(12.40 hodin)
(pokračuje Seďa)

Nejvíce citelné bude oslabení pozice účastníka řízení v přestupkovém řízení a v řízení o právních deliktech podle navrhovaného zákona o rybářství. Dále v těchto řízeních bude zřejmě ve vztahu k účastníkům řízení velmi negativně působit i faktor vzdálenosti správního orgánu věc projednávající od účastníka řízení, a tedy z pozice účastníka řízení možnost dostupnosti tohoto orgánu, což nepochybně souvisí i s možností účinného hájení práv v průběhu řízení. Pozměňovací návrh řeší tyto problémy, a to alespoň ve věci projednávání přestupků a správních deliktů. Zároveň tento návrh odpovídá filozofii reformy veřejné správy.

Předem děkuji za podporu výše uvedených pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Zgarba.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych podal pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku číslo 312.

První návrh změny. V § 13 odst. 4 formulovat: Ministerstvo je oprávněno na základě žádosti uživatele rybářského revíru nebo rybníkáře povolovat výjimku z odstavce 2 písmeno a), neexistuje-li žádné jiné uspokojivé řešení pro odstranění negativního vlivu vodního prostředí.

Druhý návrh. V § 13 odst. 5 stávající text nahradit tímto: Ministerstvo je oprávněno povolovat výjimky z odstavce 2 písmeno b) a odstavce 3 písmeno a) a písmeno b), k chovu ryb, jejich záchraně při mimořádných situacích, vědeckým účelům nebo v jednotlivých zvlášť odůvodněných případech. Zásady pro udělování výjimek ze zakázaných způsobů lovu stanoví prováděcí předpis.

Třetí změna. Ustanovování rybářské stráže § 14 - 18 je nutné koncepčně přepracovat. Z tohoto důvodu navrhuji následující úpravy:

§ 14 odst. 1. Je nezbytné nahradit jako celek tímto textem: Pro zajištění ochrany řádného výkonu rybářského práva a chovu ryb v rybnících je uživatel rybářského revíru či subjekt hospodařící na rybolovném zařízení oprávněn navrhnout rybářskou stráž. Rybářskou stráž ustanovuje, odvolává a zrušuje a stanovuje rozsah působnosti na návrh uživatele rybářského revíru či jiného oprávněného subjektu příslušně pověřený obecní úřad obce s rozšířenou působností, příslušný podle místa trvalého bydliště navrhované osoby. Ten vede evidenci všech rybářských stráží, které byly ustanoveny v obvodu jeho působnosti. Příslušný rybářský orgán vydá rybářské stráži odznak a průkaz rybářské stráže. Subjekt, který rybářskou stráž ustanovil, či ji vede v evidenci, je oprávněn nejméně jednou za pět let ověřovat náležitosti, na základě kterých byl souhlas udělen, včetně kvalifikačních požadavků.

V § 14 odst. 2 písm. f) slova … rybářským orgánem … nahradit: … pověřeným obecním úřadem obce s rozšířenou působností …

V § 17 odst. 1 písm. e), odst. 2, v § 18 odst. 5 a v § 18 odst. 6 nahradit: … rybářský orgán … pověřeným obecním úřadem obce s rozšířenou působností …

Z § 21 odst. 2 písm. f) a z § 22 odst. 3 písm. f) - text vypustit.

Z § 16 písm. d) na závěr doplnit větu: … a užívat k tomu v nezbytné míře existující přístupové cesty.

Čtvrtý návrh. V § 19 písm. a) nahradit stávající text textem: pověřený obecní úřad obce s rozšířenou působností. Dále doplnit nové písmeno h), které zní: h) celní orgány.

Pátá změna. Formulovat ustanovení § 20: Pověřený obecní úřad obce s rozšířenou působností

(1) Na návrh vlastníka nebo uživatele rybářského revíru ustanovuje, odvolává či zrušuje rybářskou stráž a vede evidenci všech rybářských stráží ve své působnosti (§ 14 odst. 1)

(2) Vydává a odebírá rybářské lístky.

Šestá změna. § 22 odst. 2 formulovat: Ministerstvo vyhlašuje, mění a zrušuje rybářský revír v případě, že se rybářský revír nachází na území více krajů, na území, v nichž se nacházejí hraniční body - odkaz 10 - na území národních parků a pro potřeby státních podniků na jimi spravovaném území. Stanovuje nebo upravuje závazné hospodářské ukazatele rybářského revíru.

Dále je nutné za písmeno i) vložit odstavec 4 tohoto znění: Ministerstvo v rybářských revírech na území republiky.

Stávající písmeno g) nahradit písmenem a), původní text ponechat a vložit písmeno b) tohoto znění: uděluje výjimky z doby hájení ryb, nejmenší lovné délky, denní doby lovu a rybolovných metod na revírech, kde je prvoinstančním orgánem, a též v případě, že žádost bude vztažena na revíry na území více správních celků.

Písmeno c) ustanovuje rybářského hospodáře a jeho zástupce pro revíry vyhlašované dle odstavce 2. Ostatní odstavce přečíslovat.

Sedmá změna. Alternativa číslo 1: § 23 vypustit jako celek. Alternativa číslo 2: V případě, že nebude akceptována alternativa číslo 1, písmena a) až f) z odstavce 2 převést do odstavce číslo 1. Ostatní ponechat.

Osmý návrh změny. V § 27 odst. 2 se slova "pohraniční veterinární správě" nahrazují slovy: "pohraniční veterinární stanici a celnímu úřadu".

Za deváté. V § 28 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní: "Při dovozu, popřípadě tranzitu mořských ryb nebo mořských živočichů poskytuje fyzická nebo právnická osoba údaje podle příslušných právních předpisů Evropských společenství celnímu úřadu, který provádí jejich sběr a takto shromážděné údaje předává prostřednictvím Ministerstva financí ministerstvu a Českému statistickému úřadu."

Desátá změna. V § 29 odstavec 1 formulovat: Dozor nad ochranou mořských rybolovných zdrojů vykonává ministerstvo ve spolupráci s celními orgány, a pokud jde o dovoz a tranzit ryb a jiných živých vodních organismů, chráněných ve smyslu mezinárodních dohod (CITES), vykonává tento dozor Ministerstvo životního prostředí.

V § 29 odst. 4 se za slovo "Ministerstvo" vkládají slova: "celní orgány".

Jedenáctá změna. § 30 odst. 5 zní: Fyzická osoba se dopouští přestupku tím, že

a) uvádí na trh, doveze, provádí tranzit přes území ČR druhů mořských ryb nebo mořských živočichů v rozporu s ustanovením § 26 a § 28 odst. 1,

b) neoznámí nejpozději do 24 hodin před celní kontrolou dovoz, popřípadě tranzit mořských ryb nebo mořských živočichů podle § 27 odst. 2,

c) neposkytne při dovozu, případně tranzitu mořských ryb nebo mořských živočichů podle § 28 odst. 2 údaje podle příslušných právních předpisů Evropských společenství,

d) nepodá informace potřebné k výkonu dozoru podle § 29 odst. 3.

Dvanáctý návrh změny. § 31 odst. 4 zní: Právnická osoba se dopouští jiného správního deliktu tím - tady další text nebudu číst, protože odstavce a) až d) budou totožné jako v předešlém návrhu.

A poslední změna. § 31 odst. 6 se slova "podle odstavce 1 až 4" nahrazují slovy: "podle odstavce 1 až 3" a slova "odstavce 5" se nahrazují slovy "odstavce 4".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkujeme panu poslanci Zgarbovi. A protože nejsou další přihlášení do podrobné rozpravy, tak tuto končím a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministru Jaroslavu Palasovi, panu zpravodajovi a všem, kteří se aktivně zúčastnili druhého čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP