(16.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Věřím, že ti, kteří se chtěli zúčastnit hlasování, jsou přítomni.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 76 a ptám se, kdo je pro návrh na vrácení výborům k novému projednání. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 76 skončilo. Z přítomných 152 pro 72, proti 64. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě, do které mám zatím tři přihlášky, a to je pana poslance Votavy, pana poslance Hojdy a pana poslance Melčáka. Prosím pana poslance Votavu, aby se ujal slova v podrobné rozpravě.

Pane kolego, ještě chvilku, zpravodaj má podle zákona o jednacím řádu podle § 58 odst. 3 právo vystoupit kdykoliv, takže vám slovo ještě neudělím. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji za přednostní právo. Já bych si dovolila předložit jeden pozměňovací návrh, a to pozměňovací návrh k ustanovení § 215a s přidáním odstavce 2 a 3.

Odstavec 2 zní: Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 zvlášť surovým způsobem,

b) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví,

c) spáchá-li takový čin nejméně na dvou osobách nebo

d) páchá-li takový čin po delší dobu.

Odstavec 3 zní: Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1

a) těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo

b) smrt.

Odůvodňuji toto ustanovení, že se jedná o znění tak, jak je navrženo v budoucí rekodifikaci trestního zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce Haně Šedivé za její vystoupení v podrobné rozpravě. Slovo má pan poslanec Václav Votava, připraví se pan kolega Hojda.

 

Poslanec Václav Votava: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych říci, ještě než předložím konkrétní pozměňovací návrh, jeho znění, že vůbec nezpochybňuji potřebu řešit problematiku domácího násilí touto novelou trestního zákona. To naopak podpořím.

A jestliže se domácí násilí týká, a tady bylo řečeno, zhruba, nevím, jestli to říkám správně, každé šesté domácnosti, každé šesté ženy, ale on to může být i muž, tak problematika, kterou jsem nastínil a její nebezpečnost v řízení motorového vozidla osobou, která nemá vůbec způsobilost k tomu, se týká přece každého z nás. Každého jednoho z nás. Je to problém neméně závažný.

Dovolte mi, abych přednesl svůj pozměňovací návrh.

Za prvé. Bod 4 senátního návrhu zákona zní: Za § 180c se vkládá nový § 180d, který včetně nadpisu zní: Řízení motorového vozidla bez odborné způsobilosti. Kdo s výjimkou žadatele o získání odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla podle zvláštního právního předpisu řídí motorové vozidlo bez odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla podle zvláštního právního předpisu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem.

Za druhé. Dosavadní bod 4 senátního návrhu zákona se označuje jako bod 5.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Votavovi. Pan kolega Hojda stáhl svoji přihlášku resp. jsme si vyjasnili jeho přihlášku do rozpravy k jinému bodu. Slovo má pan kolega Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji ještě jednou za udělení slova. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych načetl pozměňovací návrh k senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 298.

V článku I. se za bod č. 1 vkládají nové body č. 2 a 3, které znějí:

Bod 2: V § 106 se za odstavec 2 vkládá odst. 3, který zní:

"(3) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán,

a) prozradí-li identitu příslušníka zpravodajských služeb České republiky nebo osoby jednající ve prospěch zpravodajských služeb České republiky nebo

b) sdělí nebo zpřístupní údaje, které k prozrazení identity takové osoby povedou."

Dosavadní odst. 3 se označuje jako odst. 4.

Bod 3 zní: § 107

1. Kdo z nedbalosti způsobí vyzrazení skutečnosti utajované podle zvláštního zákona, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.

2. Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odst. 1, ačkoliv mu ochrana utajovaných skutečností byla zvlášť uložena,

b) získá-li činem uvedeným v odst. 1 značný prospěch nebo způsobí-li značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek,

c) způsobí-li z nedbalosti vyzrazení utajované skutečnosti ve zvláštním zákoně kvalifikované stupněm utajení "Přísně tajné" nebo "Tajné".

3. Odnětím svobody na dvě léta až sedm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odst. 1 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.

Dosavadní novelizační body č. 2 a 4 se označují jako novelizační body č. 4 až 6.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miloši Melčákovi za předložený návrh a konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy. Vidím z místa kolegu Stanislava Křečka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegové a kolegyně, marně tady hovořil pan poslanec Jičínský o tom, abychom neměnili jednotlivá ustanovení trestního práva a my jsme vůbec netušili, co se rozpoutá pod záminkou, že trestní zákon je otevřen. To, co je nám předkládáno, je v hrubém rozporu s logikou věci, s minimální politickou kulturou našeho parlamentu, která přece říká, že zasahujeme-li do trestního zákona, nejméně to přece musí projednat výbor. Musí to projednat aspoň ústavně právní výbor, aby to mělo minimální kulturu.

Co nám navrhuje pan kolega Votava, aby každý, kdo chce řídit bez řidičáku, se přihlásil do autoškoly, a potom může řídit. Pak může řídit třeba deset let, je přihlášen v autoškole, čili je žadatel a má pohodu.

Vyplývá z toho jediné. Jestliže projde kterýkoliv z těchto pozměňovacích návrhů, které byly řečeny, nezbývá než celý zákon zamítnout, nemáme-li se dokonale zesměšnit nejen před odbornou, ale i před laickou veřejností. Je mi to velice líto, ale takto se s trestním právem zacházet prostě nedá, byť se tak činilo v dobrém úmyslu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za vystoupení panu kolegu Křečkovi. Nedal ale žádný procedurální návrh.

Ještě než udělím slovo panu ministru spravedlnosti, dovolte mi, abych na galerii přivítal zástupce poslanců rumunského parlamentu. - Vážení přátelé, vítáme vás v Poslanecké sněmovně České republiky. (Potlesk. Delegace na galerii povstává a děkuje.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP