(16.00 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi reagovat na alespoň část toho, co tu bylo uvedeno.

Za prvé. Pokud se v této zemi něco vyjevilo, tak se vyjevilo to, že nejdříve byla sociální demokracie ve vládě, a pak se vyjevily velké dluhy. Nebylo to obráceně. Čísla dokumentují jednoznačně, že to pořadí bylo takové, jaké říkám já, a ne takové, jak říká pan premiér Špidla. Stačí se podívat na stav dluhu v roce 1997, kdy ODS naposled se podílela na řízení této země, a na stav dluhu dnes - a zejména, pane premiére, na váš záměr tuto zemi zadlužit způsobem, který hrozí ekonomickou katastrofou. To je první moje poznámka.

Jen pro zajímavost - a to srovnání myslím stojí za to. Za celou historii České republiky - včetně převzetí závazků bývalého Československa v dobách tak často kritizovaných Klausových vlád - byla tato země zatížena stejným dluhem jako za čtyři roky existence Zemanovy vlády, ve které, pane premiére, vy jste byl místopředsedou vlády, vy jste byl osobou, která řídila tento stát, a proto se nemůžete zbavit odpovědnosti za Zemanovu vládu, jak se pokoušíte. Za čtyři roky Zemanovy vlády jste vyrobili stejný dluh, jaký byl za celou historii České republiky předtím. A teď, v roce 2003, s vysokou pravděpodobností se chystáte vyrobit přesně stejný dluh jako Zemanova vláda za čtyři roky a jako Česká republika za celou svou historii.

Tyto údaje uvedete-li komukoli na světě, kdo má základní vzdělání, tak se zhrozí, pane premiére, a nemůžete to nijak a ničím opovídat. Jestliže za jeden rok zadlužíte zemi stejně jako za čtyři roky váš předchůdce a jako za celou historii této země předtím, pak je vidět, že s něčím je opravdu zle. Tolik k tomu vyjevení.

A nyní něco k té vaší reformě, kterou zdražíte, na co přijdete, a kterou šacujete všechny občany a z jejich peněženek budete vytahovat poslední peníze, které tam ještě zbyly, protože, jak jsem uvedl nedávno v televizi, podle vašeho výroku, že peníze jsou, je zřejmé, že jste měl na mysli právě peněženky našich občanů, protože jedině tam ještě nějaké peníze jsou - a vy je odtamtud chcete vyjmout.

Jenom v posledních týdnech v této sněmovně - abych nemluvil o tom, co máte v záměru - jste schválili přeřazení služeb a zboží z 5% do 22% sazby, ačkoli jste mohli tuto 22% sazbu změnit; nezměnili jste ji a vaším cílem je zjevně zdražit. Myslím, že tu nemusím číst z vašeho volebního programu, jak paní Jana se těší na řadu věcí, když nyní všechny hodláte zdražit.

Zvýšili jste poplatky místní, poplatky za psy, ubytování, rekreaci, zvýšili jste poplatky za v podstatě všechny úřední úkony a všechna tato vaše zvýšení reprezentují násobky současných cen. Chcete zvýšit vše, na co přijdete dále, chcete zvýšit spotřební daně, odvoláváte se na Evropskou unii - přitom je zřejmé, že to není pravda, protože Česká republika splňuje minimální sazby spotřebních daní. Chcete omezit v podstatě vše, chcete sebrat nejen peníze, které lidé v peněženkách mají, ale dokonce i ty, které byly na cestě. Bylo tady o tom dlouhé povídání.

Místo toho, aby česká politická scéna a veřejnost diskutovala hrůzu, kterou chystáte pro tuto zemi, snažíte se soustředit pozornost na program ODS, který bude moci být realizován jedině v případě, že tato vláda skončí. Z toho, s jakou intenzitou ho diskutujete, dedukuji, že předpokládáte, že skončí brzy. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

I my si totiž myslíme, že by bylo ku prospěchu občanů této země, aby to tak bylo. Proto připravujeme své reformy v té nejkonkrétnější podobě. Předkládáme je s vírou, že zdražování a šacování této země musí dostat alternativní program. Tato země se musí rychle rozvíjet, ne být šacována a zdražována. Je-li naším politickým cílem dostihovat země Evropské unie, do které doufám vstoupíme, musíme najít nástroje, které takové zrychlení umožní. Vaše zdražování a šacování rozvoj ekonomiky této země utlumí, pane premiére.

Proto jsme předložili dva odvážné - jeden naštěstí před sedmi lety a od té doby už vaše invektivy vyprchaly - návrhy. Rovnou daň, jejíž prezentace začala v roce 1996, která je dnes považována za naprosto seriózní daňovou reformu. A vývoj na Slovensku jasně dokazuje, že vaše snahy ji zesměšnit jsou marné prostě proto, že se ve světě v rozumných zemích postupně prosazuje.

K této rovné dani jsem se odvážil sdělit zásady rovné sociální dávky. Musím konstatovat, že váš ministr financí je někdo z jiného světa. Aniž bych zveřejnil věk občana, při kterém bude tato všeobecná dávka ještě občanovi poskytována, jinými slovy věk, při kterém poskytována nebude, protože ten občan je blízký důchodovému věku, a každý, kdo pochopil podstatu této reformy ví, že právě tento věk je jedním z rozhodujícím parametrů pro nastavení této reformy, váš ministr financí bez znalosti tohoto údaje umí vypočítat bilanci této reformy. Myslím, že je jediný na světě. Normální člověk to totiž, pane ministře, neumí. Neznáte-li datum, ve kterém se překlápí mnou navrhovaný systém, datum, od kterého zůstávají dnešní důchodci a lidé blízcí důchodu ve stávajícím systému, v systému důchodů, není možné tu částku vypočítat. Dovolte, abych tohle uvedl, a chtěl bych to uvést všem, kteří se pokoušejí bez znalosti tohoto údaje taková konkrétní čísla uvést. Já jsem pouze uvedl, že je naprosto jasné, že pro překlopení toho systému bude nutno zvolit věk, který bude někde mezi třicátým a padesátým rokem života. To je jediný údaj, kterým lze v tuto chvíli, tuto úvahu zpřesnit.

Za druhé. Já jsem výslovně uvedl, že ta vypočtená částka právě v závislosti na onom roku překlopení, jak jsem to nazval, se bude pohybovat v intervalu třiapůl až čtyři tisíce korun. Z toho, jak prohlašuje tisk, a zejména vy, pane ministře, jak používáte jen tu horní mez, dedukuji, že vaším cílem není seriózní ekonomická diskuse o tom, jestli to jde a co by to přineslo, ale pouze snaha zdiskreditovat tento návrh s jedním cílem: odpoutat pozornost od zdražování a šacování, které chystáte v blízké budoucnosti vy.

Myslím, že to je docela směšné, co se v této zemi odehrává. ODS totiž jasně říká, že alternativní reformy připravuje, konkretizuje a že je bude realizovat teprve poté, co se bude podílet na vládě.

Myslím, že vy dobře víte, že v tuto chvíli tomu tak není, a tak bych prosil, pane ministře, abyste vypočítával vaše rezervy, vaše reformy, abyste občanům sděloval skutečné důsledky vašeho zdražování a šacování, aby veřejnost věděla, co ji vlastně po prvním lednu příštího roku čeká. Ona to totiž do dneška neví. A vaše snaha zesměšňovat -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane předsedo, nemůžete takto přímo oslovovat premiéra v průběhu svého vystoupení. Já vás jen nabádám, abyste - když už - ho oslovoval nepřímo. (Veselost ve sněmovně.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já jsem mu nic nevzkazoval, pane předsedo, to možná ještě přijde. (Veselost v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane předsedo, poslanci se nesmějí takto oslovovat přímo od tohoto stolku, takže vás upozorňuji, že premiér je také poslanec, a platí proto stejná pravidla i mezi vámi a premiérem. Děkuji za pochopení.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý:Já také děkuji za pochopení, nicméně dovolte, abych dokončil svůj výklad.

Já bych chtěl jménem poslanců ODS nabídnout seriózní ekonomickou diskusi o všech v úvahu přicházejících reformách. Jen mimochodem - ve vašich reformách, vážená vládo, je uvedeno, že ty skutečné přijdou po roce 2006. Cituji z vašeho programového dokumentu. Pokud to tedy myslíte vážně a pokud po roce 2006 budou muset přijít reformy - protože, a to je to jediné, co je na této diskusi cenné, a to je to, že vláda přiznává, že bez reforem Česká republika nemůže pokračovat - ODS je tedy připravena podílet se na seriózních ekonomických diskusích. Není ale připravena podílet se na komediích, kterými se snažíte odpoutat pozornost od své vlastní neschopnosti a od toho, že chcete ožebračit lidi tohoto státu.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Tlustému. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Miroslav Kalousek - to bude trvat nejdéle dvě minuty. Potom předseda sněmovny Zaorálek, pak předseda vlády Vladimír Špidla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP