(12.30 hodin)
(pokračuje Kvapil)

Pouze chci konstatovat, že jsem je měl připravené pro vládní návrh. Bylo přijato projednávání komplexního pozměňovacího návrhu. Předpokládám, že je v moci zpravodaje tyto moje pozměňovací návrhy případně upravit tak, aby odpovídaly i tomu komplexnímu pozměňovacímu návrhu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomáši Kvapilovi. Hovořit bude pan poslanec Jaroslav Plachý, připraví se pan poslanec Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych vznesl jediný pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mimo jiné mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, sněmovní tisk 215.

Dovolím si navrhnout v paragrafu 30 nově doplnit odstavec 4, který zní:
"(4) Provozovatelé zdroje hluku a vibrací, kteří jsou podle odst. 1 povinni provést příslušná opatření ke snížení hluku a vibrací a kteří těmito opatřeními způsobí jiným osobám újmu, jsou povinni těmto osobám poskytnout náhradu za ztrátu na hodnotě tržní ceny jejich majetku." Tolik můj pozměňovací návrh.

Dovolte mi krátké odůvodnění. Důvodem tohoto pozměňovacího návrhu je snaha zamezit poškozování soukromého majetku v blízkosti komunikací tím, že po výstavbě protihlukových bariér přestanou být tato zařízení viditelná. Jedná se např. o reklamní zařízení, restaurační zařízení, autoservisy a vše, co souvisí s dopravou a je na ní existenčně závislé.

Dámy a pánové, děkuji vám za porozumění a podporu mého pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plachému. Vystoupí pan poslanec Miroslav Ouzký jako předposlední v tuto chvíli s přihláškou do podrobné rozpravy. Jako další vystoupí pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Já vám děkuji, pane předsedající. Dovolím si i já přednést jeden pozměňovací návrh, který se mi dostal až po proběhlém projednávání ve zdravotním výboru. Je to pozměňovací návrh, který je z dílny legislativního oddělení Kanceláře Svazu měst a obcí a dotýká se té části zákona, která se vyjadřuje k požadavkům na stavební úpravy a vybavenost školních jídelen.

Již současná vládní předloha počítala v této oblasti se změkčením a odkladem účinnosti požadavků na vybavení jak stavební, tak technické u školních jídelen do roku 2005. Svaz měst a obcí požaduje další změkčení až do roku 2007 s jednoznačným zdůvodněním, že v nejbližších letech se očekává postupná optimalizace základního školství a některé obce jako zřizovatelé by byly zřejmě nuceny investovat do škol, které během příštích let mohou zaniknout. Ta věc se mi zdá logická.

Omlouvám se, uvědomuji si, že jsem nejprve přednesl zdůvodnění, a ne vlastní pozměňovací návrh, který zní: "V bodu 9 se číslovka 2005 nahrazuje číslovkou 2007."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ouzkému. Hovořit bude pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu uvedenému v usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 19, tisk 215/2. V části první v pozměňovacích návrzích č. 1 a 5 se slova "v akreditované laboratoři, odkaz 6b nebo" nahrazují slovy "u držitele osvědčení o akreditaci odkaz 4a nebo".

Odůvodnění. Jedná se o sjednocení použité terminologie s následujícími ustanoveními v bodech č. 83 a 187 návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Cabrnochovi. Další přihlášky do podrobné rozpravy? Ano, paní poslankyně Brynychová.

Dámy a pánové, já bych vás prosil - podávat pozměňovací návrh není určitě náhlé hnutí mysli. Jste na to připraveni, buďte tak laskavi a dávejte mně písemné přihlášky, stejně tak dalším předsedajícím. Děkuji za pochopení.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Děkuji za udělené slovo. Mám jenom jeden drobný pozměňovací návrh týkající se § 11 odst. 1, kde se výlučné postavení dává Československému červenému kříži. Já bych navrhovala, aby se v tomto odstavci škrtl "Československý červený kříž" a nahradil formulací "subjektem akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy podle prováděcího právního předpisu, a student lékařství po ukončení třetího ročníku;". Za středníkem bych škrtla větu nebo část věty "náplň kursu první pomoci upraví prováděcí právní předpis".

Krátké zdůvodnění. Navrhované výlučné postavení u Československého červeného kříže si myslím, že není správné, protože v současné době pořádá ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy akreditované zdravotnické kursy na vysoké odborné úrovni prakticky každé větší dětské a mládežnické sdružení. V oblasti dospělých je oprávněno posuzovat úroveň vzdělávání těchto programů právě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a myslím si, že by bylo správné, aby tato možnost tam byla zachována. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, tuto podrobnou rozpravu končím. Končím také druhé čtení tohoto zákona.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsme v takové zvláštní situaci, poprosím, abyste mě pozorně poslouchali. Pan předseda klubu US-DEU požádal, aby klub mohl jednat od 12.30 hodin. Já bych mu normálně vyhověl, nechal jsem doběhnout druhé čtení.

Děkuji paní ministryni a panu poslanci, protože druhé čtení skončilo.

Ale máme tady určité nedodělky a chtěl bych vás poprosit o vstřícnost. Je nedoprojednaný bod odpověď na písemnou interpelaci a myslím si, že bude správné, když sněmovna neumožnila pevné zařazení toho bodu na příští úterý, abychom umožnili, aby tento bod byl dnes doprojednán tak, jak jsem s panem poslancem Fajmonem komunikoval před chviličkou.

 

Čili můj návrh zní, aby dnes jako první bod, ale ne nově zařazený, pouze pokračování v přerušeném bodu odpověď na písemné interpelace, jsme projednali odpověď pana ministra Ambrozka na interpelaci pana poslance Fajmona, jako druhý bod bod, který bychom měli projednávat teď, tj. bod č. 9 pana poslance Kužvarta, a jako další body všechny ty, které jsme svým hlasováním určili na dnešní odpoledne.

 

Je s tím takto možno vyslovit souhlas? Pokud ano, tak rozhodneme v hlasování pořadové číslo 356. Ptám se, kdo s tímto mým návrhem nebo interpretací souhlasí, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 127 přítomných bylo 90 pro, jeden proti.

 

Děkuji vám za tuto možnost předat řízení schůze v pořádku, aby nedocházelo odpoledne k pokračování určitých procedurálních nesrovnalostí.

 

Zahajuji polední přestávku. Pokračovat budeme ve 14 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP