(19.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Protože se dostavili minimálně tři předsedové klubů, žádám je, aby se ke mně dostavili ještě před rozhodováním.

Předsedové klubů trvají na tom, že chtějí respektovat usnesení Poslanecké sněmovny z dnešního odpoledne. Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik navrhl postup podle § 54 odst. 9. Ocituji ho: "Předseda poslaneckého klubu a předsedající mohou navrhnout přerušení schůze sněmovny. O takovém návrhu rozhodne sněmovna bez rozpravy."

 

Protože je tady 68 poslanců, zahájím hlasování (číslo 859) o návrhu pana poslance Pavla Kováčika o přerušení schůze. Zahájili bychom schůzi zítra v devět hodin ráno. Kdo je proti?

Z přítomných 81 pro 32, proti 24. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat bodem

 

109.
Vládní návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi vládou
České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o přechodném pobytu
příslušníků ozbrojených sil České republiky a ozbrojených sil Spolkové republiky
Německo na území druhého státu, podepsané v Praze dne 31. července 2003
/sněmovní tisk 440/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr obrany Miroslav Kostelka, kterého žádám, aby se ujal slova. Zároveň žádám pana poslance Viléma Holáně, který je zpravodajem pro prvé čtení.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám vládní návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací dohody, která zde byla citována a která byla podepsána v Praze dne 31. července tohoto roku. S ohledem na povahu závazků v ní obsažených byla dohoda podepsána s výhradou ratifikace, která je podmíněna předchozím souhlasem Parlamentu České republiky.

Účelem dohody je upřesnit právní postavení příslušníků Armády České republiky a Bundeswehru na vzájemně obráceném území, které je obecně upraveno mnohostrannou dohodou. Tato dohoda však rozvíjí a doplňuje některé aspekty. Upravuje problematiku, kterou SOFA vůbec neřeší, třeba používání telekomunikačních prostředků, ochranu životního prostředí, provoz dopravních prostředků po komunikacích či podmínky provádění cvičení na území druhého státu.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že tato dohoda je rovněž příspěvkem k posílení přátelských vztah mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi obrany Miroslavu Kostelkovi. Žádám, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, my jsme se setkali se smlouvou podobného typu už dvakrát - když jsme schvalovali smlouvu NATO PfP SOFA a potom NATO SOFA. Smlouva má podobnou strukturu jako tyto dvě smlouvy. Já jsem ji celou prostudoval a musím konstatovat, že smlouva je vyvážená, a doporučuji, aby byla postoupena do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

S procedurálním návrhem ještě pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, možná že už mě paměť klame, ale pokud mě neklame, tak paní místopředsedkyně Kupčová žádala, aby se o žádném bodu už nehlasovalo. Pokud se mýlím, tak ať upřesní svůj návrh, který tady přednesla.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem takový návrh nemohl akceptovat. Akceptoval jsem ho vždycky ke konkrétnímu bodu, protože připomínka musela být vždycky ke konkrétnímu bodu.

Ale paní místopředsedkyně Kupčová má slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jenom velmi stručně. Jenom jsem řekla, že v případě, že nebude při dalších bodech potřebné kvorum, tak že je možné postupovat tak, jak jsem navrhovala při konkrétním. Měla jsem na mysli, že při každém konkrétním případu bude možno, aby kdokoliv vznesl námitku a odložilo se hlasování na zítřek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě se pokusím přilákat poslance.

Přerušuji bod 109 vzhledem k tomu, že není přítomný dostatečný počet poslanců.

 

Dalším bodem k projednání je bod

 

110.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Návrh na ratifikaci Protokolu o ochraně životního prostředí ke Smlouvě o Antarktidě
/sněmovní tisk 381/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede z pověření vlády ministr životního prostředí Libor Ambrozek, kterého žádám, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane místopředsedo, problematika se týká vládního návrhu na vyslovení souhlasu Návrhu na ratifikaci Protokolu o ochraně životního prostředí ke Smlouvě o Antarktidě. Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna přijala zákon, který vyšel ve Sbírce zákonů, a vzhledem k tomu, že Senát také tento protokol schválil, domnívám se, že nic nebrání tomu, aby tak učinila i Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a žádám, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nemá smysl protahovat agonii, která tady nastala, a vzhledem k tomu, že jsme nedávno přijímali zákon o Antarktidě, tak tato úmluva pouze fakticky mezinárodně uznává zákon, který jsme přijali, a proto doporučuji, aby byla předložena zahraničnímu výboru a projednána na nejbližší schůzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Končím obecnou rozpravu. O závěrečné slovo není žádný zájem.

Měli bychom se zabývat návrhem na přikázání. Vznáší někdo námitku proti hlasování?

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 860 a ptám se, kdo je pro přikázání výboru zahraničnímu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 860 z přítomných 74 pro 62, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím bod 110.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP