(14.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené dámy a pánové, vůbec nezpochybňuji právo kolegy Lachnita dát návrh na revokaci usnesení. Jen upozorňuji ty, kteří si zahrávají se současnou situací v médiích, aby se nedivili, až krize bude spuštěna, aby nesmetla ty, kteří ji organizují. Po tom, co se odehrálo ve vztahu mezi Poslaneckou sněmovnou a veřejnoprávní televizí, jsem přesvědčen, jestli chceme vyvolat krizi ještě v soukromých televizích, bude se nám opravdu dobře dělat politika, opravdu se bude dobře rozhodovat o potřebách tohoto státu. Varuji, abychom svými rozhodnutími vyvolávali další krize.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Toto byl místopředseda sněmovny pan Vojtěch Filip.

Dámy a pánové, nyní předkládám Poslanecké sněmovně k hlasování následující: "Poslanecká sněmovna revokuje své usnesení, které přijala na návrh pana poslance Vidíma. Toto usnesení se týkalo způsobu volby člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání."

Hlásí se paní ministryně Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, samozřejmě naprosto chápu obavy, které zde vyjádřil pan místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Bylo by velmi neprozřetelné a velice smutné, kdyby docházelo k situaci, která by jakýmkoli dalším způsobem vyhrocovala vztahy jak k televizi veřejnoprávní, tak k televizím soukromým. Nicméně z toho vystoupení jsem nebyla schopna pochopit správným způsobem, jak může ovlivnit vyhrocení vztahů volba tajná nebo volba veřejná. Myslím, že veřejnou volbou každý jasně ukáže, za čím si stojí a za čím ne. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Petře Buzkové.

Pane poslanče, v rámci faktické poznámky - je otevřen bod, máte právo reagovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Slyšel jsem pana Lachnita zpochybnit hlasování číslo 218 - žádat revokaci, ale vztahuje se toto k hlasování 217.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, proto, aby nedošlo k mýlce, citoval jsem, v čem pan poslanec Lachnit žádá revokovat své usnesení. Usnesení se týká přijatého návrhu pana poslance Vidíma na způsob hlasování při volbě člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Takto jsem specifikoval návrh, o kterém je třeba hlasovat. Stenozáznam ukáže, že se nemýlím.

Pan poslanec Lachnit nicméně chce upřesnit pravděpodobně i číslo hlasování. Dám mu k tomu příležitost.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji vám, pane předsedající, je tomu skutečně tak. Na číslo hlasování jsme se ptali u stolku zapisovatelů, toto číslo jsme dostali. Omlouvám se, věcně se jedná přesně o to, co jste popsal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Protože se nejedná o zpochybnění hlasování, ale o revokaci usnesení, relevantní je dát hlasovat o usnesení, nikoli o číslu hlasování, to aby bylo zřetelné.

 

V tuto chvíli je jasné: budeme hlasovat o revokaci usnesení na způsob volby člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 220. Kdo souhlasí s revokací, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti?

Návrh na revokaci nebyl přijat. (Přítomno 183 poslanců - pro 91, proti 86 poslanců.)

 

Výsledek hlasování bude podroben kontrole.

Hlasování o revokaci, resp. výsledek hlasování byl odsouhlasen všemi kontrolory, usnesení nebylo revokováno. Můžeme se vrátit do bodu, kdy byl tento bod přerušen.

Nyní poprosím předsedu volební komise pana poslance Hojdu, aby pokročil v informaci o hlasování.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nebudu už opakovat způsob provádění voleb v nových prostorách. Vyhlásil bych termín na vydávání volebních lístků, a to tak, že volební lístky začneme vydávat ve 14.50 hodin a volby budou probíhat do 15.20 hodin. Poté potřebuje volební komise cca třičtvrtě hodiny na vyhodnocení voleb.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Po poradě s předsedou Poslanecké sněmovny a po vyslechnutí návrhu pana předsedy volební komise konstatuji, že se sejdeme k dalšímu jednání v 15.20 hodin. Volební komise bude konat svou práci. V případě, že by došlo k nějakému závažnému hlasování, budeme respektovat právo na přerušení a účast členů volební komise na hlasování.

Dalšími body, kterým se budeme věnovat, je bod 66, 74, 75, 76 a 77. Takto je to připraveno, vezměte to na vědomí.

 

(Jednání přerušeno ve 14.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP