(Jednání pokračovalo v 15.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 15.20 hodin, znamená to, že uplynula lhůta, která byla vymezena na blok voleb. Jako předsedající prosím o sdělení některého z členů volební komise, zda je pan předseda schopen nás v tuto chvíli seznámit s výsledky tajných voleb, či zda budeme pokračovat dále projednáváním bodů, jak jsme je schválili. Podle informací, které mám k dispozici, v 15.20 hodin mělo teprve skončit vydávání lístků, ale pan předseda komise mě doplní vlastními slovy. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. S ohledem na to, že jsem to slyšel ve volební místnosti, do 15.20 hodin se vydávaly volební lístky a požádal jsem sněmovnu, abychom na zpracování výsledků dostali cca třičtvrtě hodiny. Je možné, že to bude vyhodnoceno dříve. Předpokládám, že bychom mohli kolem 15.50 mít již výsledky voleb.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. V tu chvíli potom přerušíme naše jednání tak, abychom mohli vyslechnout váš ortel.

Vážené kolegyně a kolegové, podle našich rozhodnutí učiněných v minulých týdnech bychom měli projednávat následující body programu: nejprve bod 66, to je senátní návrh zákona o obcích a obecním zřízení v prvém čtení, a poté blok bodů, jejichž předkladatelem je za vládu paní ministryně Součková. Budeme tedy projednávat tyto body: 66, poté 74, 75, 76, 77 a 78.

Ještě jednou: 66, 74, 75, 76, 77, 78 a o dalším případném postupu se poradíme.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

66.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb.,
o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 377/ - prvé čtení

 

Stanovisko k němu od vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 377/1. Z pověření Senátu uvede tento návrh pan senátor Milan Štěch, kterého mezi námi vítám. Prosím, aby si připravil své podkladové materiály a poté přistoupil k řečništi a předložený návrh zákona uvedl.

 

Senátor Milan Štěch: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Účelem této malé novely zákona 128/2000 Sb., o obcích, obecní zřízení, je umožnit obcím, které doložitelným způsobem prokáží, že jim v minulosti byl udělen titul město a nikdy jim správním rozhodnutím nebyl odebrán, aby mohly označení město používat, respektive jim byl titul navrácen.

Jako příklad uvedu, aby to bylo pochopitelné, problematiku, kterou mi sdělili představitelé obce Stráž nad Nežárkou. 28. října roku 1876 byla tato obec povýšena na město. Dokumenty je tento akt doložen a titul město nebyl nikdy tomuto městu odebrán. Název město byl oficiálně užíván ještě dlouho po roce 1948. Zákon č. 65/1960 Sb., o národních výborech, stanovil, že městské národní výbory působí ve městech, která jsou sídly krajů a okresů a v ostatních velkých obcích městského charakteru, které určí krajský národní výbor. Orgány nově zvolených národních výborů mají podle tohoto zákona - nebo měly podle tohoto zákona převzít nejpozději do 30. června 1960 úkoly orgánů dosavadních národních výborů. Dokud se tak nestane, plnily orgány dosavadních národních výborů své běžné úkoly. Na základě těchto ustanovení nebyly zřízeny městské národní výbory v některých historických městech a tyto obce fakticky přestaly být považovány za města.

Dále zákon č. 69/1967 Sb., o národních výborech, v § 10 odst. 1 stanovil, že městské národní výbory jsou ve městech, která jsou sídly okresů, dále v jiných obcích městského charakteru, které na návrh krajského národního výboru určí vláda. Městské národní výbory tak nepůsobily ve všech městech, v některých byl jen místní národní výbor.

Další úprava dané problematiky je v zákoně České národní rady 367 z roku 1990 Sb., kde se v přechodných ustanovení stanovuje, že městem je obec, ve které do počátku účinnosti tohoto zákona, to je 24. listopadu 1990, působil městský národní výbor. Zde vzniká ten největší problém, protože zákon 65/1960 Sb. vlastně právní stav zachoval, ale tím, že orgány městského národního výboru nebyly zřízeny ve všech městech, vznikl dojem, že tyto obce již nadále městy nejsou.

Další úprava, nebo obdobná úprava, zněla u přechodných ustanovení v zákoně č. 128/2000 Sb., kde v § 151 je uvedeno, že městy podle tohoto zákona jsou obce, které byly městy ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP