(20.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Dalším bodem je

 

111.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu
k právní ochraně v záležitostech životního prostředí (Aarhuská úmluva)
/sněmovní tisk 458/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr životního prostředí Libor Ambrozek, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Děkuji, pane místopředsedo. Tady abych předešel jakýmkoliv problémům, tak bych chtěl říci, že jako poslanec navrhuji, aby se hlasovalo až zítra o této úmluvě.

Musím říci, že skutečně Aarhuská úmluva je považována za jeden z nejvýznamnějších dokumentů této doby. V mezinárodním kontextu je charakterizována jako předěl v komunikaci mezi státní správou a občany, jako nástroj k prohloubení demokracie a k prosazení lidských práv a svobod. Proto se chystá v příštím roce i Evropská unie přijmout další dvě směrnice, které vlastně povedou potom k povinné ratifikaci Aarhusu všemi členskými zeměmi.

Česká republika podepsala úmluvu 25. června 1998 přímo na Aarhuské konferenci a v roce 2001 byl tento návrh poprvé předložen Parlamentu České republiky. Tento návrh však byl v Poslanecké sněmovně zaparkován a nebyl do voleb doprojednán, proto s žádostí o ratifikaci této úmluvy předstupuje vláda České republiky znovu, a věřím, že dostaneme prostor, abychom v jednotlivých výborech Poslanecké sněmovny tuto úmluvu diskutovali.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní se zpravodajskou zprávou vystoupí paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já bych chtěla jenom upozornit na to, že jsem vám implementaci Aarhuské úmluvy do českého právního řádu všem nechala rozdat na stůl, protože od spousty poslanců zněly námitky, že tato implementace není dokonalá.

Musím konstatovat, že není dokonalá, a myslím si, že by byla nejlepší odborná diskuse v zahraničním výboru, a proto doporučím propustit ji do druhého čtení, resp. zahraničnímu výboru k dalšímu projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Mimo rozpravu s přednostním právem předseda klubu ČSSD Petr Ibl. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážený pane předsedající, chtěl bych jenom krátce reagovat na situaci, která je zde ve sněmovně, kdy klub ODS na nás vždycky útočí, že nejsme přítomni při projednávání jednotlivých sněmovních tisků, případně jednotlivých zpráv. Chtěl bych poukázat na to, že v současné situaci je zde přítomen klub KSČM, klub sociální demokracie a KDU-ČSL, jsou zde i zástupci Unie svobody - DEU už neříkám - nicméně za ODS jsou přítomni dva členové z 58. A to považuji za nedůstojné vystoupení těchto zástupců.

Chtěl bych jenom pro stenozáznam, aby to bylo zaznamenáno, že nejsme ti, kteří bojkotují projednávání jednotlivých sněmovních tisků, jednotlivých zpráv, ale že to je ODS, která bojkotuje projednávání a v tuto pokročilou hodinu není přítomna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Řádně do rozpravy je přihlášen pan poslanec Miloš Kužvart. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, dovolil bych si navrhnout na základě i předjednání se zpravodajkou paní poslankyní Konečnou, že by tato úmluva byla určena k projednání i výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí v rámci druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane místopředsedo, po konzultaci s představiteli poslaneckých klubů stahuji svůj návrh na to, aby se hlasovalo až zítra, protože jsem přesvědčen, že je tady dostatečně reprezentativní zastoupení politiků, kteří vědí, o čem tato úmluva je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Pan poslanec Miloš Kužvart.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji. Vím, že by to bylo příliš inovativní, ale myslím si, že o takovýchto ekologických zákonech či úmluvách hlasovat v takovéto sestavě by možná bylo mnohem věcnější a rozumnější. Každopádně je to asi nad možnosti našeho dnešního setkání, tuto úpravu učinit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Protože byla stažena námitka proti hlasování, budeme rozhodovat v hlasování o obou návrzích, a to v hlasování 861.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 861 o přikázání výboru zahraničnímu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 861 z přítomných 75 pro 60, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhým návrhem je návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. O tom rozhodneme v hlasování 862, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 862 z přítomných 75 pro 57, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Budeme pokračovat bodem, kterým je

 

112.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Protokol k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přesahujícím hranice států
z roku 1979 k omezování acidifikace, eutrofizace a přízemního ozonu,
podepsaný v Göteborgu dne 1. prosince 1999
/sněmovní tisk 511/ - prvé čtení

 

Žádám, aby se slova ujal ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který přednese úvodní slovo z pověření vlády. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Chtěl bych ujistit kolegu Kvapila, že z těchto tří úmluv, které předkládám, bude mít výbor pro životní prostředí přikázán pouze jednu.

Tento protokol byl podepsán za Českou republiku 1. prosince 1999. Státy Evropské unie jsou smluvními stranami úmluvy a signatáři protokolu a Evropské společenství přistoupilo k protokolu 23. června 2003. Česká republika přijala novou legislativu na ochranu ovzduší, která vytváří právní oporu pro provádění protokolu, a proto si dovoluji požádat sněmovnu, aby tento návrh propustila do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já se omlouvám, ale možná teď budu trošku delší, než byste všichni chtěli, ale myslím si, že je důležité některé věci říci na mikrofon, a to ještě předtím, než budeme o této smlouvě hlasovat.

Tato smlouva je samozřejmě něčím, čím jsme se zavázali, víceméně je i splněna a implementována do českého právního řádu, ale možná některým z vás uniklo, že na straně 9 v článku 6 odstavec 1 písmena h) je sice ustanovení v souladu s cílem úmluvy, ale v České republice by mohlo znamenat, pakliže bychom se jí pevně drželi, odstřižení některých firem, a to zejména průmyslových a zemědělských, od dotací, a to státních i evropských.

Já si myslím, že to je natolik závažný bod, aby tato smlouva nebyla přidělena tentokrát pouze zahraničnímu výboru, ale byla přidělena také zemědělskému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, protože se to těchto výborů týká. - Pane ministře, děkuji, že mě nepřerušujete.

Velice ráda bych byla, kdybyste můj návrh přijali, a s ním si dovoluji navrhnout, protože to budou mít, jak doufám, tři výbory, prodloužit lhůtu na projednání o 40 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já bych požádal všechny, pokud chtějí hovořit s někým, aby tak činili prostřednictvím předsedajícího, a to i případně místopředsedu vlády, a pokud jde o návrh paní zpravodajky prodloužit lhůtu k projednání o 40 dnů, upozorňuji, že tomu tak může být pouze se souhlasem předkladatele. Proto bych rád znal stanovisko pana ministra.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Já myslím, že v předvánočním čase je doba vstřícnosti, a proto souhlasím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku a ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Zpravodajka ve své zpravodajské zprávě předložila návrh na přikázání zemědělskému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 863 a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 863 z přítomných 76 pro 60, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP