(Jednání pokračovalo v 15.51 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegyně a kolegové, určitá dohoda již vznikla. Hlásí se místopředsedkyně sněmovny paní Jitka Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan předseda teď zmínil, že vznikla jakási dohoda, a chtěla bych vám ji teď sdělit a chtěla bych, abychom se všichni nad tím zamysleli.

Právě jsme se dohodli na tom, že dnes po 19. hodině do 21 hodin by skutečně bylo vhodné jednat o mezinárodních smlouvách. A představitelé všech politických klubů souhlasí s tím, že by se o těchto mezinárodních smlouvách mohlo i hlasovat v případě, že by nebyla vznesena kterýmkoliv poslancem námitka proti hlasování.

Předkládám tedy návrh, aby se jednalo po 19. hodině o mezinárodních smlouvách a aby se o nich i hlasovalo a aby v případě, že kterýkoliv poslanec proti hlasování vznese námitku, bude se hlasovat až zítra ráno po pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vnímám to jako návrh hlasovat znovu o tom, že se bude dnes hlasovat i po 19. hodině, s tím, že tady je dohoda, že když reprezentant kteréhokoliv klubu vznese námitku, tak se hlasování odloží až na zítřek. Taková je dohoda, teď jsme snad zajedno. Dovolíte-li, nechám o tom hlasovat nyní nejdřív, abychom se s tímto návrhem vypořádali.

Opakuji, že budeme znovu hlasovat o tom, že budeme hlasovat dnes i po 19. hodině, s tím, že součástí je dohoda i mezi poslaneckými kluby.

Kolegyně a kolegové, znovu váš všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Upozorním i ty, kteří jsou mimo jednací sál.

Budeme ještě jednou hlasovat o návrhu, že dnes budeme hlasovat i po 19. hodině, s těmi omezeními, na kterých jsme se dohodli.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro hlasování i po 19. hodině, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 849 z přítomných 158 poslanců pro hlasovalo 85, proti 35. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní nechám hlasovat o těch bodech, které tady byly navrhovány.

Hlásí se ještě paní poslankyně Taťána Fischerová, také s nějakou procedurou, prosím.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Navrhuji rozšířit bod "odvolání Ivana Binara" o odvolání dalších členů Rady České televize, a sice Jana Mrzeny a dr. Jiřího Presla ze stejných důvodů, protože i oni vlastně porušili ustanovení o tom, že žádný člen nesmí zastávat žádnou funkci, pokud je v nějakých společenských organizacích a sdruženích nebo občanských iniciativách. Jan Mrzena je členem dozorčí rady obecně prospěšné společnosti Cheiron od roku 1996 a dr. Presl je členem správní rady nadace Drop-in od roku 1998 a jejím jménem i jedná.

Říkám to s velkou lítostí, protože trestáme právě ty, kteří něco dělají dobrovolně pro tuto společnost. Nicméně je to možná o důvod víc, proč se vrátit k novele zákona o České televizi, a myslím si, že zákon platí pro všechny stejně. Proto navrhuji rozšíření tohoto bodu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Fischerová navrhla rozšíření bodu navrhovaného panem poslancem Plevou.

O slovo se hlásí pan poslanec Miroslav Beneš. (Hluk v jednací síni.) Prosím vás o klid. Bylo by dobré, pokud je to trošku možné, abyste se posadili, a pan poslanec Beneš má slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové. Chtěl jsem vystoupit s reakcí na paní poslankyni asi následující. Když poslanec Petr Pleva signalizoval, že bude navrhovat tento bod, svolal jsem samozřejmě volební výbor. Tajemníkovi volebního výboru - protože máme-li orgán sněmovny zřízený za účelem kontaktu a styku s radami, tak je zapotřebí, abychom jej využívali - jsem tedy dal za úkol a mám připravené usnesení.

Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych poprosit vaším prostřednictvím, pane předsedající, všechny kolegyně a kolegy, aby mají-li pochybnosti o slučitelnosti funkce některého z členů rady, to předali, nechtějí-li přímo mně, tajemníkovi volebního výboru, a budeme se tím samozřejmě zabývat po řádném procesu. Myslím, že si ušetříme spoustu času a vysvětlování si zákona.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Máme tady tedy stále tři návrhy, které byly podány na změnu programu naší schůze.

První byl návrh pana poslance Petra Plevy zařadit jako čtvrtý bod, po těch třech, které máme dnes pevně zařazené, bod "odvolání pana Ivana Binara z funkce člena Rady České televize". To je návrh, o kterém bychom měli nyní hlasovat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Petra Plevy na zařazení čtvrtého bodu dnešního jednání, kterým je "odvolání pana Ivana Binara".

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 850 z přítomných 171 poslanců pro hlasovalo 141, proti 7. Tento návrh na zařazení čtvrtého bodu dnešního pořadu schůze byl přijat.

 

Další byl návrh paní poslankyně Šedivé, která navrhovala zprávu vyšetřovací komise k případu Diag Human zařadit na pořad této schůze za bod 161 - tj. blok zpráv.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení této zprávy vyšetřovací komise na pořad schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti

V hlasování pořadové číslo 851 z přítomných 171 poslanců pro hlasovalo 124, proti nikdo. Tento návrh byl také přijat.

 

Třetím bodem, který navrhl pan poslanec Maštálka, a navazuje to vlastně na jednání předešlé mimořádné schůze, je to, že navrhuje, aby druhé i třetí čtení zákona o lékařských komorách bylo zařazeno na konec příslušných bloků druhých a třetích čtení.

Pane poslanče Maštálko, je to tak správně? (Souhlas.) Je to tak správně, budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti.

V hlasování pořadové číslo 852 z přítomných 170 poslanců pro hlasovalo 95, proti 47. Tento návrh byl přijat. Tento bod tedy také zařadíme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP