(12.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Já si dokonce myslím, že řada lidí se rodí bez majetku. Ale jak říká Listina základních práv a svobod, člověk se rodí ve svých právech a ve své cti. Ta mu je dána tím, že se stane součástí lidské společnosti. Navíc podle mého soudu velmi podivným způsobem se vypořádáme s tím, že bychom chtěli určitý díl odpovědnosti jakoby odebrat, jako kdybychom chtěli odebrat ten díl odpovědnosti, který má stát za to, že funguje jako státní systém. Ono totiž jde o to, že pomluvou můžete dosáhnout toho, jakým způsobem zlikvidujete druhou firmu, jakým způsobem přivedete druhého k bankrotu, aby si nemohl ani dovolit žalovat toho, kdo ho předtím pomluvil a získal zakázky na jeho úkor. A jemu potom už nezbude nic jiného, když přestane mít na advokáty, aby se bránil alespoň trestněprávním způsobem.

Ono mít, nebo nemít prostředky na právní ochranu, je zásadní věc. Myslím, že ve vládě už přes rok leží návrh zákona o bezplatné právní pomoci, který samozřejmě v České republice výrazně chybí. Jsem zastáncem toho názoru, že bychom se neměli vzdávat oné hierarchie ochrany osobnosti, ochrany občanů České republiky a osobnosti všech lidí na území České republiky. Bylo by to řešení nesprávné a v každém případě podle mého názoru i nesmyslné.

Ještě připomenu druhou věc, která se týká toho, o čem mluvil pan kolega Křeček, to znamená lhůty pro vyřízení určité věci v ochraně osobnosti. Návrh bychom mohli akceptovat, kdyby byl úplný, kdyby neměl zásadní procesní vadu. On totiž počítá s tím, jako kdyby pomluva probíhala pouze prostřednictvím sporu fyzických nebo právnických osob, a vůbec nepočítá s tím, jaké je dnes ustanovení v zákoně o periodickém tisku a postupu, který začíná paragrafem 10, 11, 12, respektive 13, to znamená, jaké lhůty jsou tam, a že dodnes se nepodařilo, jak je tomu zvykem v zemích okolo nás, že existuje jakési právo na odpověď. Vy se totiž nejdřív musíte vysoudit o to, jestli vám vůbec bude ochoten ten nebo onen sdělovací prostředek vaši odpověď odvysílat nebo ji dát dohromady a alespoň se vám omluvit, když už vám vaši odpověď na ten nebo onen útok, který může, nebo nemusí být pomluvou, uveřejní. Protože mi to připadá, jako kdybychom se ocitli nikoliv v období svobody slova všech občanů, ale jako kdybychom se ocitli v období svobody slova vydavatelů. Nemyslím tím vůbec redaktory, kteří jsou placeni. Ale jako kdyby jiný v tomto státě neměl právo svobodně se vyjádřit než ten, kdo vlastní konkrétní médium, kdo vlastní konkrétní noviny, časopis, televizi nebo rádio. A to si myslím, že je velmi špatné.

Připojuji se, a nebudu opakovat právní stanoviska, nakonec se tady projeví ještě několikrát, z ryze právních důvodů, vůbec ne z politických, protože vidíte, že to není otázka toho nebo onoho politického názoru, jako to nebyla otázka toho nebo onoho politického názoru u těch, kteří podepisovali tento návrh zákona, ale z ryze právních a společenských důvodů se musím připojit k návrhu, který tady přednesla paní kolegyně Kupčová. A tak se připojuji jak k zamítnutí, v případě neprojití návrhu na zamítnutí, tak vrácení předkladatelům k přepracování, protože minimálně ve druhé části nepočítá s tím, jaké lhůty fungují ve vztahu k periodickému tisku.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi.

Dámy a pánové, přerušuji projednávání tohoto bodu do odpoledne s tím, že odpolední jednání začne ve 14 hodin projednáváním bodů 42 a 74, poté bude následovat rozprava, která směřuje k bodu 43 právě projednávanému. Sejdeme se ve 14 hodin. Děkuji pro tuto chvíli všem aktérům.

 

(Jednání přerušeno ve 12.34 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP