(20.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Lze ji rovněž považovat za mezinárodní smlouvu upravující práva a povinnosti osob ve smyslu čl. 49 písm. a) Ústavy České republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru vnitra Stanislavu Grossovi a žádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Mládka, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ekonomická transformace v Moldávii se příliš nepovedla, Moldávie je velmi chudá země, která produkuje mnoho nelegálních migrantů a gastarbeitrů. O to více je zapotřebí tzv. readmisní dohoda, která je tímto předkládána. Navrhuji její postoupení do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova navrhovatele nebo zpravodaje. Není tomu tak.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

O přikázání zahraničnímu výboru rozhodneme v hlasování pořadové číslo 869, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 869 z přítomných 77 pro 59, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím bod 115.

 

Posledním bodem dnešního jednání je bod číslo

 

116.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Maďarské republiky o posuzování shody
a akceptaci průmyslových výrobků, podepsaná v Budapešti dne 10. října 2003
/sněmovní tisk 494/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády uvede tuto smlouvu pan ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ještě než začne hovořit, chci vám oznámit, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu ve výborech o 30 dnů, čili je to na žádost předkladatele.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, je vidět, že parlament opět potrestal ty poctivé, kteří tady zůstali, a ti, kteří hlasovali pro prodloužení, tak jak tady bylo řečeno, už tady nejsou. Je to myslím škoda a poslanci by se podle mého názoru nad tím měli vždycky do budoucna zamyslet. Ale ke smlouvě.

Smlouva navazuje na Protokol k Evropské dohodě zakládající přidružení mezi Českou republikou na jedné straně a Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně druhé, který vstoupil v platnost 1. července 2001. Maďarská republika sjednala s Evropskými společenstvími obdobnou smlouvu. U sektorů, které jsou společné pro oba protokoly, se tímto otevírá prostor pro uzavření dohody o vzájemném uznávání a akceptaci průmyslových výrobků mezi Českou republikou a Maďarskou republikou. Dohoda umožní České a Maďarské republice ještě v období před vstupem do Evropské unie využít ve vzájemných obchodních vztazích postupy, které budou uplatňovány mezi oběma zeměmi po jejich vstupu do EU.

Význam dohody pro rozvoj vzájemných obchodních vztahů spočívá zejména v odstranění duplicitních procedur posuzování shody při uvádění výrobků na trh.

Dohoda podléhá odsouhlasení Parlamentem a poté ratifikaci prezidentem republiky. Vzhledem k tomu, že je v zájmu České republiky urychlené sjednání této dohody, byl vládou České republiky vysloven souhlas s jejím urychleným sjednáním a předsedou vlády navrženo zkrácení lhůty pro projednání ve výborech podle § 91 odst. 2 zákona č. 90/95 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru průmyslu a obchodu a nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi pouze podotknout, že předkládaná dohoda zlepšuje pozici našich vývozců z hlediska vzájemného uznávání a akceptace průmyslových výrobků, a to v tom smyslu, že odstraňuje duplicitu mezi námi a Maďarskou republikou a zavádí stav, který bude v každém případě zaveden 1. května, kdy se obě země stanou členskými zeměmi Evropské unie. Dohoda vytváří snahu zavést tento stav již o měsíc, dva nebo tři dříve, podle toho, kdy se nám ji podaří ratifikovat. Doporučuji tedy propuštění do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli má někdo zájem z místa. Není tomu tak, končím obecnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak, můžeme se zabývat návrhem na přikázání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 870, které jsem právě zahájil. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 870 z přítomných 77 pro 57, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů v hlasování 871, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 871 z přítomných 76 pro 56, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a lhůta pro jeho projednání ve výborech byla zkrácena o 30 dnů.

Končím bod číslo 116 a končím dnešní jednací den. Přeji vám hezký večer a zítra se sejdeme v 9 hodin ráno. Prvním bodem jednání bude bod č. 149 - další působení sil Armády České republiky, podle tisku 493. Připraví se předkladatelé pan ministr Kostelka, pan místopředseda vlády Cyril Svoboda, zpravodaji pro tento tisk jsou pan poslanec Pavel Hönig a pan poslanec Vilém Holáň. Ostatní body budou pravděpodobně změněny hlasováním vzhledem k tomu, kolik bodů jsme z dnešního večerního jednání přeřadili. Proto zatím nekonstatuji druhý a následující bod zítřejšího programu schůze.

Hezký večer.

 

(Jednání skončilo ve 20.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP