(19.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Nyní budeme hlasovat o závěrečném usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje Výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 2002 a roční účetní závěrku Pozemkového fondu České republiky za rok 2002, podle sněmovního tisku 380, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 419. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 96 pro návrh 71, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

175.
Výroční zpráva a Účetní závěrka Fondu národního majetku
České republiky za rok 2002
/sněmovní tisk 389/

 

Prosím, aby předložený materiál přednesl v zastoupení ministra financí pan ministr průmyslu a obchodu Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesl Výroční zprávu a Účetní závěrku Fondu národního majetku České republiky za rok 2002 za omluveného nepřítomného ministra financí.

Ve smyslu § 9 zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, je Výroční zpráva a Účetní závěrka Fondu národního majetku České republiky za rok 2002 předložena ke schválení Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky.

V souladu s citovaným zákonem projednalo výroční zprávu a účetní závěrku prezidium Fondu národního majetku České republiky na svém zasedání dne 27. března 2003, dozorčí rada FNM ČR dne 16. dubna 2003 a vláda ČR dne 11. června 2003. Dozorčí rada Fondu národního majetku ČR a vláda České republiky usnesením číslo 574 přijaly k Výroční zprávě a Účetní závěrce Fondu národního majetku České republiky za rok 2002 svá stanoviska. Obě stanoviska jsou součástí materiálu předloženého Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Část III tohoto materiálu obsahuje auditorskou zprávu k účetní závěrce, podle které auditor nezjistil významné skutečnosti, které by naznačovaly, že účetní záznamy Fondu národního majetku České republiky nejsou v souladu s platnými zákony a předpisy, a nemá k účetní závěrce žádných výhrad.

Výroční zpráva uvádí přehled hlavních aktivit fondu v roce 2002. Privatizací českého plynárenství získal Fond národního majetku nadprůměrně vysoké příjmy za prodej státních podílů v a. s. Transgas a v osmi regionálních plynárenských distribučních společnostech, které přešly do rukou německé firmy RWE Gas. Fond národního majetku obdržel za tyto podíly 124,5 miliardy korun.

Úspěchem Fondu národního majetku České republiky byla také příprava prodeje akcií společnosti Nová huť firmě LNM Holdings N.V., která se zavázala zaplatit za 67,25% podíl na společnosti Nová huť 9 milionů dolarů. První část transakce, a to prodej 52,25 % ostravské ocelářské společnosti, byla vypořádána počátkem roku 2003 a Fond národního majetku České republiky za ni obdržel 6 milionů dolarů.

Vláda České republiky na počátku ledna 2002 umožnila získat významným strategickým investorům státní podíl ve společnosti ČEZ, a. s., a také podíly v regionálních elektroenergetických distribučních společnostech. Ani jeden z investorů však nenabídl za majoritní podíl státu odpovídající kupní cenu. Z tohoto důvodu se vláda na jaře roku 2002 rozhodla provést integraci a. s. ČEZ s rozvodnými regionálními společnostmi, a to za souběžného vyčlenění akcií společnosti ČEPS, a. s., na státem ovládanou společnost. Fond národního majetku ČR v návaznosti na rozhodnutí vlády ve spolupráci s dalšími stranami transakce připravil a následně podepsal příslušné smlouvy.

Chystaný prodej státního podílu v a. s. Český Telecom se vláda České republiky rozhodla zastavit, protože se nepodařilo uzavřít dohodu s vybraným investorem.

Fond národního majetku podepsal počátkem roku 2002 se společností Agrofert Holding smlouvu o prodeji 63 % akcií a. s. Unipetrol. I přes připravenost Fondu národního majetku transakci vypořádat nedošlo v průběhu roku k převodu akcií na nabyvatele z důvodu rozdílného názoru smluvních stran na splnění odkládacích podmínek. Vláda proto rozhodla o zrušení privatizace Unipetrolu do rukou Agrofert Holdingu. Koncem roku vláda České republiky uložila Fondu národního majetku, aby zajistil výběr poradenských institucí, které budou vládě a Fondu národního majetku asistovat při výběru strategického investora při znovu zahájené privatizaci Unipetrolu.

Tady snad moje poznámka: V současné době privatizace Unipetrolu probíhá. Byl vybrán poradce na výběr strategického investora.

Na významu získávají v posledních letech výdaje na odstraňování ekologických škod. Na likvidaci starých ekologických zátěží uvolnil Fond národního majetku v roce 2002 3,2 miliardy korun. Od počátku privatizace tak Fond národního majetku uvolnil 15,3 miliardy korun na odstranění těchto škod a přispěl tak ke zlepšení kvality života občanů České republiky.

Část výroční zprávy zabývající se finančním hospodařením fondu obsahuje vedle příjmů členěných na druhy transformace položkový rozpis výdajů za rok 2002 a rovněž za celou historii velké privatizace, včetně detailního rozboru stavu majetku Fondu národního majetku.

Jak již bylo uvedeno na začátku, Výroční zprávu a Účetní závěrku Fondu národního majetku ČR za rok 2002 projednala vláda České republiky, která ji předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Ve svém stanovisku Poslanecké sněmovně doporučuje výroční zprávu a účetní závěrku Fondu národního majetku České republiky za rok 2002 schválit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vedl jste si statečně v zastupování pana ministra Sobotky. Uděluji nyní slovo zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Martinu Kocourkovi, aby nás informoval o jednání výboru a o usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 389/1.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor projednal Výroční zprávu a Účetní závěrku Fondu národního majetku za rok 2002 na své 19. schůzi dne 1. října 2003; přijal usnesení číslo 252, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby Výroční zprávu a Účetní závěrku Fondu národního majetku České republiky za rok 2002, kterou máme v tisku 389, schválila.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, tato výroční zpráva se jako vejce vejci podobá zprávě za minulý rok, tj. za rok 2001. Úplně stejně opatrnické vyjádření je i u výroku auditora, které zní: Účetní závěrka Fondu národního majetku České republiky neobsahuje významné nesprávnosti. Nebo - nezjistili jsme významné skutečnosti, které by naznačovaly, že účetní záznamy Fondu národního majetku České republiky nejsou v souladu s platnými zákony a předpisy. Dále pak - podle našeho názoru účetní závěrka Fondu národního majetku České republiky ve všech podstatných aspektech věrně zobrazuje stav majetku, závazků a fondu k 31. prosinci 2002 a výsledky hospodaření za účetní období roku 2002.

Za nejdůležitější však považuji vyjádření auditora, které zní: Aniž bychom vydávali výrok s výhradou, považujeme za nutné upozornit na následující skutečnosti. Účetní závěrka sestavená v souladu s těmito předpisy však neobsahuje všechny důležité informace, jejichž znalost je nutná pro objektivní hodnocení majetku a závazků Fondu národního majetku České republiky.

Pro vaši informaci - jde o tyto skutečnosti: Účetní hodnota strategických akcií činí 120,765 miliardy korun. Dle obecného odhadu činí tato hodnota 123,371 miliardy korun, to je plusový rozdíl ve výši 2,606 miliardy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP