(14.20 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Vzhledem k závažnosti debaty o evropské ústavě si vás, pane předsedo, dovoluji požádat, aby tato debata byla pokud možno přenášena v přímém přenosu Českou televizí. Věřím, že pro vás nebude problém tuto věc zařídit.

Navrhuji tedy závěrem zařadit tento bod na program této schůze dne 30. 9. v 9 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, mám zaznamenáno. Dále se hlásí o slovo pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany přednést následující návrh.

Občanská demokratická strana dlouhodobě dopředu avizovala, že tento týden na této schůzi bude v souladu s § 84 zákona o jednacím řádu iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Toto ustanovení § 84 uvádí, že na základě takovéto iniciativy poslaneckého klubu s více než 58 hlasy předseda Poslanecké sněmovny neprodleně svolá schůzi.

Vzhledem k tomu, že v minulosti došlo k interpretačním sporům o to, co znamená "neprodleně", a umím si představit, že i v tomto případě by mohlo být toto předmětem dlouhých diskusí, kdy takové hlasování ve skutečnosti proběhne, v zájmu všestranné korektnosti a možnosti připravit se ze všech stran na toto hlasování si dovolujeme předložit tento návrh: aby 20. schůze, která právě začala, byla ve čtvrtek ve 14.00 přerušena a zahájena schůze, na které by došlo k projednání iniciativy poslanců ODS, a to do 16 hodin. V 16 hodin by následovaly interpelace, jak je naplánováno pro 20. schůzi. V projednávání návrhu poslanců ODS na vyslovení nedůvěry by se pokračovalo v pátek v 9 hodin, a vzhledem k očekávanému průběhu rozpravy - doufáme, že to nebude trvat déle než dvě hodiny - by se díky přijetí tohoto návrhu dalo téměř stoprocentně předvídat, že hlasování o vyslovení nedůvěry vládě by proběhlo v pátek v 9 hodin.

Doufáme, že zaregistrujete, že je to pokus o návrh, jehož smyslem je alespoň v procedurálních otázkách nastolit korektnost a důvěru. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za tento návrh. Dále se hlásí o slovo pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s návrhem a stanoviskem zahraničního výboru, který na své 20. schůzi dne 17. září konstatuje, že navrhuje Poslanecké sněmovně zařazení bodu "Informace vlády ČR o pozici ČR na Mezivládní konferenci EU ke Smlouvě zakládající Ústavu pro Evropu".

Chtěl bych k tomuto návrhu dodat dvě věci. Je samozřejmé, aby se takovýmto mandátem Poslanecká sněmovna zabývala v tom smyslu, že by měla být seznámena s tím, s čím česká vláda na tuto mezivládní konferenci jde. To je za prvé.

Za druhé bych chtěl konstatovat, že je mi velmi dobře známo, že organizační výbor Poslanecké sněmovny konstatoval, že na tuto schůzi sněmovny by tento bod neměl být zařazen. Já bych k tomu chtěl dodat, že mi není známo, že by vláda toto stanovisko zpracovala. Je proto nezbytné, aby se k tomu vyjádřil příslušný člen vlády. Jsem toho názoru, že Poslanecká sněmovna by se měla tímto tématem zabývat okamžitě a bezprostředně poté, co bude stanovisko a mandát vlády České republiky k dispozici.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dále se přihlásil pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo vlády, paní a pánové, mám jednu otázku a návrh pro pana předsedu klubu ODS: jestli by natolik vadilo, aby tento bod byl zařazen na tuto schůzi, jestli je také nutné, aby to byla mimořádná schůze, a to vzhledem k tomu, že podle jednacího řádu je možné, aby schůze, která to bude projednávat, to projednala neprodleně. Myslím, že nám nic nebrání takto to schválit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji za slovo. Chci reagovat na tento dotaz. My samozřejmě nebazírujeme na znění jednacího řádu, nicméně slova, že k projednání takového návrhu svolá předseda neprodleně schůzi, lze určitě interpretovat, že se jedná o schůzi mimořádnou, a protože jsem zdůrazňoval, že cílem mého návrhu je zabránit procedurálním dohadům a dosáhnout shody na pevném konání takového hlasování, aby bylo pro všechny předvídatelné, domnívám se, že cesta k tomu vede zřejmě jak konáním mimořádné schůze v termínu, který jsem uvedl, tak zařazením takového bodu v rámci této schůze, ale muselo by dojít ke konsensu všech politických stran, aby to někdo nereklamoval a nedošlo k tomu, čemu jsme se snažili zabránit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dovedu si představit, že pokud bych obdržel takovou žádost, tak nevidím nutnost svolávat schůzi ve chvíli, kdy schůze již běží, a že je třeba pouze rozhodnout o tom, na kdy se takový bod zařadí. Tento časový bod zde zazněl a já myslím, že se o něm dá hlasovat a že to může být bez dalších tahanic kolem jednacího řádu.

Pan poslanec Tlustý chce na to reagovat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji za pozitivní reakci, jenom dodám, že pak by ovšem muselo být garantováno, že takový bod bude zařazen automaticky bez hlasování o jeho zařazení, protože výklad příslušného ustanovení pak je, že by k jeho zařazení došlo automaticky, nikoliv hlasováním standardní procedurou. Kdyby i na tom existovala gentlemanská dohoda, my nemáme důvod ji komplikovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Domnívám se, že můžeme hlasovat pouze o čase zařazení - ze zákona platí, že tento bod musí být projednán, když schůze běží. To mi rozum říká.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V takovém případě bych tento návrh modifikoval, aby tento bod byl zařazen na čtvrtek 14 hodin a hlasování jako zvláštní pokračování tohoto bodu napevno na pátek na 9 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Viděl jsem ještě paní poslankyni Dundáčkovou, která se hlásila o slovo. Upozorňuji, že není rozprava, že se pouze předkládají návrhy.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Ano, pane předsedo. Chtěla jsem jen uvést, že nebudu navazovat na předchozí sdělení, ale naopak vás a všechny kolegyně a kolegy ve sněmovně požádám o zařazení nového bodu, a to na základě dnešního jednání mandátového a imunitního výboru, který na základě žádosti příslušného orgánu jednal o vyslovení souhlasu sněmovny s trestním stíháním pana poslance Jaroslava Lobkowicze.

Vzhledem k tomu, že podle § 12 jednacího řádu Poslanecké sněmovny je zapotřebí, aby sněmovna o takovéto žádosti rozhodla na své první, následující schůzi svým usnesením a zaslala jej příslušnému orgánu do pěti dnů od jeho přijetí, je nezbytné, abychom se tímto bodem zabývali na této schůzi sněmovny.

Navrhuji zároveň, aby tento bod byl zařazen jako bod č. 10 a aby další body našeho programu byly posunuty o jedno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pouze o název toho bodu.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Doufám, že mě proceduralisté dají za pravdu, když řeknu, že by se tento bod měl jmenovat "Vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslance Jaroslava Lobkowicze", aniž bychom tím předjímali, jakým způsobem o tomto bodu rozhodneme.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, pozorně jsem poslouchal rozpravu, která zde byla vedena ohledně zařazení bodu na vyslovení nedůvěry vládě. Domnívám se, že není možný jiný postup než ten, který zde původně navrhl kolega Tlustý, tj. svolat mimořádnou schůzi na čtvrtek, protože jinak bychom museli tuto proceduru podrobit hlasování a dostali bychom se do složité situace a tahanice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP