(16.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní se o slovo přihlásil pan ministr spravedlnosti Čermák. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, nebudu dlouho zdržovat, ale rád bych upozornil na to, že nový trestní zákoník byl předložen vládě. Resort spravedlnosti nic nenamítá proti tomu, aby byla přijata senátní novela. To jsme si vysvětlili, že jde o věc časově naléhavou, a taky jsme si vysvětlili, že s účinností nového trestního zákona nelze počítat před 1. lednem 2005.

Pokud jde ale o další pozměňovací návrhy, jsme toho názoru, že věc je uspokojivě upravena i v dosavadním trestním zákoníku a že před přijetím té rozsáhlé nové normy se raději máme vystříhat dalších zásahů, které spíše budou znamenat narušení právní stability.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu ministrovi spravedlnosti a ptám se, jestli má někdo zájem přihlásit se do podrobné rozpravy. Ano, pan kolega Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já jsem přece jen trochu doufal ve skrytu duše, že představená nová témata týkající se novely trestního řádu a případná hrozba odnětí svobody ve dvou zcela nových kategoriích je pouhou rovinou hypotézy nebo nějaké rádoby filozofické úvahy. Protože chtě nechtě se stalo, že byly předneseny konkrétní pozměňovací návrhy a Poslanecká sněmovna bude stát v situaci, kdy se bude muset o nich rozhodnout, považuji sám jako neodborník, jako ekonom, za nemožné rozhodovat o takové věci, pokud ten názor k podaným pozměňovacím návrhům nevysloví garanční výbor.

Proto opět navrhuji návrh na vrácení tohoto projednávaného bodu k novému projednání garančnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je procedurální návrh podle § 94 odst. 3. Ptám se, jestli má ještě někdo další zájem vystoupit v podrobné rozpravě. Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se paní navrhovatelky, jestli má zájem ještě vystoupit. Nemá. Paní zpravodajka také ne. Vzhledem k tomu, že nebyl zájem o žádná závěrečná slova, požádám vás o to, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami, protože jsem vás všechny odhlásil. Pokusím se přilákat poslance, kteří budou mít zájem o hlasování, do sněmovny.

Zopakuji procedurální návrh, který padl v podrobné rozpravě. Vzhledem k dvěma neprojednaným pozměňovacím návrhům a bez stanoviska vlády na základě vyjádření pana ministra spravedlnosti budeme hlasovat o vrácení návrhu zákona výborům k novému projednání.

 

Právě jsem zahájil hlasování pořadové číslo 77 a táži se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 77 z přítomných 149 pro 87. Návrh byl přijat.

 

Návrh zákona jsme vrátili výborům k novému projednání. Tím jsme skončili bod 28. (Ve sněmovně je hluk.)

Podle schváleného pořadu schůze se nyní budeme zabývat dále bodem číslo 37, kterým je

 

37.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o drahách,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel
na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti
za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla),
ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 316/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr dopravy pan Milan Šimonovský. Žádám ho, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, předloženým vládním návrhem novely tří zákonů dochází k dosažení souladu těchto zákonů se současným stavem dopravního práva Evropských společenství. Novela zákona o drahách, která je nejvýznamnější novelou tohoto zákona, přináší nový pohled na právní úpravu provozování železnice v České republice. Převzetím komunitárního práva v této oblasti Česká republika současně garantuje, že všechny funkce, na kterých závisí nediskriminační přístup k železniční dopravní cestě, budou zákonem svěřeny subjektům, které neprovozují železniční dopravu.

Návrh novely zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích upravuje v souladu s komunitárním právem především oblast dostupnosti a komplexnosti informací zákazníkům o používání pohonných hmot a emisí CO2 v souvislosti s prodejem nových typů automobilů a návrh novel v silniční dopravě a novely zákona o drahách, který se týká dopravní obslužnosti. Ten také sjednocuje evropské nařízení o závazcích veřejné služby. Poslední novela, která v tomto zákoně o silniční dopravě je, také upravuje úpravu institutu bezpečnostních poradců pro přepravu nebezpečných věcí v silniční dopravě.

Vážený pane předsedající, to je vše a těším se na pozměňovací návrhy. Doufám, že nebudou tak četné, aby pozměnily smysl tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi dopravy Milanu Šimonovskému.

Připomínám, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Návrh projednal iniciativně také výbor pro evropskou integraci. Usnesení výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky č. 316/1 a 316/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Jaromír Schling. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor, jak už bylo řečeno, tento návrh projednal a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně schválit předložený návrh ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které máte písemně k dispozici.

Protože v době od jednání hospodářského výboru se vyskytly ještě určité další problémy, které se myslím podařilo vyřešit některými dalšími pozměňovacími návrhy, předpokládám, že v podrobné rozpravě budou předneseny. I já mám jeden nebo dva pozměňovací návrhy, které pak přednesu. V žádném případě nejde o návrhy, které by nějak měnily charakter či smysl tohoto návrhu zákona.

Doufám, že bude touto Poslaneckou sněmovnou propuštěn bez problému do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Jaromíru Schlingovi. Nyní žádám, aby nás o jednání výboru pro evropskou integraci informoval poslanec Pavel Suchánek. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci projednal zmíněný tisk na 18. schůzi 11. září a po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tento návrh schválila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Suchánkovi a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám jednu písemnou přihlášku a to je přihláška pana poslance Pavla Hojdy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP