(20.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí fakticky místopředseda Ivan Langer. Pak vidím pana poslance Petra Ibla. Hlásí se také Cyril Svoboda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem se domníval, že nositelem orwellovského newspeaku v naší politické řeči je výhradně a pouze premiér této vlády Vladimír Špidla. Nicméně vystoupení pana kolegy Kühnla mě přimělo ke konstatování, že je velmi přičinlivým žákem svého premiéra. Domníval jsem se, že pouze pan premiér Špidla může ztrátu vydávat za výnos, výdaj za úsporu a pokles za růst. Ale teď jsem se přesvědčil, že pan kolega Kühnl opravdu je žákem přičinlivým, velmi pečlivým.

Chci se jen zeptat, zůstává mi to jako nezodpovězená otázka, co mínil tím, když říkal - deficit se bude snižovat díky této reformě. Zda tím mínil to, když v roce 1997 byl 170 miliard, v letošním roce dosáhne 600 miliard a v roce 2006 má dosáhnout možná 1200 miliard. Chtěl bych ho tedy prostřednictvím pana předsedajícího požádat, aby mi vysvětlil, zda přesun čísla 600 miliard na 1200 miliard není růst, ale že to je opravdu pokles.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kühnl chce reagovat.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, rád zodpovím. Pouze předem konstatuji, že kolega Langer si spletl deficit a státní dluh, čili hrušky a jablka. Měli bychom mluvit o tomtéž. Pokles deficitu spočívá v tom, že schválený deficit na letošní rok včetně povodňové půjčky od Evropské investiční banky činí 118 mld. korun, na příští rok je včetně dalšího čerpání této půjčky schválen ve výši 115 mld. korun. Čísla hovoří jasně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky chce reagovat ministr Cyril Svoboda, ale vidím, že i místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegovi Iblovi, že mi dovolil krátkou reakci. Už jsem to, pane kolego Kühnle, pochopil. Deficit se bude snižovat, ale dluh poroste. Děkuji. To je pro mě úžasná logika. (Smích a potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím ještě pana ministra Cyrila Svobodu, který chce reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Pane předsedající, dámy a pánové, musím reagovat, protože to se bude týkat také občanů, abychom vysvětlili, jak je to s mezivládní konferencí.

Především připomínám ještě jednu věc - že naši občané dobrovolně, demokraticky a naprosto zřetelně v referendu řekli ano Evropské unii za podmínek, které byly vyjednány. Jaký chceme silnější mandát, než je demokratická volba a jasný projev občanů České republiky? Zdá se mi, že je nezodpovědné a je to urážka všech těch, kteří hlasovali v referendu, jim říkat, že jsou to potupné a ponižující podmínky, protože naši občané řekli ano tomuto procesu.

K mezivládní konferenci. Začíná 4. října slavnostním zasedáním. Potom bude probíhat celá řada a série jednání, kterých se zúčastní ministři zahraničních věcí. Budou otevřené a diskutované otázky, ale faktické rozhodnutí bude v samém závěru, to znamená na podzim tohoto roku, v prosinci, možná, když se věci protáhnou, na počátku příštího roku. To je dostatečný čas pro to, abychom v Poslanecké sněmovně vedli debatu na toto téma. My tuto debatu vítáme, my tuto debatu chceme, my jsme jenom souhlasili s tím, aby tento program byl sevřený. Občanům sdělujeme, že debatu o mezivládní konferenci vítáme a chceme.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tolik pan ministr. O slovo se hlásí procedurálně pan předseda poslaneckého klubu Petr Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Úplně krátce. Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, předkládám procedurální návrh, abychom v dnešním jednání pokračovali i po 21. hodině až do vyčerpání všech diskusních vystoupení. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme tedy procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat. Odhlásím vás. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

Můžeme pravděpodobně hlasovat o návrhu pana poslance Petra Ibla, který zněl, abychom pokračovali v jednání po 21. hodině do vyčerpání všech přihlášek a všech diskutujících.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto naprosté vyčerpání sněmovny, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 60 - z přítomných 153 poslanců pro bylo 125, proti 8. Tento návrh pana poslance Ibla byl přijat.

 

Můžeme pokračovat, protože máme před sebou dostatečný časový prostor. V tuto chvíli se hlásí do diskuse pan poslanec Antonín Seďa. Dalším přihlášeným je pan profesor Zdeněk Jičínský. (Velký hluk v sále.) Prosím vás o klid. Soustřeďme se.

Pan poslanec Seďa má slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, kolegové poslanci, v rámci diskuse k projednávanému bodu vyslovení nedůvěry vládě České republiky bylo již řečeno mnohé. Respektuji právo každé opozice kritizovat vládu. Respektuji právo pokusit se o vyslovení nedůvěry vládě, kterou kritizují. Ale z mého pohledu krajně nezodpovědné vůči občanům této země je snažit se o pád vlády, která je nejen úspěšná, ale která na rozdíl od opozice má jasnou představu o budoucnosti státu a jeho směřování. Že současná vládní koalice je úspěšná, svědčí nejen makroekonomické ukazatele, jako je růst hrubého domácího produktu, nízká inflace, měnová stabilita, ale i úspěšné řešení povodňových škod či příprava a průběh referenda o vstupu České republiky do Evropské unie.

Současná vládní koalice našla na rozdíl od předchozích vlád dostatek odvahy nejen analyzovat současný stav veřejných financí, ale i zahájit reformu, která má ozdravit veřejné finance, s výhledem na celkovou reformu sociálního státu, především s ohledem na vstup naší země do Evropské unie a na změny, které současný svět s sebou přináší.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nezlobte se, to je příliš. Hluk v místnosti přesáhl hladinu. Žádný řečník by si s ním neporadil. Prosím vás, umožněte panu poslanci, aby mohl opravdu regulérně vystoupit. Prosím o klid!

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Také není pravdou, že sociální demokracie jako nejsilnější vládní koalice zradila své voliče tím, že si neplní svůj volební program. Opět tak jako mnohokrát je nutno zdůraznit, že programové prohlášení vlády i reformní kroky jsou jistým kompromisem, který odpovídá výsledkům voleb. Sociální demokracie se od roku 1998 ve svých programech zavázala postupně vyrovnat rostoucí schodky veřejného financování. I když sociální demokracie v rámci koaličního kompromisu nemůže prosadit všechny své předvolební sliby, neuhnula ze svého hlavního programového cíle modernizovat sociální stát směrem k udržitelnosti sociálních jistot. Je nutno říci, že tato vláda tuto odvahu měla, když řekla, že český sociální stát, tak jak je dnes nastaven, při současných demografických trendech i tlaku evropské a globální konkurence vyžaduje zastavit hrozivé zadlužování země stabilizací veřejných výdajů. A tato konsolidace financí je a bude nutná pro každou vládu, ať již levicovou, či pravicovou. (Velký hluk v sále.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nemůžeme takhle rušit svého kolegu. Prosím o klid!

 

Poslanec Antonín Seďa: - kritika vlády zaznívající z několika protichůdných stran se mi jeví především kritikou ideologickou, kdy rétorika mnohdy splývá s demagogií. Jak jsem uvedl v úvodu své řeči, je právem každé opozice kritizovat vládu, a dokonce jí vyjádřit nedůvěru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP