(18.50 hodin)
(pokračuje Dostál)

Podle ustanovení článku 3 vyvíjí Obec spisovatelů kulturně vzdělávací činnost, která je v souladu s posláním organizace, na jejíž půdě nemohou působit pobočky politických stran ani jiných zájmových, společenských či odborových organizací.

Podle ustanovení § 2 odst. 1 zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, mohou občané zakládat spolky, společenství, svazy, hnutí, kluby a jiná občanská sdružení, jakož i odborové organizace, dále jen sdružení - o to se opírá kolega Pleva a má pravdu. Podle ustanovení § 6 odst. 1 vzniká sdružení registrací. Návrh na registraci se podává Ministerstvu vnitra. Obec spisovatelů je registrována Ministerstvem vnitra v evidenci občanských sdružení. Pojem sdružení je zaveden pro účely zákona o sdružování občanů jako legislativní zkratka.

Ze shora uvedených skutečností lze vyvodit, že cílem zákonodárce bylo vyloučit z členství v Radě České televize i takové funkce, jako je předseda Obce spisovatelů. Já to čtu jenom proto, abych potvrdil, že návrh kolegy Plevy - jedna věc je, že Ivan Binar věcně do konfliktu zájmu nešel, ale to je věc jiná. Z hlediska práva má kolega Pleva naprostou pravdu.

Já bych z tohoto místa ovšem pokládal za nutné se omluvit Poslanecké sněmovně, protože Ivan Binar byl kandidátem, kterého jsem v poslaneckém klubu sociální demokracie navrhl já, a tuto věc jsem zřejmě měl prověřit. V podstatě pokud mě můžete omluvit, prosím vás o to. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Pavlu Dostálovi. (Potlesk.) Nyní prosím, aby se slova ujal poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, opravdu budu krátký. Poté co jsem se dozvěděl od pana poslance Plevy, že bude navrhovat odvolání pana Binara, nechal jsem ověřit dvě věci. Za prvé, zda ono občanské sdružení je sdružením registrovaným u Ministerstva vnitra. Ano, je. Za druhé. Nechal jsem pana tajemníka zjistit, zda je pan Binar funkcionářem tohoto sdružení, a dostal jsem v pátek v odpoledních hodinách odpověď na tento dotaz, ve které odpovídá sám pan Binar: "Vážený pane tajemníku, na váš dotaz ze dne 12. prosince 2003 odpovídám: Ano, jsem stále předsedou Obce spisovatelů. S pozdravem..." - podpis následuje.

Na základě toho jsem svolal na dnešek odpoledne volební výbor a volební výbor přijal usnesení, kterým vás nebudu obtěžovat v celé délce. Stačí pouze část I., ve které volební výbor konstatuje, že pan Ivan Binar, který byl usnesením č. 517/2003 ze dne 28. 5. 2003 zvolen členem Rady České televize, dosud nesplnil podmínky volitelnosti podle § 5 zákona o České televizi, neboť nadále vykonává funkci předsedy Obce spisovatelů.

Tím svoji roli považuji za splněnou a na vás je, jak se postavíte k návrhu na odvolání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Další přihlášky do všeobecné rozpravy nemám, takže všeobecnou rozpravu končím.

Otvírám rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dovolte mi navrhnout usnesení, které by znělo takto: "Poslanecká sněmovna na základě § 6 odst. 2 písm. a) zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, odvolává Ivana Binara z funkce člena Rady České televize."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji. Další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, takže podrobnou rozpravu končím.

Připomínám, že jsem vás všechny odhlásil, takže prosím o novou registraci. V hlasování pořadové číslo 855 rozhodneme o návrhu usnesení, tak jak ho přečetl a přednesl před okamžikem pan poslanec Petr Pleva. Je někdo z těch, kteří přišli o chvilku později, kdo by si přál usnesení přečíst ještě jednou?

 

Pokud ne, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 855, které jsem zahájil. Kdo s návrhem usnesení souhlasí, stiskne tlačítko "ano" a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 145 přítomných bylo pro 141, 1 proti. Usnesení bylo přijato.

 

Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Dámy a pánové, konstatuji, že jsme projednali i tento bod s pořadovým číslem 175.

 

V tuto chvíli se podle našeho rozhodnutí budeme věnovat mezinárodním smlouvám podle pravidel, která jsme podrobili rovněž našemu souhlasu v hlasování. (Ve sněmovně nastal ruch.)

 

Poslanec Jan Vidím: Paní a pánové, chtěl bych požádat členy výboru pro obranu a bezpečnost, aby v 19 hodin byli v prostorách výboru, neboť zahajujeme jednání. Poměr je zastoupen, čili neohrozíme tím jednání sněmovny. (Ruch a pohyb osob ve sněmovně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, požádám vás o klid. Chápu, že byl svolán, přestože jsme oznámili minulý týden pokračování dnešního pořadu i po 19. hodině, výbor pro obranu a bezpečnost a že nám někteří kolegové budou chybět pro jednání ve výboru při projednání mezinárodních smluv v dnešním večerním pořadu. Schválili jsme zároveň hlasováním i to, že budeme jednotlivé smlouvy projednávat včetně rozhodnutí hlasováním.

Nejdříve se vypořádáme s návrhy smluv ve druhém čtení.

Nyní bych požádal pana ministra zahraničí Cyrila Svobodu a pana poslance Václava Nájemníka, aby se připravili. Ještě chviličku klidu, než se sněmovna uklidní. Prosím kolegy Kužvarta, Janečka a další.

Věřím, že už je tady potřebný klid. Pan ministr zahraničí a místopředseda vlády mi chybí. (Právě přichází.) Už je tady.

 

Vážené paní kolegyně, páni kolegové, budeme pokračovat, a to bodem číslo 105, kterým je

 

105.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na přistoupení ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu
o občanských a politických právech, týkajícímu se zrušení trestu smrti
/sněmovní tisk 247/ - druhé čtení

 

Žádám pana místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP