(10.10 hodin)
(pokračuje Klas)

Rovněž již v úterý jsem osobně informoval o celé tragédii ministra vnitra a upozornil jej, že vrah může směřovat k vlastníkovi fotografií - ve Středočeském kraji bydlí tento muž. I přes to, že pan ministr pověřil své podřízené, aby věnovali celé tragédii maximální pozornost, lze říci, že nic zásadního, chcete-li razantního se ze strany Policie České republiky nestalo.

Ptám se prostřednictvím pana předsedy, jakou váhu má nařízení ministra u jeho podřízených? Příbuzný obětí, který byl včera na návštěvě u pozůstalých, aby vyjednali termín pohřbu, zjistil v Litvínovicích, že kontrola vozidel či zesílená činnost policie na Českobudějovicku včera neexistovala. Rovněž mu byla odmítnuta ze strany Policie České republiky osobní ochrana z důvodu, že nejsou potřebné kapacity policistů. Dále zjistil, že si rakouská policie - a dneska to máte teprve v novinách - která celému hrůznému případu věnuje maximální pozornost, na rozdíl od naší policie, stěžuje na nezájem či špatnou spolupráci s českou policií.

Závěrem bych, vážené kolegyně a vážení kolegové, chtěl říci, že policie zasahovala v osudný den až jednu hodinu po vraždě a dobývala se do domku, o kterém každý obyvatel obce věděl, že je prázdný. Tím byl vytvořen vrahovi či vrahům dostatečný časový prostor pro případné překročení hranice s Rakouskem. Do dneška toto překročení hranic není potvrzeno. Teprve nyní v tomto čase se kontroluje podle kamer, zda pan Pacovský a jeho syn překročili státní hranice.

To, že Policie České republiky byla v průběhu minulých dvou let opakovaně informována o vysokém stupni nebezpečnosti tohoto psychopata, aniž by byla schopna a ochotna realizovat sebemenší opatření, nemá v tento den ani smysl jakkoliv komentovat. Dochází k tomu, že rodina je nucena z důvodu nezájmu a neochoty policie sama amatérsky vyhledávat soukromé krytí.

Já se ptám, na co takovou policii vůbec máme? Již jsem si bohužel zvykl, že hlásit policii ztrátu či krádež jízdního kola či autorádia a v poslední době dokonce i auta nižší cenové kategorie nemá téměř žádnou cenu. I vy to znáte z praxe. Jedná se totiž o pouhou ztrátu času, a dokonce i v nemálo případech je postižený nucen snášet chování policistů typu "co zase otravujete takovou prkotinou". Jenže trojnásobná vražda není žádnou prkotinou, a proto důrazně žádám, aby Ministerstvo vnitra České republiky ihned podniklo veškeré kroky k tomu, aby příslušní funkcionáři konečně věnovali celé tragédii maximální pozornost, aby nasadili maximum dostupných sil a prostředků, aby zajistili okamžitou ochranu manželek pozůstalých, které se vážně obávají o svůj život a jsou ve velmi špatném psychickém stavu. Aby prostě generál Kolář a jeho podřízení začali laskavě konečně makat na něčem jiném, než jsou odposlechy!

Vážené kolegyně, vážení kolegové, hluboce lituji toho, že jsem podpořil přijetí zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostního sboru. Děkuji. (Potlesk v pravé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, já tady nechci dělat z této věci nějakou politiku, ale dovolte mi, abych řekl několik poznámek. Poznámka číslo jedna je, že pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. Ne kvůli tomu, abychom si mohli odškrtnout, že dodržujeme jednací řád, ale kvůli tomu, aby se dalo věcně a rozumně jednat. Pan poslanec Klas samozřejmě neměl k tomuto expozé dostat slovo podle jednacího řádu a mohla se věcně ta věc řešit, pokud by šlo o věcné řešení, úplně jinak. Je dokonce člen vedení výboru pro obranu a bezpečnost, mohl požádat ještě třeba dnes svolání tohoto výboru, tam jsem mohl získat alespoň třeba hodinu na to, abych si získal nějaké podklady. Výbor mohl zasedat třeba v průběhu polední přestávky a v průběhu polední přestávky nebo po polední přestávce říci, jaký je stav věci.

Já samozřejmě nemůžu v tuto chvíli nějak zásadně s panem poslancem Klasem polemizovat, přestože jsem přesvědčený osobně, že to není tak, jak on zde uvádí. Ale je to natolik závažná věc, že tady nechci bezhlavě hájit práci svých podřízených, protože pokud by se ukázal jen stín pochybností o tom, jestli svoji práci dělají dobře, tak v takto závažné věci si myslím, že budou muset být vyvozeny závěry. Proto tady a priori neodmítám ta slova, která tady zazněla, protože k tomu nemám v tuto chvíli tisíciprocentní přesvědčení, pokud to mohu takto zveličit.

Ale chtěl bych z tohoto místa pana poslance Klase požádat o jednu věc. On zde řekl několik závažných obvinění na stranu Policie České republiky. Já se samozřejmě budu zaobírat tím, jak celá věc probíhá. Mám k dnešnímu dni, dnes v poledne na toto téma dokonce svolánu poradu, takže se to dá zvládnout poměrně operativně. Ale jestli se ukáže, že to, co zde říkal, není pravda, tak si myslím, že pan poslanec Klas se tady musí veřejně omluvit, protože tady v tuto chvíli vznesl tak závažná obvinění, že není možné, aby zůstala bez reakce. Pokud se ukáže, že pan poslanec Klas má pravdu, tak je zcela jisté, že budou muset být vyvozeny velmi závažné důsledky pro příslušné funkcionáře, kteří ze zákona se mají tomuto věnovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP