(Jednání pokračovalo ve 14.16 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem odpoledním jednání, a to druhým čtením návrhu zákona o státním rozpočtu.

Jako první po polední přestávce je do rozpravy přihlášena paní místopředsedkyně Miroslava Němcová, které uděluji slovo. Připraví se pan poslanec Miroslav Krajíček

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, ráda bych přečetla některé pozměňující návrhy ke státnímu rozpočtu pro rok 2004.

Dovolte mi, abych nejprve uvedla první návrh, který zní takto: Do kapitoly Všeobecná pokladní správa, program 398 020 Technická opatření v pásmech vod navrhuji zařadit novou položku s názvem Rekonstrukce stokové sítě Žďár nad Sázavou v částce 15 mil. Kč.

Důvod pro tento návrh spatřuji zejména v tom, že rekonstrukce této stokové sítě je dlouhodobým problémem podvazujícím život bývalého okresního města. Kdybych chtěla použít velmi silné označení, tak řeknu, že je to časovaná ekologická bomba. Město se snaží spolupodílet na této akci, která dosáhne určitě částky několika set milionů korun. Je vám jasné, že město s rozpočtem zhruba půl miliardy ročně nemá šanci vlastními silami se na takovém obrovském projektu, který ovšem zabezpečuje budoucnost 25 tisíc občanů, podílet. Nezahálelo, však přispěje ze svého rozpočtu intenzivně, ale také vypracovalo projekt, který by mohl dosáhnout na podporu z fondů Evropské unie. Proto žádám, abychom se k této věci v rámci takto připraveného projektu postavili v návrhu státního rozpočtu i my.

Za druhé bych ráda uvedla několik pozměňujících návrhů v části těch, které jsem uváděla již v minulém roce a které nenalezly odezvu v Poslanecké sněmovně. Ráda bych je zopakovala, protože zůstávají tíživými problémy měst a obcí. Ráda bych vás upozornila, že se ani vzdáleně nejedná pouze o místa z mého volebního obvodu. Snažila jsem se o komplexnější pohled na to, co se děje v České republice, a vytipovat si stavby či projekty, které si zasluhují naší přízně.

Nejprve mi dovolte, abych vám navrhla zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa do programu 398 810 Dotace poskytované obcím nové akce.

Nejprve akci číslo 1. Jedná se o rekonstrukci obecního úřadu v obci Račín, bývalý okres Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina. Zde žádám o částku 4 mil. Kč. Jako zdroj krytí navrhuji opět kapitolu Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtovou rezervu. Chci jen upozornit, že se jedná o jednorázovou akci v obci. Ráda bych vás upozornila na to, že v této obci se obecní zastupitelstvo vůbec nemá kde scházet. Existuje zde pouze jediná obecní budova, která je v havarijním stavu. Částka 4 mil. korun by zajistila elementární možnost chodu této obce. Stejnými slovy jsem ovšem uváděla tuto žádost v loňském roce a neuspěla. Proto ji pouze opakuji.

Jako druhou akci bych ráda navrhla akci, která se týká třebíčského regionu. Jedná se o opravu Základní školy T. G. Masaryka v Třebíči, kde jsou kompletní rozpočtové náklady odhadovány ve výši 8 mil. korun. Já bych pro první etapu, která je potřebná pro zahájení této rekonstrukce, chtěla požádat o částku 4,5 mil. Kč, opět z kapitoly Všeobecná pokladní správa - vládní rozpočtová rezerva. Ráda bych upozornila, že všechny příslušné podklady byly předány včas Ministerstvu financí.

Třetím pozměňujícím návrhem je žádost o zařazení nové položky do kapitoly Všeobecná pokladní správa, opět do programu Dotace poskytované obcím, do programu, který nese číslo 398 810. Žádám o vaši podporu pro obec Radňovice, bývalý okres Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina, kde se jedná o rekonstrukci střechy budovy školy. Jedná se o malotřídní základní a mateřskou školu v obci, které sídlí v jedné budově. Obě instituce zabezpečují vzdělání a výchovu dětí z Radňovic, ale i z ostatních obcí. Jedná se o historickou budovu z 19. století. Žádost pana starosty, doporučená také krajským zastupitelstvem, je ve výši 700 tisíc korun.

Čtvrtý a pátý pozměňující návrhy se týkají spíše sportovních záležitostí.

První z nich by nesl název Výstavba běžeckého sportovního areálu Martina Koukala ve Žďáře nad Sázavou. Na výstavbu tohoto sportovního zařízení vás chci požádat o částku 3,5 mil. Kč. Opět se jedná o zařazení této položky do kapitoly Všeobecná pokladní správa a o její krytí z vládní rozpočtové rezervy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP