(16.50 hodin)
(pokračuje Špidla)

O tom není nejmenších pochyb. Myslím si, že se stačí podívat do systému, kterým Česká republika funguje. Je to systém, který byl založen v 90. letech. Je to systém, který se v zásadě osvědčuje, a je vhodné, aby tímto způsobem byly majetkové podíly spravovány dále, i když nevylučuji nutnost některých reforem.

Pokud jde o vlastní jmenování kohokoliv, je to v prvé řadě odpovědnost manažera. Bylo by velmi nezodpovědné a nesprávné ze zadního sedadla zasahovat do této odpovědnosti. Manažer skládá svoji odpovědnost svému představenstvu a dozorčí radě. Pakliže se prokáže, že jeho rozhodnutí nebyla šťastná, jsou to rozhodnutí, za která potom pochopitelně odpovědnost nese.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se paní místopředsedkyně, zda chce položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To je vzácná ukázka, pane premiére, toho, jak vy se vyviňujete z absolutně jakékoliv zodpovědnosti za to, co se děje v české zemi. Já jsem se vás ptala na jedno. Ptám se vás na to, zda souhlasíte s těmi kroky, které činí současný ředitel ČSA, protože v době, kdy jste byl na to tázán tiskem, poté co se objevily tyto informace, tak jste se jeho jmenování a jeho kroků zastával. Chci, abyste mi řekl, zda s těmito kroky souhlasíte, či nesouhlasíte.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní poslankyně, vážení poslanci, není pochyb o tom, že každý manažer má svoji základní odpovědnost. Je to odpovědnost, která je k firmě. Mně prostě nepřísluší, abych se vyjadřoval k jednotlivým personálním krokům člověka, který byl právoplatně jmenován, a má tudíž odpovídající odpovědnost. To, co si představujete vy, bylo v dobách poněkud minulých, kdy referent ústředního výboru nebo někdo jiný zasahoval do řídicích pravomocí těch lidí, kteří nesli svou vlastní odpovědnost. Nedělám to a dělat to nebudu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, čas vyčleněný pro interpelace na předsedu vlády uplynul. Nyní vyhlašuji přestávku do 17 hodin a poté začne blok interpelací na jednotlivé členy vlády.

 

(Jednání přerušeno v 16.52 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP