(17.30 hodin)
(pokračuje Čermák)

K tomu nastal podle mého mínění po dvanácti až třinácti letech čas a nelze už používat ty staré kodexy mnohokrát novelizované. Zítra je začneme novelizovat zase znovu.

Je připraven trestní zákon, ten by měl být v připomínkovém řízení. Příprava občanského zákoníku bude trvat nejméně do konce tohoto roku, ale komise pracuje. Kvůli lepší vymáhatelnosti práva uděláme další zásah do občanského soudního řádu i do trestního řádu. V občanském soudním řádu podle mého mínění nejde ani tak o nějaké lhůty, protože se to v civilním řízení dá stanovit jen velice těžko, a když budou prodlužitelné, tak to jen rozjede další byrokracii mezi soudcem a jemu nadřízeným, třeba předsedou soudu, ale spíše bychom se tam dotkli apelační zásady a odvolací řízení bychom postavili více na apelační než na kasační princip, což by mělo zabránit tomu pověstnému ping-pongu mezi soudy.

Třetí oblast, které se budeme hodlat věnovat, je oblast organizace minidohledových činností ministerstva, větší koordinace se soudními zprávami. Toto by mělo konečně rezultovat i do kárného řízení proti soudcům a rychlejšímu postupu ve věcech.

Co mám na mysli? Myslím, že nebudeme dělat to, o čem se mluvilo, to je měnit systém soudů. Mluvilo se například o zrušení vrchních soudů. Mám pocit, že dělat toto unáhleně v tuto chvíli by soudní soustavu ještě více rozkolísalo, a my bychom ji chtěli spíše stabilizovat. Vedlo by to k organizačním problémům, přesun tisíců spisů, časové prodlevy s tím spojené, nevyřeší to počet stupňů řízení, znovu by byly tři jako předtím. Vedlo by to k tomu, že bychom téměř všechny věci museli začít soudit u okresních soudů, což je proti principu specializace, který platí všude na světě, nebo by to znamenalo mít dvouoddílový Nejvyšší soud, jeden pro odvolání a druhý pro dovolání. Tuto příliš složitou myšlenku bychom v tuto chvíli nesledovali a soudní soustava by zůstala, tak jak je. Do soudní soustavy teď navíc přibyl Nejvyšší správní soud. I s tím jsou spojeny organizační úkoly a problémy.

Takto organizace míněna není. Spíše budeme chtít sjednotit tok stížností na postup soudů a soudců, který teď jde několika směry, přes ministerstvo, přes okresní soudy, přes krajské soudy. Tuto evidenci budeme muset sjednotit, stížnosti rychleji vyhodnocovat a rychleji také zasahovat v kárných řízeních proti jednotlivým soudcům, kteří nějakou nedbalostí řízení zbytečně protahují. Tím samozřejmě nebudeme zasahovat do soudcovské nezávislosti.

Velmi konfliktním opatřením by bylo zřizovat smíšené kárné senáty proti soudcům. Obávám se, že by to vedlo jen k dalším vzájemným útokům mezi soudní správou a mocí soudní a možná i mocí zákonodárnou. Znovu říkám - situace potřebuje spíš uklidnit. Soudci si sami musí být schopni dělat trochu pořádek mezi sebou. Uznávají, že ne všichni postupují úplně dobře.

Poslední skupina problémů, které se budeme věnovat, je doobsazení soudů. Soudy jsou v tuto chvíli obsazeny až na výjimky v severních Čechách dosti slušně. Ani jsme nepožadovali další místa soudců. Máme volná místa soudců, ty budeme obsazovat dílem náborem z jiných právnických povolání, ale většinou je budeme obsazovat soudními čekateli, kteří splní příslušné podmínky a které už máme. Chceme zlepšit práci soudního aparátu, vyšších soudních úředníků, chceme se pokusit organizovat práci do týmů odlišně, než tomu bylo dosud. Chceme k tomu využít těch pracovníků soudů, kteří splní jinak všechny podmínky pro jmenování soudcem, ale nesplní podmínku minimálního věku třiceti let. Ti by velice dobře byli použitelní jako vyšší soudní úředníci, případně jako asistenti soudců.

To je v náznaku a trochu pelmel odpověď na položené otázky. Do konce roku zpracujeme náš další výhled podrobněji a hlavně systematičtěji než jsem schopen takto ex abrupto paní místopředsedkyni odpovědět.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Dávám prostor paní kolegyni Němcové k položení doplňujícího dotazu, případně k vyjádření.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Mám pouze vyjádření, a to, že chci poděkovat panu ministrovi za to, že mi slíbil, že do konce roku bude hotova koncepce vlády, která by měla nastínit, jak dále v oblasti justice. Očekávám tuto zprávu a upozorňuji ještě jednou, že požádám Poslaneckou sněmovnu, aby schválila to, abychom se takovouto zprávou do konce roku mohli zabývat. Děkuji vám, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám oběma. Uděluji slovo paní kolegyni Ludmile Brynychové, která interpeluje ministra zemědělství Jaroslava Palase ve věci spolufinancování HRDP z rozpočtu České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP