(16.50 hodin)
(pokračuje Páralová)

V současné době při nízkých příjmech nejsou osoby samostatně výdělečně činné povinně účastny důchodového pojištění. Postupně se budou zvyšovat odvody prostřednictvím zvyšování vyměřovacího základu na sociální pojistné a na nemocenskou pro OSVČ během let 2004 až 2006, a to z dnešních 35 % na 50 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Povinný minimální odvod se bude zvyšovat stejným způsobem na 40 % v roce 2004, 45 % v roce 2005 a 50 % v roce 2006, a bude se odvozovat od poloviny průměrné mzdy v národním hospodářství. Minimální povinný odvod se týká většiny živnostníků. Přitom je potřeba si uvědomit, že více než 90 % osob samostatně výdělečně činných vykazuje maximálně příjem ve výši minimální mzdy a nižší. Minimální povinné odvody na sociální pojištění se zvýší. Zatímco v roce 2003 jsou 548 Kč, v roce 2004 se zvýší téměř na 1000 Kč, v roce 2005 přibližně na 1200 Kč a konečně v roce 2006 to bude téměř 1400 Kč. Připočítáme-li k tomu ještě zdravotní pojištění, budou se odvody na zdravotní a sociální pojištění v příštím roce - minimální a povinné - blížit ke 2000 Kč. Vláda odhaduje, že uvedené zvýšení odvodů živnostníků přinese do státní kasy v roce 2004 celkem 2,42 miliardy Kč, v roce 2005 pak 4,23 miliardy Kč a v roce 2006 dokonce 6,22 miliardy Kč.

Vládní návrh, který právě teď projednáváme pod číslem tisku 396, přinese vládou bohužel nespecifikované transformační náklady. Ty budou znamenat komplikace pro všechny živnostníky v naší zemi. Pro státní instituce to bude přinejmenším znamenat změnu zavedených postupů, četná školení pracovníků, změnu softwaru atd. A co tato složitá změna parametrů důchodového systému přinese do státního rozpočtu? V roce 2004 to bude 2,3 miliardy Kč, v roce 2005 pak 4 miliardy Kč a v roce 2006 to bude 6 a čtvrt miliardy Kč. Tyto peníze mají do státního rozpočtu přinést především osoby samostatně výdělečně činné.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní zpravodajce, poslankyni Aleně Páralové. Přerušuji projednávání tohoto bodu a zahajuji další bod. Ještě předtím, než tak učiním, dám slovo předsedovi klubu ODS panu poslanci Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, dovolte mi připomenout, zejména účastníkům této diskuse, ale i veřejnosti, že tady probíhá mimořádná schůze, kterou svolala vládní koalice k mimořádnému tématu, a tím je reforma veřejných financí. Přestože probíhá rozprava v rámci mimořádné schůze k mimořádnému tématu, přítomen je pan ministr kultury Dostál, kterému děkuji, a ještě v tu chvíli, než jsem promluvil, pan ministr životního prostředí a pan ministr práce a sociálních věcí.

Pánové, přestože vaše resorty jsou nepochybně významné - ostatní páni ministři přiběhli právě v době, kdy jsem povídal - domnívám se, že při projednávání této věci by tu měl být přítomen předseda vlády nebo alespoň místopředsedové vlády, anebo by tu měla být alespoň zřetelně reprezentativnější reprezentace této vlády. Čímž nemám na mysli snižování role tří jmenovaných, naopak jim chci tímto poděkovat, že právě oni se účastnili tohoto jednání, ve dvou případech dobrovolně a v jednom povinně, a vyjádřili úctu k vážnosti tohoto tématu.

Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi klubu ODS. Jinak bych upřesnil, že neprobíhá rozprava, probíhají úvodní slova a zpravodajské zprávy zpravodajů pro prvé čtení, které rekapitulují to, co v tom návrhu je, se stanoviskem zpravodajů - v souladu s jednacím řádem. Nicméně mám-li rozumět panu předsedovi Tlustému v tom smyslu, že počkáme, až se dostaví některý z místopředsedů vlády nebo pan předseda vlády, tak požádám - ano, mám tomu tak rozumět - aby zástupci klubu ČSSD, případně Unie svobody, případně KDU-ČSL příslušné vládní činitele informovali o tom, že pro naplnění usnesení Poslanecké sněmovny je třeba přítomnosti alespoň jednoho z nich. Já zkusím zazvonit.

(Do sálu vchází předseda vlády Vladimír Špidla a velký počet poslanců všech klubů. - Potlesk.)

Jsem rád, že můžeme pokračovat v jednání. Omlouvám se těm, kteří přišli na výzvu, na zvonění. Nebude se hlasovat. Já jsem se pokoušel o to, aby do sněmovny přišel někdo z předsednictva vlády. Což se stalo.

 

A můžeme zahájit projednávání bodu

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 397/ - prvé čtení

 

Poté co se sněmovna uklidní, požádám opět ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha aby předložený návrh uvedl. (Hluk v sále trvá.)

Dámy a pánové, je-li požadavek na přestávku, já vám rád vyhovím. (Hlasy: Ne.) Myslím, že do konce týdne je spousta času, abychom všechno projednali.

V tuto chvíli mohu dát slovo panu ministrovi.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych uvedl další návrh vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, tisk 397. Opět se jedná o změny, které jsou součástí reformy veřejných financí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP