(19.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, samozřejmě, jde to udělat tímto způsobem, protože všichni mají rozdaný příslušný text 247/1, 2 a 3.

 

Poslanec Václav Nájemník: V prvním případě, tj. projednání tzv. Druhého opčního protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech týkajícího se zrušení trestu smrti, se zahraniční výbor zabýval tímto materiálem dne 11. června 2003. Po odůvodnění náměstka ministra zahraničních věcí Pavla Vošalíka, po zpravodajské zprávě poslance Václava Nájemníka a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k přístupu České republiky ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech týkajícímu se zrušení trestu smrti, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Dále se tímto materiálem zabýval ústavně právní výbor, formulace jsou stejné. Bylo to dne 5. června 2003, návrh předkládal opět Pavel Vošalík, zpravodajskou zprávu měla poslankyně Jiřina Fialová a usnesení bylo v podstatě totéž, jestli to mohu takhle říci.

Dále se tímto materiálem zabýval petiční výbor na své 18. schůzi dne 8. července 2003. Předkládal jej náměstek ministra zahraničních věci dr. Rudolf Jindrák, zpravodajem byl poslanec Václav Nájemník. Po rozpravě jsme dospěli ke stejnému výsledku, to znamená, výbor dává souhlas k přístupu České republiky ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech týkajícímu se zrušení trestu smrti.

Vzhledem k tomu, že rozprava k oběma návrhům je sloučená, přistoupím nyní k druhému materiálu.

Přečtu celé usnesení zahraničního výboru a pak uvedu u dalších výborů jen modifikace.

Zahraniční výbor se zabýval tímto materiálem na své 16. schůzi dne 11. června 2003 a k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod týkajícího se zrušení trestu smrti za všech okolností, sněmovní tisk 251.

Po odůvodnění náměstka ministra zahraničních věcí dr. Pavla Vošalíka, zpravodajské zprávě poslance Václava Nájemníka a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod týkajícího se zrušení trestu smrti za všech okolností, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Ústavně právní výbor se zabýval na své 22. schůzi dne 5. června 2003 tímto materiálem. Předkládal ho opět náměstek ministra zahraničních věcí dr. Pavel Vošalík, zpravodajskou zprávu měla poslankyně Jiřina Fialová. Výbor dospěl ke stejnému výsledku jako zahraniční výbor.

Tímto materiálem se zabýval ještě petiční výbor na své 18. schůzi dne 8. července 2003. Předkládal jej náměstek ministra zahraničních věcí dr. Rudolf Jindrák, zpravodajem byl poslanec Václav Nájemník a výbor dospěl ke stejnému výsledku, tzn. byl doporučen souhlas k ratifikaci Protokolu č. 13 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod týkajícího se zrušení trestu smrti za všech okolností.

Kolegyně a kolegové, myslím, že tímto mohu svoji zpravodajskou zprávu o projednávání těchto materiálů ukončit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodajovi zahraničního výboru a petičního výboru panu poslanci Václavu Nájemníkovi.

Ptám se, má-li zájem po této zpravodajské zprávě ještě vystoupit zpravodajka ústavně právního výboru paní poslankyně Jiřina Fialová. Nechce, považuje vystoupení pana poslance Nájemníka za dostatečné.

Vyslechli jsme zprávu pana ministra a pana zpravodaje. Otevírám sloučenou rozpravu, do které mám jednu přihlášku pana poslance Davida Šeicha. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. K tomuto poměrně nijak nekontroverznímu tisku nemám samozřejmě žádné fatální výhrady. Na druhou stranu musím připomenout to, co jsme v předešlém čtení diskutovali, a to, co jsem tu přednesl - že je výrazná otázka, zdali je opravdu nutné takovéto protokoly přijímat, které nemají žádný obsah a smysl.

Vycházel bych z obecné teze, že není nutné zaplevelovat český právní řád ať už domácími právními předpisy, tak mezinárodněprávními předpisy ve chvíli, kdy to není nutné. Česká republika nemá ve svém právním řádu trest smrti, a je tedy zcela nadbytečné takovéto opční protokoly podepisovat. A právě proto, že jsme to podepsali, jak říká pan ministr, tak je otázka, jestli jsme měli přistupovat ke smlouvám, které budou od nás vyžadovat nějaké zprávy, nějaké plnění a z toho samozřejmě plynoucí nějaké náklady.

Musím se k této tezi razantně postavit, že není nutné zaplevelovat český právní řád jak domácími novými právními předpisy, tak mezinárodněprávními předpisy. A musím se zeptat v této souvislosti, jestli česká diplomacie nemá v době před vstupem do Evropské unie důležitější starosti než podepisovat takovéto protokoly.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Šeichovi za jeho vystoupení v rozpravě.

Pan ministr zahraničí a místopředseda vlády pan Cyril Svoboda se ještě hlásí do rozpravy. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, jsem zde zrazován některými kolegy, abych ani nevystupoval k tomuto vystoupení pana kolegy Šeicha.

To je přece zásadní věc. Jestliže se jako kultivovaná země hlásíme k tomu, že je trest smrti nepřijatelný, tak právě podpisem a ratifikací těchto dokumentů to stvrzujeme nejenom mezinárodně, ale dáváme jistotu i pro náš právní řád, protože nelze potom nějakými většinami měnit naše právní uspořádání v oblasti trestu smrti, ale je potřeba souhlasu ostatních států, nebo vypovídat tyto smlouvy a tím se jasně hlásit k trendu, který je nám cizí.

Trest smrti je nepřijatelný, a je nepřijatelný z jednoho jediného důvodu. Všechny ostatní důvody nejsou podle mne tak relevantní jako jeden jediný - totiž že rozsudek nesnese revizi, když se stane omyl. Může se stát, že byl někdo odsouzen i k velmi těžkému trestu, a může se stát, že to je justiční omyl. Je možné tohoto člověka rehabilitovat, je možné mu zaplatit odškodnění, je možné nějakým způsobem alespoň zmírnit to, co se mu stalo, pokud se stane justiční omyl. Ale člověka, který je popraven, nelze rehabilitovat, nelze oživit, nelze žádným způsobem zmírnit tento trest.

Z tohoto důvodu si myslím, že k této kultuře se máme hlásit, a rozšířením této rodiny států, které to stvrzují mezinárodně, vytváříme toto klima po celé planetě, a myslím, že to bude velmi zapotřebí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Cyrilu Svobodovi. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do rozpravy, sloučenou rozpravu a úvodní slova končím.

Vidím paní místopředsedkyni Jitku Kupčovou. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, odpoledne jsme se zde dohodli na tom, že budeme probírat mezinárodní smlouvy do 21. hodiny a že budeme o nich hlasovat, ale v případě, že kterýkoliv poslanec vznese námitku proti hlasování, že se bude hlasovat zítra ráno po pevně zařazeném bodu.

Jsem tedy ta, která vznáší teď námitku a požaduje, aby se o obou smlouvách, ke kterým se vedla sloučená rozprava, hlasovalo až zítra po pevně zařazeném bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní místopředsedkyni Jitce Kupčové. Odkazuji na postup podle § 70 zákona o jednacím řádu a vnímám tuto námitku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP