(15.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Důvod čtvrtý, proč jsem přesvědčen o tom, že tato vláda by neměla získat důvěru. Tato vláda mění naši zemi v policejní stát a tato vláda připustila v posledním roce dramatický, řádově ve stovkách procent vysoký nárůst policejních odposlechů, což není nic jiného než vpád státu do soukromí svých občanů. A jelikož tohoto vpádu je stále ještě málo, tato vláda chystá zřídit finanční policii, která má mít právo šťourat se v soukromí a v daňových přiznáních každého občana. Pan ministr vnitra nám oznamuje existenci a přípravu nové bezpečnostní strategie a já již teď si troufám odhadovat, že půjde přesně v duchu budování tohoto policejního státu. Náš pan premiér není nic jiného než orwellovský velký bratr, protože jeho záliba v seznamování se s utajovanými dokumenty, jeho záliba v pročítání telefonických odposlechů pořízených tajnou službou, ho činí skutečně výjimečným mezi předsedy vlád kultivovaných demokratických zemí. Náš pan předseda má také oblibu newspeaku, jak jsem si všiml, když jsem ho poslouchal, neboť podle něj pokles je ve skutečnosti růst, útrata je úspora a ztráta je výnos. Musím říci, že mě potěšil, že má smysl i pro politickou poezii, protože jeho věta "stát se otřásl a vládu setřásl" stojí skutečně za zapamatování. Ať tak či onak, vážené kolegyně a kolegové, Česká republika je pod taktovkou této vlády podle mého přesvědčení na nejlepší cestě přerodit se skutečně v policejní stát, ve kterém svoboda jedince a nedotknutelnost jeho soukromí jsou jenom prázdnou frází a cárem papíru.

Důvod pátý, proč jsem přesvědčen, že tato vláda by neměla získat důvěru. Tato vláda nemá ráda lidi, tato vláda nemá ráda poctivé, pracovité, na sebe se spoléhající lidi. Protože kdyby je měla ráda, potom by nemohla realizovat onen frontální útok na drobné podnikatele a živnostníky, kteří od tohoto státu nechtějí vůbec nic jiného, než aby je neotravoval nedůstojně nesmyslnou byrokracií, vysokými daněmi a různými odvody do státní pokladny. Výsledkem tohoto frontálního útoku vlády na tyto lidi podle mne bude jen další nárůst nezaměstnaných, bude jen další rozšíření šedé ekonomiky, protože je přece jednodušší nepracovat, brát podporu v nezaměstnanosti a pravidelně si sem tam nějakou tou fuškou načerno vydělat.

Bod šestý. Tato vláda nezvládá ani základní administrativu tohoto státu. Přeborníkem v tom je samotný pan premiér a při vší úctě k novému ministru spravedlnosti, personální politika pana premiéra je obdivuhodnou směsí fušerství, neprofesionality a neodpovědnosti. A jestli k tomu připočítáte ještě jednu závažnou skutečnost, že po dobu několika měsíců tato vláda nebyla schopna obsadit klíčový bezpečnostní úřad, kterým je Národní bezpečnostní úřad, potom si myslím, že personální politika premiéra této vlády je tomuto státu skutečně nebezpečná.

Důvod sedmý, bylo to zde již zmíněno. Tato vláda se deklaruje jako vláda proevropská. Ve skutečnosti je to vláda veskrze protievropská, a jestliže já osobně shledávám na Evropské unii něco smysluplného a dobrého, je to přinejmenším snaha konečně zbavit hospodaření jednotlivých členských zemí těch gigantických rozpočtových schodků. Důsledkem práce této vlády není nic jiného než to, že protievropsky zvyšuje zadlužení naší země a čím dál tím více nás vzdaluje od splnění oněch maastrichtských kritérií.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi ještě jednou zopakovat těch sedm důvodů, proč si myslím, že vládě by neměla být vyslovena důvěra:

Důvod první - tato vláda je, tak jak jsem to myslím jasně zdůvodnil, vládou politických podvodníků.

Důvod druhý - tato vláda bere lidem práci.

Důvod třetí - tato vláda vede Českou republiku k bankrotu.

Důvod čtvrtý - tato vláda mění Českou republiku postupně v policejní stát.

Důvod pátý - tato vláda nemá ráda lidi.

Důvod šestý - tato vláda nezvládá základní administrativu tohoto státu.

A důvod sedmý - je to protievropská vláda.

Já vím, že hlasování, které zítra absolvujeme, není hlasováním každodenním a není to hlasování o běžném zákonu, o běžném usnesení. Byl bych velmi rád - a to je moje prosba zejména na poslankyně a poslance vládní koalice - aby předtím, než řeknou svůj výrok o tom, zda hlasují pro návrh, nebo proti návrhu, abyste si každý z vás vzpomněl na to, co jste říkali lidem, voličům, před volbami a abyste si to, co jste jim tehdy říkali, srovnali s tím, co teď vaše vláda dělá. Přeji vám, abyste na základě tohoto srovnání zítra skutečně hlasovali výhradně a pouze podle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, fakticky se hlásí poslanec Michal Kraus, takže ho upozorním na časový limit, který má k dispozici, a další vystoupí ministr zahraničí Cyril Svoboda.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane předsedo. Pan místopředseda Langer nám tady ukázal, že je mu v tuto chvíli do zpěvu, a přednesl tady několik tezí z písničky, a dá se říci, spíše řečnických otázek. Chtěl bych mu odpovědět na otázku "řekni, kde ty zdroje jsou?". Ty zdroje jsou na Bahamách, na kontech Viktorů Kožených, jsou na Kajmanech, jsou ve zkrachovalých bankách, ve zkrachovalých kampeličkách a na kontech těch tunelářů, kteří vydělali na politice ODS. A kdo to kdy zaplatí? Zaplatí to samozřejmě tato vláda svou popularitou, zaplatí to sociální demokracie a v důsledku to zaplatíme my všichni, protože teď už nezbývá nic jiného než šetřit, než dělat ekonomickou reformu, abychom ty peníze, ty zdroje, které tu nejsou, byli schopni znovu akumulovat tak, abychom zabezpečili všem našim občanům důchody, sociální dávky a vše to, co si za svou práci zaslouží. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stejně tak se s faktickou poznámkou hlásí poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že toto hlasování o vyslovení nedůvěry vládě je poměrně nejen věcně, ale i časově sladěno s hlasováním o takzvané vládní reformě veřejných financí, bylo by možná dobře, kdyby si poslanci sociální demokracie, vládní poslanci a koneckonců i členové vlády přečetli vlastní dokumentaci, vlastní podklady. Například vládní koncepci reformy veřejných financí, kde se na straně 8 jasně říká, že hlavním důvodem nárůstu veřejných dluhů nejsou transformační náklady. Mohl bych se tady pustit do podobné polemiky a mluvit o tom, nakolik jste věnovali 100 mld. Kč a více různým kapitálovým skupinám při vašich pochybných operacích s Investiční a Poštovní bankou, s dálnicí D47, či vaši urputnou snahu urvat daňovým poplatníkům 80 mld. za nákup stíhaček Gripen. Ale nebudu to dělat, řeknu jen tři prostá čísla. V době vlád sociální demokracie mezi lety 1998 až 2006 byl celkový přírůstek státního dluhu 757 mld. podle tohoto vládního návrhu reformy, z toho tzv. transformační náklady tvoří pouze 216 mld. Čili drtivá většina, drtivá většina je tvořena tím, že projídáte budoucnost nejen nás, ale i těch, kteří přijdou po nás. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slova se ujme ministr Cyril Svoboda a tím dalším, který se přihlásil o slovo, byl ministr financí Slávek Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jako notář vím, že jednu výhodu má dědic - totiž on může předlužené dědictví odmítnout. Odmítne ho a je osvobozen a nic se neděje. Vláda toto učinit nemůže.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP