(10.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

To byly zatím dva návrhy na přikázání, které zazněly. Táži se, zda má někdo další návrh na přikázání tohoto návrhu zákona. Nevidím, že by někdo podobný návrh chtěl vznést. Pokoušela jsem se mezitím přivolat do jednací síně naše kolegy, tak abychom mohli o těchto návrzích na přikázání hlasovat.

 

Nejprve se tedy budeme zabývat hlasováním o tom, aby byl návrh přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Rozhodneme o tomto přikázání v hlasování pořadové číslo 294, které zahajuji. Táži se vás, kdo je pro tento návrh na přikázání. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 294 z přítomných 172 pro se vyslovilo 118, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výboru pro obranu a bezpečnost.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 295, které zahajuji. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti uvedenému návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 295 z přítomných 173 pro se vyslovili 104, proti bylo 7. Návrh byl přijat.

 

Další návrh, který zde zazněl, byl návrh na zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech. Návrh, který přednesl pan poslanec Martínek, a navrhl zkrátit tuto lhůtu o 35 dnů.

Rozhodneme o tomto návrhu v hlasování pořadové číslo 296, které zahajuji. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu? (V sále je značný hluk.)

Hlasování s pořadovým číslem 296 skončilo. Z přítomných 173 pro bylo 45, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru pro obranu a bezpečnost. Končím prvé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

Nyní vážené paní kolegyně a páni kolegové, budeme muset rozhodnout, jak budeme pokračovat ve schůzi dále. Prosím, aby mě zejména poslouchali představitelé jednotlivých poslaneckých klubů. Podle schváleného pořadu schůze bychom se měli zabývat body, které má přednášet pan ministr Sobotka. Ten je řádně omluven a nebude zde na bod 133 a bod 160, který navíc lze projednat až od 12.50 hodin. Proto jsem se pokoušela domluvit s panem ministrem Škromachem, zda bychom mohli pokračovat jeho bodem, tj. zákoníkem práce, třetím čtením tohoto návrhu zákona. Zároveň jsem domluvena se zpravodajkou, která je informována o tomto postupu a souhlasí s ním.

Můj návrh tedy zní tak, abychom nyní se zabývali bodem číslo 123 - zákoníkem práce ve třetím čtení, potom přerušeným návrhem zákona pánů poslanců Tomáše Kvapila, Vladimíra Říhy, Radko Martínka - zkráceně řečeno o péči o zdraví lidu, a potom abychom projednali ve zbývajícím čase smlouvy ve druhém čtení i v prvém čtení - byly by to body 99, 100, 108, 109 a 111.

 

Pro jistotu nechám odhlasovat tento náš postup. To znamená, že nyní se budeme zabývat bodem 123, poté 47, poté 99, 100, 108, 109 a 111. Prosím, abychom o tom rozhodli v hlasování pořadové číslo 297, které zahajuji. Táži se vás, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 297 z přítomných 170 pro bylo 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Mohli bychom se tedy zabývat bodem číslo 123. Tímto bodem je

 

123.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2002 Sb.,
o úřednících územně samosprávných celků a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 261/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr práce a sociální věcí Zdeněk Škromach a zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní poslankyně Alena Páralová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 261/4.

Otvírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a táži se, zda chce v této rozpravě s legislativně technickými či gramatickými úpravami někdo vystoupit. Není tomu tak, proto rozpravu končím. (Ve sněmovně je velký hluk.)

Zeptám se na případná závěrečná slova. Není zájem, proto můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím o klid v jednací síni, protože budeme seznámeni s procedurou hlasování. Prosím, aby paní poslankyně Páralová nás s ní seznámila.

Ještě promiňte, paní poslankyně. Já ještě jednou důrazně žádám, abyste zaujali místa ve svých lavicích a poslouchali návrh procedury, kterou se budeme řídit v následujících hlasováních.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně a kolegové, průnik návrhů předložených v druhém čtení a návrhů výborů je minimální a to nám umožňuje hlasovat v pořadí, v němž byly návrhy předloženy. (Sněmovna stále hlučí.) Jediná komplikace spočívá v rozhodování o nabytí účinnosti, a sice v bodě F3 je v první větě "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. května 2004." a druhá část věty se týká pouze bodu 15.c, který patří pouze k bodu F2. Ráda bych vás požádala -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid. Já vůbec neslyším, co paní poslankyně navrhuje. Potom nebudeme moci kvalifikovaně posoudit jednotlivé návrhy a hlasovat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Po dohodě s legislativou navrhuji, aby bod F3 byl rozdělen na dvě části. První část, která se týká doby, kdy nabude zákon účinnosti, koliduje ještě s dalšími třemi návrhy. To znamená, že bychom o ní dali hlasovat společně s těmito návrhy, a to jako úplně poslední hlasování. O druhé půlce bodu F3 bychom hlasovali společně s bodem F2, kterého se týká.

Takže jako poslední hlasování by bylo hlasování o účinnosti, kde bychom hlasovali o bodech A, B8, C10 a první polovině bodu F3. Jinak bychom hlasovali tak, jak byly návrhy podávány, to znamená B1 až B7, přičemž pozměňovací -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid! (Hluk neustává.) Prosím ještě jednou o klid. Seznamujeme se s trošku komplikovanou procedurou hlasování, usnadněme si další postup tím, že nyní budeme dobře poslouchat. Já tedy prosím pana předsedu klubu sociální demokracie, pány kolegy z Občanské demokratické strany.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP