(21.00 hodin)
(pokračuje Rouček)

Kritika se vznesla též za takzvanou evropskou ústavu, za Konvent. Ale vezměme si - kdo zastupoval Českou republiku na tomto Konventu! Byl to zástupce Ministerstva zahraničí, byl to zástupce Senátu a byl to zástupce Poslanecké sněmovny. Ne této, ale té předchozí. A za Poslaneckou sněmovnu tam byl kolega Zahradil z Občanské demokratické strany. Vzpomeňme si na dobu před několika měsíci, jak kolega Zahradil zastupoval zájmy České republiky na Konventu. Jako jediný ze všech konventistů, jako malý pubertální kluk se sebral a odjel domů! Tak kolega Zahradil zastupoval zájmy České republiky v Evropské unii! (Spontánní potlesk poslanců ČSSD.) Kolega Zahradil, ač vyslán touto sněmovnou, dodnes neměl odvahu, dodnes neměl tu slušnost, aby přišel před tuto sněmovnu a vysvětlil jí své ostudné chování. Kolega Zahradil a jeho druzi budou obviňovat vládu, že brání diskusi na téma evropské ústavy! Tato sněmovna ještě čeká na omluvu kolegy Zahradila.

Tolik k tomu bodu, který jsem chtěl zmínit, to znamená zahraniční politika.

Na závěr ještě jednu poznámku. Být v opozici znamená načerpat síly. Načerpat síly personálně, načerpat síly programově. To, co Občanská demokratická strana předvádí programově, to je zoufalství a bůh nedej, aby tato strana někdy vyhrála volby. Personálně - k tomu se nebudu vyjadřovat.

Ale abych nezapomněl ani na naše kolegy z levé strany politického spektra. (Předseda Lubomír Zaorálek: Klid prosím, kolegové vlevo. - Veselost v sále.) Já v poslední době získávám takový dojem, že Komunistická strana Čech a Moravy hraje roli takového poslušného psíka, takového poslušného pudla Občanské demokratické strany. (Smích.) Jak Občanská demokratická strana píská, tak česko-moravští komunisté skáčou. Když Občanská demokratická strana zapískala "budeme volit Klause", česko-moravští komunisté zvolili Klause. Když Občanská demokratická strana zapíská, aby komunisté byli proti evropské ústavě, česko-moravští komunisté jsou proti evropské ústavě. Až Občanská demokratická strana zítra zapíská, aby komunisté hlasovali proti této vládě, komunisté tak znova učiní. Zítřek ukáže, zda mám pravdu, či nemám, zda se mýlím, či nemýlím.

Děkuji za pozornost. (Projevy nevole a podpory. Potlesk koaličních poslanců.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím kolegu Roučka, aby vyčkal reakce zleva i zprava. (Smích.) První pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Opět nehodlám zdržovat a prodlužovat toto divadlo, ale musím vaším prostřednictvím, pane předsedo, panu kolegovi Roučkovi vzkázat jednu věc. Já nevím, kde byl, když ODS pískala celé čtyři roky po dobu opoziční smlouvy. Děkuji. (Veselost v sále. Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Zahradila, pak pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, já předpokládám, že se sněmovna nebude na mě hněvat, když teď krátce zareaguji, protože pan kolega Rouček se ve svém příspěvku zmínil o mně. Koneckonců si myslím, že jeho projev by bylo možno vytepat do nějakého kovu a on sám by ho mohl použít jako důkaz toho, když by někdo později chtěl zpochybňovat jeho řeči. Řekl bych, že pokud se pan kolega Rouček zajímá o místo na kandidátce do Evropského parlamentu, po tomto projevu je volitelné místo zajištěno.

Pokud jde o moji účast v Konventu, jenom bych panu kolegovi Roučkovi vaším prostřednictvím sdělil, že já skutečně nejsem zvyklý podepsat jakýkoli dokument, který mi někdo podstrčí, obzvláště v případě, když s ním nesouhlasím. Na rozdíl od této vlády, která podepsala přístupovou dohodu, která zřejmě bez jakýchkoli výhrad podepíše i smlouvu zakládající takzvanou ústavu Evropské unie a která se přitom vůbec nebude ohlížet na to, jestli takovéto smluvní dokumenty jsou, nebo nejsou výhodné pro Českou republiku. To je možná, vážený pane kolego Roučku, ten základní rozdíl mezi námi. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Doktor, ale ještě se hlásil s faktickou pan poslanec Exner.

 

Poslanec Michal Doktor: Již nejméně druhé vystoupení, které dokládá, že síla hlasu ještě nedokládá sílu názorů, už vůbec ne sílu faktů. A jelikož miluji čísla, přinesl jsem si s sebou titul jmenující se Parlament Hujerů a záškoláků a přečtu panu poslanci Roučkovi, jak že to je s aktivitou poslanců ODS, případně poslanců jiných. Nebudu číst, budu citovat pouze statistická čísla. Docházka do Parlamentu - vede "pudl" ODS, KSČM. Řečnická vystoupení - první ODS, čtvrté místo patří sociální demokracii. Návrhy zákonů - první místo ODS, poslední místo patří sociální demokracii. Uznávám, že tato statistika nemusí být tak korektní, jelikož tady se nezmiňuje vláda, možná proto, že je to vláda "všech". Role zpravodaje - ani zde není sociální demokracie na prvním místě, ODS je na místě třetím. (Poznámka ministra kultury Pavla Dostála: Přibylo vám jedno vystoupení. - Smích.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Klid prosím. Pan poslanec Exner, pak ještě pan poslanec Holáň.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, někdy by opravdu nebylo špatné zamést si před vlastním prahem. Myslím si, že připomínka chování sociální demokracie při volbě prezidenta je opravdu věc, na kterou být sociálním demokratem bych raději nevzpomínal. Myslím si, že oprávněně pan prezident Václav Klaus po své volbě konstatoval, že děkuje všem poslancům ze všech politických stran, kteří se podíleli na tom, že ho zvolili. A pokud jde o postoj komunistů k evropské ústavě, pak už jde opravdu o čisté vizionářství. Vždyť přece v současné době žádná evropská ústava neexistuje. Existuje teprve Konventem projednaný návrh Smlouvy zakládající Ústavu pro Evropu. Tento návrh má být projednáván na mezivládní konferenci, která teprve začne, a bude-li všechno v pořádku, tak možná skončí na jaře příštího roku. A komunisté se přece nemůžou vyjadřovat k něčemu, co ještě vůbec neexistuje. Pan poslanec Rouček ale už ví, že jsou proti. (Veselost. Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Holáň se hlásí s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegové a kolegyně, když jsem viděl pana kolegu Roučka, jak se rozčilil, tak jsem si říkal, že my, poslanci vládní koalice, asi neděláme dobře, že bereme to, co říká ODS, vážně. My prostě hledáme vážné argumenty, abychom obhajovali vládu, a oni se nám potom spolu s komunisty smějí. Protože oni nechtějí odvolat vládu, oni ani nemůžou odvolat vládu, mají 99 hlasů. To je, jako kdyby vzali prkno dlouhé 9 metrů a 9 decimetrů a šli tím překlenout řeku, která má metr a jeden decimetr (mělo být řečeno deset metrů a jeden decimetr). Už vidím, jak do té vody všichni padají. (Smích. Bouřlivý potlesk.)

Abych to vrátil do vážnější polohy. Když položil kolega Mareš dotaz, co bude den poté, když tu vládu odvolají, tak odpověď přišla od kolegy Zahradila, který říkal: Půjdete do práce, pane Mareši. Přirozeně půjde do práce, na svůj vládní úřad, tak to asi bylo myšleno. (Veselost.) Znamená to tedy, že nelze věřit tomu, že ODS chce odvolat vládu. To znamená, že chce něco jiného. Chce asi nějaký mediální zisk. A my jí těmi našimi výstupy bohužel jenom pomáháme. Takže bych to zabalil a skončil toto jednání. Děkuji. (Ohlas v sále. Spontánní potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já dám samozřejmě slovo k faktickým poznámkám. Jako prvního jsem viděl pana poslance Zahradila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP