 z přítomných 78 pro 54, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Nyní ještě návrh na prodloužení lhůty k projednání o 40 dnů se souhlasem navrhovatele. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro prodloužení lhůty k projednání? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 866 z přítomných 78 pro 64, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání zahraničnímu výboru, výboru zemědělskému a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a lhůtu k projednání jsme prodloužili o 40 dní. Končím bod 112.

 

Dalším bodem je

 

113.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Mezinárodní organizací pro migraci,
kterou se mění Smlouva o spolupráci mezi Českou republikou
a Mezinárodní organizací pro migraci ze dne 15. října 1997,
podepsaná v Praze dne 17. června 2003
/sněmovní tisk 470/ - prvé čtení

 

Žádám pana ministra vnitra a místopředsedu vlády Stanislava Grosse, aby se ujal úvodního slova z pověření vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, přestože pan místopředseda vlády Svoboda by měl mít cit pro mezinárodní dokumenty jako ministr zahraničí a upozorňuje mě, že bych se měl vzdát úvodního slova, tak mi to prostě nedá. Přece jen bych vás nějaký čas zdržel úvodním slovem k této smlouvě, protože ji považuji za velmi důležitou.

Pokud jde o tuto smlouvu, vstoupila v účinnost již v listopadu 1998. V podstatě jde o to, že obsahuje některé neoperativní prvky. Především pokud se sjednávají některá ujednání o její realizaci, podle této smlouvy musí být realizovány formou prezidentské smlouvy, což se jeví neoperativní. Z toho důvodu navrhujeme změnu článku 3 této smlouvy, která umožňuje, aby toto sjednávání nebylo v režimu prezidentských smluv, ale na úrovni exekutivy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru vnitra. Nyní žádám, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Eva Nováková. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Nováková: Ještě bych dodala, že tato verze smlouvy je plně v souladu s českým právním řádem, evropským právem i mezinárodními smluvními závazky České republiky. Lze předpokládat, že dojde k ještě efektivnější spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Budeme rozhodovat o přikázání výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování, které jsem právě zahájil. Kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 867 z přítomných 77 pro 56, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím bod 113.

 

Dalším bodem je

 

114.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Moldavské republiky
o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, nedovolenému obchodu
s omamnými a psychotropními látkami, terorizmu a dalším druhům trestné činnosti
podepsaná dne 7. srpna 2003 v Praze
/sněmovní tisk 491/ - prvé čtení

 

Úvodní slovo přednese z pověření vlády místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, tato smlouva byla podepsána, jak bylo řečeno, v Praze v tomto roce. Upravuje věci, které jsou obsaženy v jejím názvu, to znamená především oblast boje proti organizovanému zločinu přeshraničnímu, nedovolenému obchodu s drogami, finančním trestným činům a trestným činům na úseku migrace a kuplířství. Spolupráce se bude uskutečňovat formou výměny informací o osobách podezřelých z trestné činnosti, organizaci skupin páchajících trestnou činnost a o předmětech, jimiž byly trestné činy spáchány nebo které z trestné činnosti pocházejí. Na této smlouvě bude rovněž participovat Ministerstvo financí.

Smlouva je v souladu s českým právním řádem i mezinárodními závazky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru vnitra Stanislavu Grossovi. Žádám, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Mládek. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi říci, že tato smlouva je jedna z chybějících smluv o boji proti organizovanému zločinu, nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami, terorismu a dalším druhům trestné činnosti. Tato smlouva je v souladu s mezinárodními zvyklostmi. Máme podepsáno několik takových smluv.

Smlouva je o to více žádoucí, že moldavská vláda nekontroluje celé své území, zejména ne oblast Podněstří, ale o to více je zapotřebí tato smlouva o spolupráci s Moldávií. Navrhuji postoupit tuto smlouvu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Jen podotýkám, že tato smlouva byla obsahem i parlamentního jednání při návštěvě parlamentní delegace v březnu letošního roku.

Budeme se zabývat přikázáním výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. O tomto přikázání rozhodneme v hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 868 z přítomných 78 pro 58, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím bod 114.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

115.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Moldavské republiky o předávání a přebírání osob
na státních hranicích podepsaná dne 7. srpna 2003 v Praze
/sněmovní tisk 492/ - prvé čtení

 

Zpravodaj i navrhovatel jsou stejní. Čili nyní žádám ministra vnitra Stanislava Grosse, aby přednesl zprávu. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, pane předsedo vlády, dámy a pánové, tato smlouva opět byla sjednána mezi příslušnými ministry vnitra. Důvodem je snaha o vytvoření odpovídajícího legislativního rámce pro potírání nedovolené migrace a samozřejmě všeho, co s tímto negativním jevem souvisí.

Dohoda upravuje přebírání vlastních státních občanů, kteří nelegálně vstoupili na území druhého smluvního státu, předávání a přebírání občanů třetích států, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území smluvního státu, pokud vstoupili přímou cestou z území smluvního státu. Týká se průvozu občanů třetích států, samozřejmě se zabývá ochranou osobních údajů a také hrazením nákladů na realizaci smlouvy.

Sjednána je jako smlouva vládní, nicméně je zapotřebí, aby s ní byl vysloven souhlas Parlamentem České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP