(12.40 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Chvilku počkám, protože jsem předtím neřekla, kdo se má připravit. Poprosím kolegy z Občanské demokratické strany, aby se snažili zavolat pana poslance Vladimíra Doležala. Jestliže není, tak ztrácí pořadí. Zařadím ho na konec.

Slovo má paní poslankyně Veronika Nedvědová. Připraví se paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi pozměňovací návrh, který se opakuje již několikátý rok. Jedná se o financování vodní záchranné služby, které je již po několik let naprosto nedostatečné. Například v loňském roce hospodařila vodní záchranná služba jenom s rozpočtem 1,5 milionu korun. Proto navrhuji převést z Všeobecné pokladní správy 15 milionů korun pro vodní záchrannou službu pro rok 2004.

Druhým pozměňovacím návrhem je převést z Všeobecné pokladní správy 6 milionů na místní skupinu vodní záchranné služby Českého červeného kříže Pastviny na vybudování školicího a výcvikového centra pro specializaci záchranář potápěč, které bude sloužit celé České republice.

K odůvodnění bych ještě chtěla uvést, že vodní záchranná služba Českého červeného kříže je jedinou organizací svého druhu v České republice zabývající se předlékařskou první pomocí a technickou pomocí na vodních plochách a jejich bezprostřední blízkosti. Vodní záchranná služba působí v rámci celé České republiky. Přestože členové vodní záchranné služby zajišťují zdarma a ve svém volném čase většinu vodních ploch, dochází ročně k téměř třem stům případů utonutí, což je třikrát více než v ostatních zemích Evropské unie, a to včetně přímořských států. Tento stav je prokazatelně způsoben zcela zanedbanou prevencí a absolutně nedostatečným materiálně technickým vybavením. Příčinou toho je takřka nulová podpora státu této organizace. Vodní záchranná služba opakovaně žádala jednotlivá ministerstva o větší podporu, ale stále marně.

Mimoto za posledních deset let vodní záchranáři ošetřili více jak třicet tisíc lidí a zachránili jich přes tři tisíce.

Vodní záchranná služba se nachází v kritické situaci, kdy sama bojuje o přežití. Je jasné, že ji nelze nahradit žádnou jinou složkou integrovaného záchranného systému. Pokud se nebude ihned tato situace řešit, tak vodní záchranná služba v České republice zanikne a lidé, kteří se často rekreují u vodních ploch, mohou zůstat bez pomoci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo paní poslankyně Alena Páralová. Připraví se jako poslední před polední přestávkou pan poslanec František Strnad.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přečetla pozměňovací návrhy k tisku 460.

Za prvé - z položky Všeobecná pokladní správa vládní rozpočtové rezervy jako zdroj na novou položku, a to Rekonstrukce prvního zdravotního oddělení Ústavu sociální péče Bystré u Poličky, výše 5 milionů.

Za druhé - zavedení nové položky Rekonstrukce a přístavba tělocvičny Základní školy Přelouč, Kladenská ulice, opět z vládní rozpočtové rezervy.

Za třetí - Rekonstrukce dopravního hřiště lesopark Dukla 1,2 milionu, opět z rozpočtové rezervy.

Za čtvrté - Rekonstrukce atletického stadionu AFK SKP Pardubice, opět z rozpočtové rezervy, výše 8 milionů.

Za páté - zařadit další novou položku Výstavba fotbalového hřiště Ohrazenice, zdroj opět vládní rozpočtová rezerva, výše 11,9 milionu.

Obávám se, že jsem zapomněla u položky číslo dvě říci výši. Je to 12 milionů.

Za poslední, za šesté, navrhuji navýšit rozpočet výdajů kapitoly 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v programu 233 340 Podpora rozvoje a obnovy VVŠ o částku 150 milionů korun. Prostředky jsou určeny na opravy budov a vybavení škol. Pokud tyto prostředky nebudou poskytnuty, bude vážně ohroženo řádné fungování vysokých škol. Jako zdroj navrhuji použít prostředky rozpočtované v kapitole 327 Ministerstvo dopravy v programu 227 620 Podpora obnovy vozidel regionální a městské hromadné dopravy ve výši 75 milionů korun a dále prostředky kapitoly 317 Ministerstvo pro místní rozvoj v programu 317 420 Výstavba nájemních bytů a technické infrastruktury ve vlastnictví obcí ve výši 75 milionů korun. Snížení prostředků v těchto kapitolách by nemělo významněji ovlivnit plnění záměrů dotčených investičních programů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec František Strnad, kterého jsem vyhlásila jako posledního diskutujícího před polední přestávkou. A protože pana poslance Františka Strnada nevidím, ztrácí pořadí. Zařadím ho na poslední místo a přeruším projednávání druhého čtení návrhu zákona o státním rozpočtu.

Vyhlašuji, kolegyně a kolegové, polední přestávku. Budeme pokračovat v jednání ve 14.15. Členům organizačního výboru připomínám, že organizační výbor se sejde za deset minut v síni, kde zasedá. Přeji dobrou chuť.

Po polední přestávce jako první bude vystupovat paní místopředsedkyně Miroslava Němcová a poté pan poslanec Miroslav Krajíček.

 

(Jednání přerušeno ve 12.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP