(10.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme se věnovat bodu č. 92, kterým je

 

92.
Vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany
/sněmovní tisk 461/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr obrany Miroslav Kostelka. Prosím pana ministra, aby se ujal slova. Zároveň prosím sněmovnu, aby vnímala, co nám říká. Děkuji.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, na základě v listopadu loňského roku vládou schválené koncepce výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky byl vypracován návrh zákona o zřízení Univerzity obrany. Reforma ozbrojených sil sleduje jako jeden z rozhodujících cílů snížení počtu vojáků i ostatního personálu ozbrojených sil, zvýšení výkonnosti armády a zefektivnění využívání finančních prostředků vynakládaných na ozbrojené síly. To vyžaduje přebudovat i vojenské školství.

Nedílnou součástí předkládaných změn je i zřízení Univerzity obrany. Účelem zákona je zřídit státní vojenskou vysokou školu s názvem Univerzita obrany se sídlem v Brně splynutím Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie J. E. Purkyně v Hradci Králové. Jedním z důležitých argumentů pro dislokaci Univerzity obrany do Brna je již vybudované fungující a kvalitní vysokoškolské zázemí, které toto město má. Samozřejmě, že Fakulta vojenského lékařství bude zachována v Hradci Králové. Nelze rovněž pominout více než padesátiletou historii nejvyšší vojenské vzdělávací přípravy v Brně, která je respektována zahraničními vojenskými i civilními vzdělávacími a vědeckými zařízeními včetně možnosti přiznávat jedinečný a mezinárodně uznávaný titul euroinženýr, který je výhradně vázán na Vojenskou vysokou školu v Brně. Tyto skutečnosti jsou navíc podstatné při udělování akreditací v technických studijních programech.

Pokud se týká eventuální úvahy o dislokaci Univerzity obrany do Vyškova, chtěl bych vás ujistit, že Vyškov rozhodně nezůstane nevyužit, a proto ani nedojde k žádnému dopadu na zaměstnanost jeho regionu. Již dnes se ve Vyškově zřizuje Ředitelství výcviku a doktrín, jehož součástí bude kromě jiného resortní škola, výcvikové středisko, ústav jazykové přípravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, že vás přerušuji. Chci důrazně požádat kolegyně a kolegy, aby věnovali pozornost vašemu úvodnímu slovu. Prosím ještě jednou o klid v jednací síni.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Pro resortní školu a pro výcvikové středisko zde dislokované, které do budoucna chceme dále rozšiřovat a které prakticky připravuje vojenské profesionály všech hodnostních sborů, je velmi důležitý rozsáhlý výcvikový prostor, který je součástí areálu ve Vyškově. Již dnes se při dopracování koncepce ukazuje potřeba další kumulace výcvikových středisek a zařízení, která jsou vázána právě na tento výcvikový prostor. Navíc zde bude zřízeno tzv. centrum of excellent (?), to znamená středisko výjimečnosti v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení. Navíc se tento prostor využívá jak pro vojenské, zejména výcvikové kursy, pro praktický výcvik části vojsk našich zahraničních partnerů z aliance. Dislokace Univerzity obrany do Brna je nejvhodnější i proto, že zabezpečuje potřebnou kvalitu i kvantitu vysokoškolského i kariérového vzdělávání v krátkodobé i dlouhodobé perspektivě a umožňuje optimální využití všech areálů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vladimír Koníček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany uvedený v tisku 461 je velmi stručný. Tři paragrafy dávají vzniknout nové vysoké škole. Vzhledem k tomu, že ve sdělovacích prostředcích v polovině září bylo zřízení Univerzity obrany k 1. září 2004 ohlášeno jako hotová věc, doporučuji nenabourávat novinářům jejich mediální virtuální realitu a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, ve kterém vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany, tisk 461, propustí do druhého čtení a přikáže k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku, a to od pana poslance Petra Nečase, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji. Paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, předložený vládní návrh zákona je dlouho očekávaným legislativním návrhem, na základě kterého v rámci reformy Armády České republiky dojde i k reformě vojenské vzdělávací soustavy. Je to návrh velmi potřebný a já jsem velmi rád, že Ministerstvo obrany s ním do sněmovny přišlo, a jsem přesvědčen o tom, že si zaslouží naši širší podporu, nejen podporu vládní koalice. Je to krok, který jednoznačně jde správným směrem, racionalizačním směrem, protože soustava vojenského školství v mnoha ohledech trpěla ještě více zvýrazněnými neduhy celé naší armády, to znamená velice výraznou přezaměstnaností, neefektivností a určitým odtržením od reálného vojenského života. Z tohoto pohledu návrh, díky kterému dojde ke sloučení stávajících tří vysokých škol do jedné vysoké školy, založené v podstatě na třech fakultách, je podle mého názoru krokem správným. A je možná škoda, že tento návrh projednáváme teprve teď, protože už před dvěma lety řada z nás podobný krok, to znamená vytvoření jedné univerzity obrany se třemi fakultami, navrhovala.

Samozřejmě je tady celá řada věcí, které by podle mého názoru měly být podrobeny diskusi. Bezesporu se vláda rozhodla na základě návrhu Ministerstva obrany přijít s užší verzí tohoto zákona, to znamená pouze zákona, který de facto ruší stávající tři vysoké vojenské školy a zřizuje jednu. Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli debatovat i o tom, že výsledná podoba zákona by měla být poněkud širší. Proč? Podle mého názoru by bylo chybou pohlížet na vysoké vojenské školy jako na každou jinou vysokou veřejnou školu. Bylo to určitým výsledkem vlny, která tady byla po roce 1989, která samozřejmě vedla k velkému osvobození naší vysokoškolské soustavy. Na druhé straně otázka, zda některé prvky, které byly tímto vneseny vysokoškolským zákonem do soustavy vysokých vojenských škol, jsou slučitelné s fungováním armády. Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli jak v průběhu druhého čtení ve výborech, tak v plénu diskutovat nad tématem, které já pracovně nazývám jako militarizace Univerzity obrany, to znamená, aby tady skutečně docházelo k tomu, že tato univerzita bude pojímána jako vojenské vzdělávací zařízení, ne jako vysoká veřejná škola kteréhokoliv jiného druhu. Jsem přesvědčen o tom, že celá řada věcí by měla být podrobena diskusi, počínaje tím, že funkcionáři by měli být jmenováni jednoznačně ve velitelské pravomoci, že by skutečně v této škole měl být zaveden velice důsledný vojenský režim.

Jsem také přesvědčen o tom, že je velice správným krokem úmysl, který i v rámci tohoto zákona počítá s orientací Univerzity obrany především na poskytování bakalářských programů. Na druhé straně bychom i vzhledem k tomu, že chceme, aby toto vzdělání bylo plně akreditováno, neměli zapomínat i na kvalitní rozvoj dlouhých magisterských či inženýrských programů a také doktorandského studia, aby v žádném případě před akreditačními komisemi nebyla zpochybněna úroveň vysokoškolského studia na této vysoké vojenské škole, v tomto případě Univerzitě obrany.

Myslím si, že také je škoda, že v rámci tohoto zákona - znovu připomínám, že bych byl spíše pro jeho širší verzi - nebyla znovu zvážena i otázka bližšího propojení vojenského vzdělávání na vysokoškolské úrovni a výzkumu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP