(10.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan ministr Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, nevím, o jaké ochraně mluvíte, protože policie má několik druhů ochrany, které poskytuje v takovýchto případech. (Ohlas v sále. Předsedající vyzývá ke klidu.) Například když jsou pochybnosti o tom, že na někoho může být zaútočeno, tak se poskytuje ochrana způsobem, že před jeho bydliště se umístí uniformovaná policejní hlídka, když jsou pochybnosti větší, tak se poskytuje osobní ochrana, když jsou pochybnosti menší než v prvním případě, poskytuje se tzv. zvýšený dohled, když jsou pochybnosti v trestním řízení, využívá se zákon o ochraně svědka, a tam jsou tři formy ochrany. Takže pokud se se mnou chce někdo bavit na toto téma, tak nechť se se mnou baví ten, kdo o těchto věcech něco ví.

Ochrana v tom slova smyslu, že by někomu byl poskytnut bodyguard, nebyla, to je pravda. Ale to neznamená, že nejsou realizovány jiné formy této ochrany, o které jsem tady v tuto chvíli hovořil.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Byl bych rád, kdybychom mohli ukončit. Hlásí se ještě předseda, pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, pane předsedo vlády, vážená vládo, kolegyně a kolegové, jsem přesvědčen, že přes závažnost případu, který se tady řeší, musíme jako sněmovna vyslovit nespokojenost s tím, jakým způsobem je teď začátek dnešního dne řízen. Nám se tady vplížil bod, který nebyl součástí této schůze. V každém jiném případě by nebyl připuštěn jakýkoli jiný bod na jednání schůze svolané podle toho úzusu, podle kterého tato schůze svolána je. Já osobně jsem byl ochoten vzhledem k závažnosti případu akceptovat mimořádné sdělení pana poslance Klase a odpověď nebo vysvětlení pana ministra vnitra. Jsem přesvědčen o tom, že jestli tady padlo slovo ministra vnitra, že za prvé fakticita byla taková a taková a za druhé že zjistí údaje o vývoji případu od příslušných policejních důstojníků, že by nám to jako sněmovně mělo stačit a že bychom měli přejít k tomu, co je vlastně náplní dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Jestli tímto způsobem začíná probíhat boj o svržení této vlády legálními prostředky - ta dvě slova mně tak trošku kolidují - tak prosím, až vyřídíme to, co vyřídit máme.

Děkuji - a pojďme pracovat! (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji za toto vystoupení a také doporučuji vrátit se k řádnému programu schůze. Jenom ještě předtím vám sdělím, že o vydání náhradních karet požádali pan poslanec Rafaj - náhradní karta č. 11, pan poslanec Dub - náhradní karta č. 12 a pan poslanec Kalousek - náhradní karta č. 17.

Ještě zopakuji, že jsme včera skončili sloučenou obecnou rozpravu k bodům 5 až 15 a nyní bychom měli vyslechnout závěrečná slova příslušných členů vlády a pak přistoupit k jednotlivým bodům, kde budou moci přednést závěrečná slova zpravodajové.

Hlásí se ještě o slovo ministr Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, dámy a pánové, úmyslně jsem čekal na to, až budou pronesena závěrečná slova ke včerejší debatě. Proč to říkám? Respektuji, že ten, kdo vstoupí do politiky, musí počítat s tím, že jsou na jeho adresu pronášena silná slova, silné výroky, nebo také dokonce nelichotivé metafory. Říkám to proto, že když Ivan Langer svého času řekl o předsedovi vlády a předsedovi naší strany, že je něco jako Berija nebo Stalin, pořád jsem tuto invektivu bral v rámci jakési politické licence. Ale pokládám za nehoráznost a sprostotu, když Ivan Langer ve své včerejší debatě o reformě veřejných financí řekl: "Známý podvodník Harry Jelínek ve srovnání s Vladimírem Špidlou je úplným Mirkem Dušínem."

Proč to říkám, dámy a pánové? BBC v této souvislosti včera zveřejnila, že Harry Jelínek byl přesvědčený antisemita a konfident gestapa. Žádám pana Ivana Langera, aby se předsedovi vlády omluvil. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, hezky nám ten den začíná. Pan ministr Dostál, tak jak je mu to zřejmě v poslední době bohužel čím dál tím více vlastní, vytrhává věci z kontextu, překrucuje je a potom je zde interpretuje, hraje si na počestného, mravného ochránce jiných.

Myslím, že každý, kdo pečlivě poslouchal mé včerejší vystoupení, velmi dobře ví, že z tohoto místa jsem v žádném případě neobvinil předsedu vlády z toho, že by byl antisemitou nebo konfidentem gestapa. Každý, kdo pečlivě poslouchal mé vystoupení, velmi dobře ví, že jsem nic takového ani nenaznačil. Nicméně každý, kdo poslouchal mé vystoupení, velmi dobře ví, proč jsem použil ono přirovnání Harryho Jelínka, který se pokoušel prodat Karlštejn, který mu samozřejmě nikdy nepatřil, a ani ho prodat nemohl. Použil jsem ho proto, že chování předsedy vlády a chování tehdejšího a stávajícího předsedy sociální demokracie před volbami až příliš připomínalo ono chování podvodníka Harryho Jelínka, neboť také voličům a občanům sliboval něco, co dopředu věděl, že nemůže splnit. V tomto smyslu tedy dokázal Vladimír Špidla podvést ne jednoho naivního Američana, ale podvést desetitisíce nebo statisíce občanů České republiky, a v tomto smyslu opravdu platí ten příměr, že ve srovnání s Vladimírem Špidlou je Harry Jelínek Mirek Dušín. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom upozorňuji, že v této chvíli žádná rozprava neprobíhá, proto nemohu udělit slovo těm, kteří ho nemohou mít.

Jenom bych chtěl v této chvíli zrekapitulovat a požádat, aby se k vystoupení připravili zpravodajové jednotlivých návrhů zákonů. Rád bych jenom zmínil, že to jsou pan poslanec Miroslav Kalousek, Jan Mládek, Miroslav Svoboda, Petr Rafaj, Miroslav Krajíček, Alena Páralová a Miroslav Opálka. Za omluveného poslance Antonína Zralého je to Milada Emmerová, dále je to paní poslankyně Lucie Talmanová, Jiří Václavek a pan poslanec Milan Cabrnoch.

Prosím, abyste si připravili návrhy, které zazněly v obecné rozpravě, abychom o nich mohli po závěrečných slovech postupně hlasovat. Pokud není proti tomuto postupu žádných námitek, prosím, aby se závěrečného slova v této chvíli ujal pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím o klid a pana ministra prosím, aby zaujal místo u pultu. Dále se pak ujme slova - jenom dopředu říkám - pan ministr Zdeněk Škromach a paní ministryně Marie Součková.

Nyní ministr financí, prosím.

 

Závěrečná slova členů vlády po ukončení sloučené obecné rozpravy k bodům 5 až 15

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, já jsem ve včerejší rozpravě několikrát vystupoval, a proto myslím, že si mohu dovolit poněkud stručnější závěrečné vystoupení. Chtěl bych poděkovat všem poslancům a poslankyním, kteří ve svých včerejších vystoupeních kritizovali či podporovali návrhy, které vláda v tomto souboru do Poslanecké sněmovny předkládá. Myslím si, že diskuse byla v tomto ohledu velmi zajímavá, a věřím, že na ni budeme moci navázat při projednávání těchto norem ve výborech Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP