Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. července 2003 v 10.08 hodin

Přítomno: 199 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 19. schůze Poslanecké sněmovny, srdečně vás vítám a prosím vás, abyste se opravdu všichni přihlásili svými hlasovacími kartami, případně mi oznámili, žádá-li někdo z vás o vydání náhradní karty.

Pan ministr Cyril Svoboda má náhradní kartu č. 1.

Do zahájení této schůze mě požádal o omluvení své neúčasti na jednání pan poslanec Antonín Zralý z důvodu náhlé zdravotní indispozice. To je v této chvíli jediná omluva, kterou jsem na dnešní jednání obdržel.

Sděluji vám co se týče programu dnešní schůze, že jsme včera ukončili sloučenou obecnou rozpravu k bodům 5 až 15.

Ale dříve, než začneme jednat, sdělím vám následující věc. Vzhledem k tomu, že je mimořádná schůze a není možné zařadit nový bod, požádal mě mimořádně o možnost vystoupit pan poslanec Jan Klas, předseda stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS. Rozhodl jsem se, že mu udělím mimořádně slovo. (Hluk v sále, pohyb poslanců po jednací síni.)

Sděluji, že pan poslanec Ladislav Skopal má náhradní kartu č. 23 a pan poslanec Miroslav Váňa č. 5.

Prosím vás všechny, abyste se posadili, ztišili a vyslechneme mimořádné sdělení pana poslance Jana Klase. Prosím o klid.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, vážený pane předsedo, za umožnění tohoto krátkého vystoupení.

Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Kdyby byla svolána řádná schůze, požádal bych o zařazení nového bodu, jak zde bylo řečeno ústy pana předsedy. Ale protože tomu tak není a jedná se o schůzi s pevným programem, žádám vás o vyslyšení mého závažného sdělení. Dovolte mi, abych uprostřed zuřící bitvy o vládní reformu financí upřel na okamžik vaši pozornost jiným směrem, a to k problému mnohem závažnějšímu, než je celá reforma i než je celá politika.

22. července tohoto roku zavraždil v obci Litvínovice u Českých Budějovic 49letý Ladislav Pacovský tři lidi, a to tak, že je chladnokrevně zastřelil. Bezprostředně po této strašné tragédii jsem byl telefonicky kontaktován jedním z příbuzných těchto obětí, který jako jediný měl k dispozici fotografie Pacovského a jeho syna. Jako jediný. Ihned jsem kontaktoval ČTK a požádal jsem o zveřejnění fotografií Ladislava Pacovského a jeho syna. Přestože byl dostatek času, nebyly tyto fotografie zveřejněny ve večerních zprávách ani na České televizi, ani na televizích Nova či Prima. Dokonce nebyly zveřejněny ani ve středečních novinách, a to přesto, že byly k dispozici v úterý kolem 20. hodiny. Ve včerejších novinách jsme si zato mohli přečíst titulky "Zabili jsme Saddámovy syny" atp. atd.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP