(12.10 hodin)
(pokračuje P. Svoboda)

Pravděpodobně bude smysluplné přeložit i bod 58, protože jak bylo avizováno z organizačního výboru, i senátní návrh zákona, kterým se upravuje jednací řád, by měl být projednáván současně, resp. padne návrh na sloučenou rozpravu k oběma bodům.

Můj návrh tedy zní, aby se body 57 a 58 přeřadily na zítra jako šestý a sedmý pevně zařazený bod jednání Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To je jeden návrh. Další procedurální návrh má paní kolegyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěla bych vás požádat, abychom z dnešního odpoledne, kdy má probíhat blok třetích čtení, přesunuli bod číslo 123, sněmovní tisk 261, novela zákoníku práce, na zítra jako pevně zařazený bod. Důvodem jsou ještě některé nevyjasnění pozměňovací návrhy. Pan ministr s tím souhlasí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Čili jako bod osmý pořadu schůze. Ještě se hlásí předseda klubu KSČM. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Prosím, aby při zařazování bodů na zítra bylo vzata v úvahu určitá dohoda předsedů poslaneckých klubů, aby body, které jsou doopravdy zlomové, zařazovány nebyly. Já zde sice budu přítomen, ale avizuji, že v případě, že dojde k nějakému sporu, vezmu přestávku na jednání poslaneckého klubu KSČM v odpovídající délce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To bylo upozornění předsedy poslaneckého klubu KSČM k této věci.

Procedurální návrh padl, myslím, že bez rozpravy bychom o něm mohli dát hlasovat. Ještě vás odhlásím a prosím o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o tom, že bychom body 57 a 58, zákon o jednacím řádu v těch dvou verzích, zařadili zítra jako šestý a sedmý pevně zařazený bod.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 87. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 87 z přítomných 151 poslanců pro 86 pro, proti 36. Návrh byl přijat. Pevně jsme zařadili body 57 a 58 na zítřejší jednání.

 

Nyní bychom rozhodli o návrhu paní kolegyně Páralové o přeřazení bodu 123 z dnešního odpoledne na zítřejší den jako osmý bod.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 88. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 151 poslanců pro 107, proti 29. Návrh byl přijat. Bod číslo 123 jsme zařadili jako osmý pevně zařazený bod na zítřejší den.

 

Další procedurální návrh - pana poslance Kaly. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl procedurální návrh, abychom body 152 a 153, třetí čtení zákona o veřejných zakázkách a zákonů souvisejících, tisky 363 a 364, zařadili pevně na příští čtvrtek jako první a druhý bod po polední přestávce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Kala navrhl přeřazení bodů. Není tam ještě zařazeno pevně nic, takže můžeme dát o tomto návrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 89. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 152 poslanců pro 98, proti 9. Návrh byl přijat. Máme první dva pevně zařazené body na čtvrtek příští týden po polední přestávce.

 

To byly všechny procedurální návrhy, které byly předneseny. Můžeme pokračovat v projednávání schůze.

 

Dalším bodem schváleného pořadu je

 

48.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 243/2000 Sb.,
o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům
a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 365/ - druhé čtení

 

V pátek dne 26. září jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto vládního návrhu zákona. Táži se pana ministra financí Bohuslava Sobotky, zda chce ještě vystoupit v úvodu tohoto projednávání. Je tomu tak.

Na úvod dnešního zahájení druhého čtení pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, musím říci, že v průběhu projednávání v Poslanecké sněmovně se oproti vládnímu návrhu zákona objevily některé závažné pozměňovací návrhy, které mění - ať už směrem nahoru, nebo směrem dolů - podíl na daních, který by měl být propříště určen pro rozpočty krajů.

Musím říci, že bez ohledu na to, jakým způsobem dopadne hlasování v této Poslanecké sněmovně o jednotlivých pozměňovacích návrzích, chtěl bych apelovat na to, aby tento návrh zákona byl projednán a schválen tak, aby mohl být účinný k 1. 1. 2004. V případě, že by složitost problematiky znemožnila Poslanecké sněmovně, aby tento návrh zákona mohl být účinný skutečně od 1. 1. 2004, domnívám se, že by bylo vhodné, aby například v průběhu rozpravy byl podán návrh na posunutí účinnosti tohoto návrhu zákona, abychom případně tento návrh zákona mohli schválit s účinností od 1. 1. 2005. Jedná se mi o to, aby tato Poslanecká sněmovna byla minimálně schopna dát signál o tom, jak bude vypadat v horizontu příštích let financování krajů a s jakými zdroji mohou krajské samosprávy počítat.

Závěrem mi dovolte konstatovat, že jako předkladatel stojím za vládním návrhem, jak byl do této Poslanecké sněmovny předložen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Nyní se táži, zda se chtějí ujmout slova zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Ladislav Šustr nebo zpravodaj pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Tom Zajíček. Je zájem od zpravodajů? Pan poslanec Šustr ano. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP