(18.40 hodin)
(pokračuje Hojdar)

Je však třeba, aby zákon nabyl účinnosti dnem 1. 1. 2004, aby vybrané výrobky mohly být prodávány v tranzitním prostoru mezinárodních letišť a na palubách letadel zahraničních linek, a to po 1. 1. 2004, protože v tomto režimu bude možné zboží prodávat i po vstupu České republiky do Evropské unie fyzickým osobám, které poletí do místa určení mimo daňové území Evropské unie. Protože nová povolení podle úpravy v zákoně o dani z přidané hodnoty, který má platit ode dne vstupu České republiky do EU, budou platit až po dni vstupu, je třeba přijmout výše uvedenou přechodnou úpravu. Současná úprava umožňuje prodej vybraných výrobků v tranzitním prostoru mezinárodních letišť a na palubách letadel zahraničních linek do 31. 12. 2003. Od 1. 1. 2004 do dne vstupu České republiky do Evropské unie, tzn. do 30. 4. 2004, by prodej nebyl možný. Od 1. 5. 2004 bude opět prodej vybraných výrobků v tranzitním prostoru mezinárodních letišť a na palubách letadel zahraničních linek umožněn.

Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hojdarovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Doležal, připraví se pan ministr Sobotka v roli poslance.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych i já načetl jeden krátký pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 465.

Za prvé, v bodu číslo 1 usnesení rozpočtového výboru k § 6 odst. 6 se ve větě první slova "do 31. 12. 2005" nahrazují slovy "do 31. prosince 2006".

Bod číslo dvě. Za článek I se vkládá nový článek II, který zní: Přechodné ustanovení. Zákon č. 16/93 Sb., o dani silniční, ve znění tohoto zákona, se použije poprvé za zdaňovací období roku 2004, počínaje dnem 1. ledna 2004. Dosavadní článek II se označuje jako článek III.

A za třetí. Článek III zní: Účinnost. Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení s výjimkou čl. I bodů 1, 2, 4, 7 až 9, 11, 13, 14, které nabývají účinnosti dnem vstupu Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost.

Krátké odůvodnění. Takto vyjádřené přechodné ustanovení a ustanovení o nabytí účinnosti návrhu zákona lépe vyjadřuje to, co se nyní od novely očekává, tedy aby nabyla účinnosti co nejdříve, neboť daň se platí zálohově zpětně za uplynulé čtvrtletí a datum první splátky příštího roku je 15. duben. Pro ta ustanovení, která se týkají vozidel registrovaných v zahraničí, je pak účinnost stanovena dnem vstupu České republiky do EU. Současně svým pozměňovacím návrhem sjednocuji lhůty zvýhodnění vozidel splňujících limity EURO 2 s vozidly splňujícími limity EURO 3 a vyšší na 31. prosince 2006.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doležalovi a slova se ujme Bohuslav Sobotka, poslanec, místopředseda vlády a ministr financí.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo, Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh, který by se zařadil jako nová část 3 uvedené předlohy. Jedná se o změnu zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Tato změna reaguje na stávající situaci, která aktuálně nastala poté, kdy Vrchní soud v Praze zrušil usnesení Městského soudu v Praze o výmazu společnosti Zlatý investiční fond Kvanto z obchodního rejstříku v souvislosti s přeměnou tohoto investičního fondu na otevřený podílový fond. Z tohoto rozhodnutí vyplývá, že se právní stav vrací do právní situace před přeměnou investičního fondu na podílový fond a že otevřený podílový fond nikdy právně nevznikl.

Tento problém, pokud by justice postupovala obdobným způsobem i u jiných investičních fondů, by se mohl týkat až 15 investičních fondů, které obhospodařují podílové listy, které jsou v majetku několika desítek tisíc občanů České republiky, a tento objem majetku, který je v těchto fondech soustředěn, dosahuje 20 mld. Kč. My jsme na Ministerstvu financí hledali možnost, jakým rychlým legislativním krokem posílit jistotu občanů, kteří drží podílové fondy, jakým způsobem posílit pozici těchto fondů ve stávající nejisté situaci, která byla způsobena tímto rozhodnutím soudu, tak abychom zajistili jejich stabilitu a nedošlo k ohrožení těchto 15 investičních fondů, které spravují velký objem majetku.

Proto si dovoluji navrhnout s ohledem na naléhavost této situace do této novely zákona o dani silniční část 3, která zní: Změna zákona č. 248/92 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech.

Článek I. V § 35j se zařazuje odst. 10. Odstavec 10: Pokud rozhodnutí o odnětí povolení činnosti investičního fondu a rozhodnutí o povolení k vydávání podílových listů za účelem vytvoření otevřeného podílového fondu (§ 35j) nabudou právní moci, nastávají účinky přeměny investičního fondu na otevřený podílový fond dnem, kdy je investičnímu fondu doručeno rozhodnutí soudu, kterým se povoluje výmaz. Z důvodu ochrany práv podílníků tuto přeměnu nelze zpochybnit. Ustanovení předchozí věty se použije i na řízení započatá přede dnem účinnosti tohoto zákona.

Článek II této části třetí. Text: Článek I nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Tolik můj pozměňovací návrh, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. A protože nejsou další přihlášky do podrobné rozpravy, tuto končím. Končím také druhé čtení této předlohy. Děkuji panu ministru Sobotkovi, panu zpravodaji Vlčkovi.

 

Dámy a pánové, mám za to, že jsme schopni projednat bod 175, což je

 

175.
Návrh na odvolání člena Rady České televize

 

Prosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v květnu t. r. byl členem Rady České televize zvolen pan Ivan Binar. Pan Ivan Binar podepsal čestné prohlášení, ve kterém stojí, že nezastává žádnou funkci v politické straně, politickém hnutí, společenské organizaci či sdružení, občanské iniciativě apod. a pro případ svého zvolení členem rady nebude při výkonu své funkce jejich jménem jednat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů. Také podepsal na konec tohoto čestného prohlášení, že pokud nesplňuje podmínky volitelnosti dle některého z výše uvedených bodů, prohlašuje, že v případě svého zvolení členem Rady České televize dnem svého zvolení tyto podmínky splní.

Pan Ivan Binar je předseda Obce spisovatelů, která je registrována Ministerstvem vnitra jako občanské sdružení, jednoznačně tedy nesplňuje podmínky § 5 odst. 1 zákona o České televizi. Proto navrhuji na základě § 6 odst. 2 písm. a), aby Poslanecká sněmovna pana Binara odvolala.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Prosím, aby se ujal svých povinnost coby navrhovatel a zpravodaj. Otevírám všeobecnou rozpravu. Hlásí se ministr kultury Pavel Dostál, dále registruji přihlášku pana poslance Miroslava Beneše.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen na doplnění kolegy Plevy. Magistr Ivan Binar je předseda Obce spisovatelů, která je podle ustanovení čl. I hlavy první stanov dobrovolná profesní organizace českých, moravských a slezských spisovatelů, literárních vědců, kritiků a překladatelů beletrie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP