(14.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, jistě jménem nás všech mezi nás vítám nové poslance - pana poslance Zdeňka Jičínského a pana poslance Tomáše Vrbíka - a přeji jim, aby se jim v poslanecké práci dařilo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu kolegovi Kasalovi a připojuji se k onomu přání úspěchu oběma novým poslancům.

Přistoupíme nyní k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Vladimíra Říhu a pana poslance Petra Bratského. Má někdo jiný návrh? (Ne.)

Budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 192 poslanců hlasovalo 174, proti žádný. Konstatuji, že jsme ověřovateli 20. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Vladimíra Říhu a pana poslance Petra Bratského.

 

Nyní prosím jmenované ověřovatele, aby zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a pak dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

Sděluji, že do zahájení schůze jsem obdržel žádost o omluvení neúčasti od poslance Josefa Mandíka, který se omlouvá na celou schůzi z důvodu hospitalizace. To je jediná omluva, kterou jsem obdržel.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 20. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Chtěl bych vás informovat, že z návrhů zákonů, se kterými jsme vyslovili souhlas na 18. a 19. schůzi, vrátil v pátek 12. září 2003 Senát Poslanecké sněmovně návrh zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, to je sněmovní tisk č. 256/4. V souladu s ustanovením § 97 odst. 4 našeho jednacího řádu předkládám tento vrácený návrh zákona sněmovně k projednání a navrhuji ho zařadit za bod 6 návrhu pořadu.

Dále pak Senát vrátil Poslanecké sněmovně návrh zákona o spotřebních daních, sněmovní tisk č. 317/3, a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o spotřebních daních, tj. sněmovní tisk č. 318/3. Tyto sněmovní tisky byly rozdány v pondělí 15. září a první možný den k jejich projednání je pátek 26. září. Proto navrhuji zařadit tyto návrhy zákonů jako první dva body v pátek 26. září.

Tolik moje návrhy a nyní prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. O slovo se mi přihlásil písemně pan poslanec Tomáš Kvapil jako první. Žádám pana poslance - další se hlásí pan poslanec Hynek Fajmon. Nyní prosím, pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená vládo, vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si v tuto chvíli před vás předstoupit se sice s nepopulárním návrhem, a to s návrhem na zařazení dalšího bodu na naše jednání, nebo jednání tohoto týdne. Jedná se o zařazení tisku č. 419 - je to první čtení zákona, kterým se zavádí možnost sbírání osobních údajů do tzv. Národního zdravotního informačního systému.

Jedná se o novelu, resp. návrh technického charakteru, který však je nezbytné přijmout do konce letošního roku, jinak tyto zdravotní registry ztratí svou kontinuitu a od prvního ledna nebude možné osobní údaje do těchto registrů poskytovat. Proto vás prosím o podporu tohoto návrhu. Jedná se o zcela výjimečnou záležitost v zájmu zdraví našeho obyvatelstva. Současně také při podávání tohoto návrhu bylo navrhovateli navrženo, aby sněmovna vyslovila s tímto návrhem zákona souhlas již v prvním čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane poslanče, a prosím nyní pana poslance Hynka Fajmona, kterého jsem zahlédl jako dalšího. Hlásí se také předseda klubu pan poslanec Tlustý a pak pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu schůze Poslanecké sněmovny s názvem Informace vlády ČR o jejím postoji k návrhu evropské ústavy.

Jako zdůvodnění tohoto návrhu uvádím následující skutečnosti. Za prvé - Konvent o budoucnosti Evropské unie vypracoval návrh evropské ústavy a předložil ho k diskusi evropské veřejnosti. Za druhé - dne 4. října t. r. má být zahájena v Itálii Mezivládní konference Evropské unie, která bude návrh ústavy projednávat. Česká republika bude na této konferenci reprezentována vládní delegací. Vzhledem k tomu, že návrh evropské ústavy je významným dokumentem, který ovlivní budoucnost České republiky, a vzhledem k tomu, že vláda České republiky je odpovědná Poslanecké sněmovně, považuji za správné, aby ještě před začátkem této mezivládní konference vláda předložila svou pozici k diskusi do této Poslanecké sněmovny.

Výbor pro evropskou integraci a výbor zahraniční shodně doporučily tento bod zařadit na program této schůze ještě před zahájením Mezivládní konference Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP