(13.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Na to upozorňuji. Komise Poslanecké sněmovny nikdy v minulosti neměla přehled o odposleších realizovaných podle trestního řádu. A je automatické, že když z objemu odposlechů plus minus měla přehled pouze o 50 procentech a dostávala údaje o 50 procentech nebo o polovině, a najednou z roku na rok dostává informace o všech, tak je logické, že tam musí být nárůst, protože polovina je holt méně než celek. Tak to prostě je. To je také jedna z věcí, která by neměla zapadat, když se tady hovoří o tom, že najednou v roce 2002 je nějaký velký nárůst. Je to logické - když dostáváte přehled o celém tomto problému, nikoliv pouze o jeho jedné části, tak tam nárůst být musí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru. Hlásí se opět pan poslanec Bílý. Dostává příležitost ke svému vystoupení.

 

Poslanec Jiří Bílý: Pane místopředsedo, děkuji. Chci se omluvit za stranického kolegu, protože jsem uvažoval v té době, kdy byl ještě pan Rychetský vicepremiér.

Jenom malou poznámku. Právě proto jsem zde zmiňoval rok 2000, kdy byl novelizován trestní řád, zákon 141, nárůst, myslím, že jsem říkal, že byl 2400 až 2500, v roce 2001 okolo 4500 a v roce 2002 necelých 10 000. Vidíte, že i když statistika byla měřena jiným způsobem, byl nárůst přibližně o 100 procent větší.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bílému. Hlásí se pan místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, mám obavu, že se neshodneme v této oblasti s panem ministrem. Využil bych té skutečnosti, že koneckonců na příštím plénu Poslanecké sněmovny by měl předseda příslušného parlamentního orgánu pro kontrolu používání operativní techniky přednést svoji zprávu k tomu, aby pan ministr měl možnost zamyslet se nad tím, zda na moji interpelaci nelze odpovědět lépe, a proto navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s jeho odpovědí na moji písemnou interpelaci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do rozpravy v tuto chvíli nevidím, takže rozpravu končím.

Dámy a pánové, měl jsem v úmyslu vzhledem k situaci, že se blíží doba, kdy jsem chtěl vyhlásit polední přestávku, tak jsem si myslel, že by bylo lépe, kdybychom tento návrh pana místopředsedy Langera podrobili hlasování poté, co se sejdeme po polední přestávce.

Slyším hlasitý nesouhlas od kolegů z ODS. Tento hlasitý nesouhlas si nemohu vyložit jinak, než že hodlají, abychom k hlasování přistoupili v tuto chvíli.

Dámy a pánové, přednesu návrh na usnesení. Odhlašuji vás a prosím o novou registraci.

(Místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross odchází ze sálu.)

Pan místopředseda vlády to za nás vyřešil, protože podle našeho usnesení, pokud není přítomen předseda vlády nebo místopředseda vlády, tak nelze projednávat. Je to věc, o které už jsme několikrát hovořili. Mně nic jiného nezbývá v tuto chvíli, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já tomu rozumím, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny. Jenom avizuji, že budeme trvat jako poslanecký klub ODS, aby takovýto princip ze strany předsedajícího byl volen okamžitě v té situaci, kdy ve sněmovně nebude premiér nebo příslušný místopředseda vlády, a budeme trvat na tom, aby se bezodkladně, ihned, jakmile ten člověk bude chybět, přerušilo jednání Poslanecké sněmovny do doby, než se vláda, její premiér a jeho místopředsedové naučí chovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, kdykoliv jsem byl požádán o to, abych přerušil schůzi do doby, než přijde předseda nebo místopředseda sněmovny, tak jsem věci vyhověl. Je to možné ověřit ze stenozáznamu.

Hlásí se předseda klubu ODS pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, to je nepřesné - nepřítomnost. Pan ministr záměrně odešel, a to, já se domnívám, že žádný podobný případ nemá obdoby v historii této sněmovny, takže bych prosil všechny, aby zaregistrovali, že toto je pokus zabránit hlasování v situaci, kdy si vládní strany nejsou jisté výsledkem tohoto hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Já se domnívám, že je to trošku jinak. Pan místopředseda vlády prostě zareagoval na to, že Poslanecká sněmovna pracuje v tuto chvíli tak, že není schopna se shromáždit v takovém počtu, aby mohla hlasovat, a nedomnívám se, že by tady byl povinen čekat na to, až se sejdeme. Proto odešel.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, pokud máte za to, že nás tato rozprava někam posouvá, tak vám rád vyhovím. Hlásí se pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl bych spíš pro stenozáznam než pro nás, kteří jsme v tuto chvíli zde přítomni, uvést, že ve sněmovně je objektivně více než 67 poslanců, pouze mně z neznámých důvodů někteří kolegové a kolegyně se odmítají zaregistrovat svojí hlasovací kartou a vytvářejí tak prostředí, které blokuje práci Parlamentu České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To je pro stenozáznam. Pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já bych poprosil, aby stav, který vládl v okamžiku, kdy mluvil můj kolega, to znamená přihlášení ve sněmovně, byl přiložen k záznamu z této schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To mohu udělat jenom tak, že asi spustím hlasovací zařízení. Jiný mechanismus neznám. Hlasovací zařízení spustím, jestli vám to udělá radost. Zároveň prohlásím hlasování za zmatečné.

 

Hlasování pořadové číslo 176 spouštím proto, aby bylo zaregistrováno, kdo je přihlášen.

Po této chvíli myslím, že bude správné, když tuto nepříliš šťastnou chvilku v dějinách Poslanecké sněmovny ukončím.

 

Budeme hlasovat. Žádné požadavky od vedoucích klubů nejsou.

 

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, které předložil pan místopředseda Ivan Langer, a sice: Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra vnitra Stanislava Grosse na interpelaci Ivana Langera.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 177. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 177 z přítomných 78 hlasujících pro 47, proti 27. Tím končím projednávání této interpelace.

 

Sejdeme se ve 14 hodin v pokračování naší schůze.

 

(Jednání přerušeno ve 13.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP