(15.50 hodin)

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, než přejdeme k poslednímu zákonu o pojišťovnictví, těm pojišťovacím zákonům, chtěl bych upřesnit pro steno, neboť jsem studoval o přestávce s legislativou steno, že právě u zákona o pojišťovnictví, tisk 309, bych chtěl, aby ve stenu bylo zaznamenáno, že hlasování třetí pod písmenem A se týká samozřejmě Ac, Ad, Ae, čili celého toho "áčka". Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, to bylo jen do stena. Nicméně když se dívám na počet pozměňovacích návrhů, je zřejmé, že do 16. hodiny bychom tento zákon už nestihli projednat. Ještě dám slovo místopředsedovi sněmovny Vojtěchu Filipovi. Ještě proceduru na zítřek, prosím ještě pana poslance Šustra.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Ještě jednu věc, která se měla dnes projednat, to je rozpočtové určení daní. Protože se nestíhá a je složité a chtěl jsem navrhnout také vrácení do druhého čtení, které by se okamžitě provedlo, a pokračovala by lhůta do třetího čtení, moc bych prosil zařadit tento zákon jako první na zítřek ráno před všechny zařazené, nebo je to nestihnutelné, a tento zákon je velmi důležitý.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou, kdybyste řekl přesně název. Rozpočtové určení daní zařadit jako první bod zítřejšího programu, ano. Že jsou pevně zařazené body - chce říci pravděpodobně pan poslanec Vidím. Ještě pan poslanec Vidím chce reagovat na tento návrh pana poslance Šustra.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, paní a pánové, i když chápu logiku návrhu pana kolegy, podle mého názoru není možné, abychom teď rozhodli o tom, že místo pevně zařazených bodů na zítřejší ráno je jiný pevně zařazený bod. To bychom museli revokovat ono usnesení o těch původně zařazených bodech. Proto si myslím, že návrh je nehlasovatelný.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Domnívám se, že ten návrh hlasovatelný je, protože my můžeme tím hlasováním rozhodnout o tom, že první bude ten bod, který navrhuje pan poslanec Šustr. Jsem přesvědčen, že tento postup je možný, aniž bychom cokoli porušili.

S vědomím, že všem nevyhovím, nechám hlasovat o návrhu pana poslance Šustra, aby rozpočtové určení daní bylo zítra jako první bod programu. Nezbývá, než aby sněmovna svou vůli projevila v hlasování.

Ještě se hlásí pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, vznáším námitku proti tomuto vašemu postupu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nechám hlasovat o námitce pana poslance Vidíma. Ještě se hlásí paní ministryně Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Pane předsedo, chtěla bych si dovolit pouze procedurální poznámku. Podle mého soudu má pan poslanec Vidím pravdu, protože samozřejmě, že když je pevně zařazený bod, nelze hlasováním pevně zařadit jiný bod. Vždy se postupovalo způsobem, že v takovém případě se revokovalo dřívější usnesení a hlasovalo se znovu o zařazení. Na druhou stranu musím upozornit na to, že minimálně v rámci této schůze se tato zvyklost několikrát porušila.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já to vyřeším tím, že nechám hlasovat o námitce pana poslance Vidíma, a tím dají všichni najevo, jak tomuto sporu rozumějí.

Nejdříve budeme hlasovat o námitce pana poslance Vidíma proti návrhu pana poslance Šustra. Pardon, proti postupu, který jsem navrhl. Takto je to přesně. Takže námitka pana poslance Vidíma proti postupu, který jsem navrhoval.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Vidíma, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti této námitce?

V hlasování pořadové číslo 413 z přítomných 169 poslanců pro hlasovalo 84, proti 49. Námitka pana poslance Vidíma byla v tomto hlasování přijata.

 

To znamená, že nemohu nechat hlasovat o návrhu pana poslance Šustra, který se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: V tom případě prosím ještě o variantu - jako poslední zařazený bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, po pevně zařazených bodech. Můžeme to takto chápat. Po pevně zařazených bodech projednat rozpočtové určení daní. To je další návrh pana poslance Šustra, proti tomu snad nejsou námitky. Nechám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit rozpočtové určení daní na zítřek po pevně zařazených bodech? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 414 z přítomných 166 poslanců pro hlasovalo 86, proti 26. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní jsem viděl, že o slovo se hlásí pan místopředseda Filip. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo vlády, vážení páni ministři, paní a pánové, dovolím si učinit prohlášení a v podstatě tak pouze využít svou možnost, že mohu vystoupit kdykoli.

I to, že jsem počkal, než se tady odbude ona procedurální debata, svědčí o tom, že Poslanecká sněmovna nepříliš věnuje podstatu svého jednání tomu, čemu má, ale často spíše připomíná továrnu na zákony.

Jestli si to neuvědomujete, dnešního dne se nám podařilo svým způsobem na dobu určitou zrušit sto let trvající boj o osmihodinovou pracovní dobu, zhoršit podmínky lidem, kteří nemají nárok po dobu nejméně šesti hodin na přestávku v práci, a podařila se nám řada dalších kuriozit. Jestli to je smyslem práce této sněmovny, je mi to velmi líto.

Mívám velmi málo příležitostí, kdy mohu poděkovat předsedovi vlády, přesto tak dnes činím, protože byl jedním z těch, kteří se aspoň v tom inkriminovaném hlasování zdrželi hlasování, a nepřispěl tak k masivnímu porušení práv, o která sto let bojovala nejen sociální demokracie, nejen levice, ale každý, kdo trochu uvažoval o lidských podmínkách práce.

Věřte mi, že onu flexibilitu, kterou někteří prosazují, nemůžeme zaměňovat s tím, co spíše mohu nazvat neskutečnou intenzitou práce a neskutečným vydíráním těch, kteří jsou vždycky, v každém pracovním poměru, jako podřízení vlastně dáni na milost a nemilost zaměstnavatelům. Mohl bych si jistě vyslechnout mnoho připomínek, že ve svém důsledku tomu tak není, ale prosím, nevystupoval jsem ihned po tom hlasování, raději jsem si udělal analýzu důsledků změny § 84, změny § 30 apod., abych dospěl k tomuto názoru, že v těch pracovních poměrech, které jsou u nás běžné, a to pracovní smlouvy na dobu určitou po dobu jeden měsíc nebo pracovní smlouvy po dobu trvající jeden rok, jsou v tuto chvíli velmi nebezpečné pro všechny, kteří jsou zaměstnanci, nikoli zaměstnavateli. Je mi to líto a rád bych, abychom napříště k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích přistupovali mnohem zodpovědněji.

Děkuji vám. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí předseda vlády Vladimír Špidla. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, předseda vlády skutečně málokdy je chválen, tak mě velmi mrzí, že nemohu přijmout chválu od pana poslance Vojtěcha Filipa. Došlo k tomu, že jsem se přesáhl, jak už se někdy stává, ale vzhledem k tomu, že hlasování dopadlo podle mého záměru, nepovažoval jsem za potřebné se hlásit s nějakou technickou poznámkou. Konstatuji tedy daný stav.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte také slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že tady pan místopředseda předvedl velmi dramaticky to, že nesleduje pořádně jednání, že neví, o čem se hlasovalo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP