(10.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Takže já bych navrhoval toto řešení - že v průběhu dnešního dne se zjistí všechny podrobnosti k tomuto případu. Myslím si, že by bylo vhodné, aby se tímto zaobíral výbor pro obranu a bezpečnost. Na tomto výboru nechť se snesou argumenty a dnes ještě třeba na plénu může zaznít informace o tom, jak tato věc skutečně probíhá.

Já tady nechci nikoho bezhlavě hájit. Nebudu tady nikoho bezhlavě hájit, ale chci, aby tady jasně zaznělo, jestli je pravda to, co říká pan poslanec Klas - pak to bude muset mít vážné dopady do policejních struktur. A pokud to pravda není, tak budu žádat jeho omluvu. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. O slovo se hlásí ještě předseda klubu pan poslanec Tlustý. (Výkřik: Proč mu dáváš slovo! Poznámka z pléna: Musí.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, přiznám se, že vystupuji proto, že vystoupení pana ministra vnitra mě nejenom neuklidnilo, ale dokonce znepokojilo ještě více než vystoupení pana kolegy Klase. Za prvé mi dovolte uvést, a to vy tady všichni dobře víte, že pan kolega Klas je poslanec, který je tu nejenom velmi dlouho, ale který v celé své historii vystupoval vždycky jenom se závažnými sděleními a vždycky v situaci, ve které to považoval za předmětné a věcné. Pokud tento poslanec považoval za přiměřené na zahájení dnešní schůze mimo její program vyzvat ministra vnitra, aby konal poté - a to mi dovolte zdůraznit - kdy v úterý telefonicky s panem ministrem Grossem hovořil a kdy ho o příslušné kroky požádal, tak je to věc mimořádně závažná, a promiňte mi to, snaha odvracet od tohoto problému pozornost svoláváním jakéhokoli výboru této sněmovny je absolutně neakceptovatelná a znamená pro mě mnoho neuvěřitelných věcí.

Za prvé, pane ministře, dneska je čtvrtek. Jinými slovy - je to pravděpodobně 48 hodin, které uplynuly od té žádosti. Za druhé ze zprávy, kterou jsme právě obdrželi, je zřejmé, že nadále trvá stav, kdy ohrožené osoby nebyly opatřeny příslušným dohledem a není jim poskytnuta služba, která by od státu měla být v takové situaci samozřejmá. To za druhé. Za třetí - vaše sdělení, že si k tomuto případu musíte získat informace, a teprve poté budete moci konat, je podle mého názoru skandální. A za čtvrté - snaha celou tuto kauzu převrátit na diskusi o tom, jestli pan kolega Klas je znepokojen oprávněně, či neoprávněně, to už považuji za mlžení v rozsahu, který je nedůstojný této sněmovny, a zejména nedůstojný případu, kterého se to týká.

Takže, vážená vládo, dámy a pánové, očekával bych něco jiného než mlžení v situaci, kdy došlo k takovému činu a kdy lidé, kteří jsou samozřejmě s tímto spojeni a jsou postiženi, očekávají skutky, nikoli obviňování poslance Klase z toho, zda jeho obavy jsou, či nejsou přiměřené. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ještě ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Takže, pane předsedo, kolegyně, kolegové, já měl pocit, že pan poslanec Klas chce věci řešit věcně. (Křičí:) Že z mrtvol bude ODS dělat politiku, to je hanebnost! To je hanebnost! (Koaliční poslanci tleskají.) To je hanebnost, za kterou by se měl každý stydět! Slušný člověk!

Já mám před sebou protokol ze svého mobilního telefonu. Dne 22. 7. ve 20.16 mi volá pan poslanec Klas, každý se můžete přesvědčit. (Řečník ukazuje do sálu předmětný mobil.) Dne 22. 7. ve 20.19, tedy tři minuty poté, hovořím s příslušným náměstkem policejního prezidenta o této věci - jestli jsem nekonal včas, jestli tři minuty nejsou včas pro ODS, tak tedy nevím, co podle vás je včasná reakce ministra vnitra!

Já jsem byl přesvědčený, že pan poslanec Klas měl na mysli věcné řešení tohoto problému. Opravdu je mi stydno, že někdo z takovéto věci dělá politiku! (Koaliční poslanci tleskají. Výkřiky z pléna. Poslanci ODS buší do lavic.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já prosím o klid, umožněte panu ministrovi mluvit.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Neuhoďte se do ručičky. (Smích.) Z toho, co říkal pan poslanec Klas, jsem zaznamenal, že nezpochybňoval - a to bude ve stenozáznamu - nezpochybňoval reakci ministra vnitra. Zpochybňoval reakci příslušných policejních důstojníků. A to já prověřím! To jsem tady slíbil. A zajímalo by mě, jestli pan poslanec Klas potvrdí, že zpochybňoval reakci nebo nereakci ministra vnitra. V tom pan poslanec Tlustý podle mého názoru trochu přestřelil. (Koaliční poslanci tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek (reakce na přihlášky poslanců): Slovo může dostat pan předseda Tlustý v této chvíli.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážený pane ministře, dámy a pánové, to můžete křičet ještě mnohem víc, ale nepřekrucujte ani vystoupení pana kolegy Klase, ani mé. My jsme z žádných mrtvol nic nedělali. My jsme se ptali, jestli od úterka do dneška byla poskytnuta ochrana živým, těm, kteří se cítí ohroženi jako osoby blízké těm mrtvým. Takže nemaťte, pane ministře, veřejnost! A my se znovu ptáme : Je v tuto chvíli ta ochrana poskytnuta, nebo není? (Poslanci ODS tleskají.Výkřiky v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se ještě jednou ministr Stanislav Gross. Prosím o klid v místnosti.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, je pravda, že už delší dobu zjišťuji, že ODS se posouvá na úroveň Sládkových republikánů. (Výkřik z části sálu, kde sedí poslanci ODS: To už jsme slyšeli včera!) Prosím? (Výkřik: To už jsme slyšeli včera!)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid. A vás žádám, abyste nevedli rozhovor.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Tam někdo zprava vykřikuje, pane předsedající. Ale v každém případě vás musím informovat o tom, a je opravdu hodně smutné, že alespoň ti poslanci, kteří se bezpečnostní tematice věnují, to nevědí (poslední dvě slova doplněna zapisovatelkou), že na policii přicházejí denně desítky až stovky žádostí o ochranu. A jsou to případy mnohdy velmi závažné. Velmi závažné. A je… (Čeká.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid v sále.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: A je to velmi obtížné, je na rozhodování jednotlivých policejních důstojníků, kdy zváží, že ochranu poskytnou, a kdy zváží, že ochranu neposkytnou. Jestli přijmete zákon, že policie je vždy povinna takovouto ochranu poskytnout, vyčlení se na to příslušné finanční prostředky a příslušná tabulková místa, tak policie samozřejmě toto bude vždy realizovat. Je vždy na zvážení a zodpovědnosti příslušného policejního důstojníka, který dělá toto rozhodnutí, jak situaci posoudí. Já mu to rozhodnutí nezávidím, protože je tisícinásobně zodpovědnější než rozhodování, které dělá Občanská demokratická strana v této Poslanecké sněmovně. Tak nedělejme politiku z věcí, kde jde opravdu o lidské životy. Prostě toto patří k běžné policejní rutinní práci, a pokud někomu jde o skutečné vysvětlení těch pochybností, které tady zmínil pan poslanec Klas, tak na to příležitost bude. Pokud to bude zajímat někoho jiného než pana poslance Klase - protože u něj jsem měl skutečně pocit, že mu jde o věc, z toho ostatního jsem měl pocit, a myslím si, že ne neoprávněný, že z toho začíná být politika.

Takže vraťme se zpátky na zem a dělejme práci, která této sněmovně přísluší. Každý si nese svou zodpovědnost, tak jak si ji nesu já a tak ji si ji nese příslušný policejní důstojník, který o těchto věcech rozhoduje. (Koaliční poslanci tleskají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě se o slovo hlásí pan poslanec Tlustý, kterému musím udělit slovo. Prosím, pane poslanče. (Poznámky ze sálu.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vážený pane ministře, já jsem položil velmi jednoduchou otázku, nedostal jsem na ni odpověď, a tak z toho, co jste řekl, vyplývá jediné. Buď žádná ochrana do tohoto okamžiku v tomto výjimečném případě - protože tři mrtví není policejní rutina, promiňte - buď poskytnuta nebyla, anebo přinejmenším vy o tom nic nevíte. Děkuji za pozornost. (Poslanci ODS tleskají.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP