(19.00 hodin)

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím ve svém vystoupení se vyjádřit potom i k druhému návrhu, kterým vláda předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod týkajícího se zrušení trestu smrti za všech okolností (bod 106), protože tyto dvě smlouvy spolu úzce souvisejí.

Dne 15. prosince 1989 byl Valným shromážděním OSN přijat Druhý opční protokol k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech týkající se zrušení trestu smrti. Účelem protokolu je stanovit zákaz trestu smrti. Ustanovení protokolu se uplatňují jako dodatková ustanovení paktu a rozšiřují -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Promiňte, já vás ještě přeruším. Požádám sněmovnu znovu o klid. Váš návrh, který jste přednesl, vezmu jako návrh procedurální, to znamená, že bychom sloučili rozpravu k bodu 105 a 106. Myslím si, že tím se sněmovna uklidní, rozejdou se hloučky například okolo předsedy klubu KSČM a ministra zemědělství Palase, ministra obrany, pana kolegy Roučka, pana kolegy Nečase, a ostatní si sednou do svých lavic.

Já jsem vás odhlásil a požádám vás o novou registraci. Abychom mohli rozhodnout o procedurálním návrhu, který podal místopředseda vlády, ministr zahraničních věcí a poslanec Cyril Svoboda, to je o sloučení rozpravy k bodu 105 a 106, žádám vás o novou registraci, abychom měli alespoň potřebný počet hlasů, to je 67 poslanců. Jinak bych musel obvinit pana předsedu výboru pro obranu a bezpečnost, že to udělal záměrně, abychom nemohli dnes jednat, protože ač věděl, že se bude pokračovat v jednání sněmovny, svolal výbor pro obranu a bezpečnost. Chápu, že je málo času na jednání výborů při čtyřtýdenní schůzi, ale jsem přesvědčen, že potřebný počet poslanců dosáhneme. Pokusím se ještě přivolat další poslance do sněmovny. Znovu žádám pana kolegu Nečase a Roučka, aby zaujali své místo v poslaneckých lavicích a rozhodli se hlasovat, přihlásili se svými hlasovacími kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 856 a ptám se, kdo je pro sloučení rozpravy. Kdo je proti?

Děkuji vám. V hlasování pořadové číslo 856 z přítomných 86 pro 77.

 

Můžeme pokračovat ve sloučeném projednávání bodů 105 a 106.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Takže účelem protokolu je stanovit zákaz trestu smrti. Ustanovení protokolu se uplatňují jako dodatková ustanovení paktu a rozšiřují na sebe také působnost výboru OSN pro lidská práva, který je kontrolním orgánem, jemuž smluvní státy předkládají pravidelné zprávy o plnění paktu. Na rozdíl od nejnovější evropské úpravy tento protokol ještě umožňuje učinění výhrady, na jejímž základě lze trest smrti aplikovat za války a za vysoce závažné trestné činy vojenské povahy spáchané v době války. Protokol vstoupil v platnost dne 11. července 1991. Jeho smluvními stranami je nyní 49 států, z toho 14 států Evropské unie.

Protokol č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod byl přijat výborem delegátů ministrů zahraničních věcí států Rady Evropy dne 21. února 2002. Týká se obecného zákazu trestu smrti, tedy i zákazu ukládání a výkonu tohoto trestu v době války, což dosavadní ustanovení úmluvy ještě umožňovala. Protokol byl otevřen k podpisu během zasedání výboru ministrů Rady Evropy ve Vilniusu dne 2. a 3. května 2002, kde ho na základě zplnomocnění prezidentem republiky s výhradou ratifikace za Českou republiku podepsal náměstek ministra zahraničních věcí Pavel Vošalík.

Ustanovení protokolu se na základě jeho článku 5 uplatňují jako dodatková ustanovení úmluvy, protokol jako smlouva prezidentská vyžaduje před ratifikací prezidentem republiky vyslovení souhlasu Parlamentu ČR. Tento protokol vstoupil v platnost 1. července 2003, prvním dnem měsíce následujícího po uplynutí tří měsíců ode dne, kdy deset členských států Rady Evropy, které podepsaly úmluvu, vyjádřilo souhlas být protokolem vázány. Ve vztahu ke kterémukoli členskému státu, který následně vyjádří souhlas jím být vázán, vstoupí protokol v platnost prvním dnem měsíce následujícího po uplynutí období tří měsíců ode dne uložení listiny o ratifikaci při jejím schválení.

V současnosti byl tento protokol ratifikován 19 státy ze zemí Evropské unie. Protokol podepsaly všechny. Ratifikace již proběhla v Irsku, Dánsku, Švédsku, Belgii, Portugalsku a Velké Británii.

Trest smrti byl jako trest výjimečný z našeho trestního zákona vypuštěn zákonem číslo 175/1990 Sb., jenž obsahoval novou definici výjimečného trestu. Listina základních práv a svobod, součást našeho ústavního pořádku, jako základní norma na ochranu lidských práv a svobod v katalogu práv zakazuje trest smrti za všech okolností v článku 6. Právní řád České republiky tedy již obsahuje zákaz trestu smrti, jakož i zákaz ukládání a výkonu tohoto trestu v době války. Za současného stavu Česká republika svou ratifikací, resp. přistoupením k předloženým protokolům prokáže svůj zájem o úplné zrušení trestu smrti v mezinárodním měřítku, tak jak o to usilují OSN, Rada Evropy i Evropská unie a rozšířit působnost příslušných kontrolních mechanismů, tedy Evropského soudu pro lidská práva a výboru OSN pro lidská práva, i na ustanovení těchto protokolů.

Závazky obsažené v obou protokolech nevyžadují provedení změn právního řádu České republiky a jsou v souladu se stávajícími mezinárodněprávními závazky České republiky. Vláda České republiky vyslovila s návrhem na přístup k Druhému opčnímu protokolu a na podpis a ratifikaci Protokolu č. 13 souhlas svým usnesením ze dne 17. dubna 2002. V prvním čtení byly oba tyto materiály projednány Poslaneckou sněmovnou, dne 21. května 2003 byly přikázány k projednání ústavně právnímu výboru, petičnímu a zahraničnímu výboru, které je v červnu, resp. v červenci doporučily sněmovně k odsouhlasení.

Dovoluji si vás tímto požádat o vyslovení souhlasu s přistoupením České republiky k Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech a k ratifikaci Protokolu č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničních věcí a místopředsedovi vlády Cyrilu Svobodovi. Nyní žádám poslance a zpravodaje petičního výboru Václava Nájemníka, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, oběma těmito materiály se zabývaly celkem tři výbory, a to zahraniční výbor, ústavně právní výbor a petiční výbor. V obou případech ve všech třech výborech se dospělo ke shodnému usnesení. Já nevím, jestli je nutno, abych vždycky četl celé usnesení, protože se jedná o naprosto rutinní, obvyklé formulace. Šlo by to tak, pane místopředsedo, že bych to jenom uvedl?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP