(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Nyní prosím, aby nás o jednání ústavně právního výboru informovala poslankyně Marie Rusová, která je zpravodajkou výboru. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Rusová: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ústavně právní výbor na své 17. schůzi dne 23. 4. 2003 projednal část druhou čl. III tohoto sněmovního tisku a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ji vypustit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za zpravodajskou zprávu ústavně právního výboru a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí. Ano, pan kolega Pešán. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Pane předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl několik pozměňovacích návrhů a předtím, než je přednesu, bych stručně zdůvodnil předložení těchto návrhů. Podstata toho je, že navrhuji vyškrtnout z dotyčné novely orgány veterinární správy, které podle zvláštního zákona č. 166/99 Sb., o veterinární péči, jsou vedle České plemenářské inspekce druhým orgánem státní správy pověřeným kontrolou nad dodržováním povinností stanovených při označování a evidenci evidovaných zvířat podle tohoto zákona. A protože se rýsuje vážná obava, že při provádění kontrol u chovatelů, na jatkách nebo asanačních podnicích by pro inspektory veterinárního dozoru vyvstal problém, zda mají provádět kontrolu, příp. uložit sankci podle jednoho, nebo druhého zákona, proto - znovu opakuji - podstatou mých pozměňovacích návrhů je vypustit orgány veterinární správy všude tam, kde se o nich hovoří v dotyčném zákoně, protože jejich pravomoci jsou dostatečné a jsou stanoveny zákonem veterinárním.

Tolik na úvod a nyní mi dovolte konkrétní pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, to až v podrobné rozpravě, protože teď je otevřena obecná rozprava. Odůvodnění samozřejmě v obecné rozpravě je běžné, ale -

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Pane předsedající, já se omlouvám, že jsem už připraven a přeslechl jsem, že se ještě nejedná o podrobnou rozpravu. Takže se omlouvám a přihlásím se znovu do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Nevidím nikoho, takže obecnou rozpravu končím. Po obecné rozpravě nemá zájem ani pan navrhovatel, ani zpravodajka, ani druhá zpravodajka o závěrečné slovo? (Ne.) Končím obecnou rozpravu a otevírám rozpravu podrobnou, do které je jako první přihlášen pan poslanec Petr Zgarba a poté eviduji přihlášku pana poslance Pešána. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane místopředsedo, ministři, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych načetl pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku, který projednáváme, v následujícím znění.

Vkládá se nový článek, který zní: "Zákon č. 500/90 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění zákona č. 438/91 Sb., zákona č. 282/92 Sb., zákona č. 473/92 Sb., zákona č. 170/93 Sb., zákona č. 155/94 Sb., zákona č. 191/94 Sb., zákona č. 218/94 Sb., zákona č. 161/97 Sb., zákona č. 164/98 Sb., zákona č. 269/98 Sb., zákona č. 21/2000 Sb., zákona č. 246/2000 Sb., zákona č. 254/2001 Sb., zákona č. 274/2001 Sb., zákona č. 473/2001 Sb. a zákona č. 320/2002 Sb. se mění takto:

1. V § 15 odst. 2 se doplňuje písm. x) k převodu finančních prostředků ve výši 1,4 mld. Kč na zvláštní účet státních finančních aktiv k částečné kompenzaci dopadů nepříznivých povětrnostních podmínek v zemědělství.

2. V § 15 se doplňují odstavce 9 a 10, které znějí:

(9) O prostředky získané podle odst. 2 písm. x) lze překročit celkové výdaje státního rozpočtu schválené zákonem o státním rozpočtu v rozpočtovém roce, ve kterém budou prostředky použity. O toto překročení se v příslušném rozpočtovém roce mění saldo státního rozpočtu a financující položky.

(10) Ministerstvo zemědělství se zmocňuje vydat pravidla pro podávání žádostí, rozdělování a uvolňování finančních prostředků podle § 15 odst. 2 písm. x)."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Zgarbovi a nyní přihlášený do podrobné rozpravy je pan poslanec Jaroslav Pešán. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo a ještě jednou se omlouvám, že jsem byl příliš rychlý. Takže jednotlivé konkrétní pozměňovací návrhy.

Navrhoval bych v § 24 odst. 5 nové znění, které by znělo: "Kontrolu dodržování povinností stanovených při označování (§ 22) a evidenci (§ 23 a § 23c) provádí inspekce."

Další pozměňovací návrh by se týkal § 4 odst. 6, který by zněl: "inspekce při kontrole podle odst. 5".

Další pozměňovací návrh se týká § 24 odst. 7, a to nově navrhované znění by bylo: "Inspekce může na základě kontrolní činnosti podle tohoto zákona navrhnout ministerstvu rozdělení již evidovaného hospodářství v informačním systému ústřední evidence na dvě nebo více hospodářství nebo zrušení již evidovaného hospodářství v informačním systému ústřední evidence."

Další pozměňovací návrh se týká § 24 odst. 8 a ten návrh zní: "Inspekce a orgány veterinárního dozoru se vzájemně informují o výsledcích jimi prováděných kontrol. O výsledcích kontrol zpracovává ministerstvo roční zprávu."

Další pozměňovací návrh se týká § 25 odst. 1, a to nově navrhované znění by bylo: "Inspekce může ukládat chovatelům, uznaným chovatelským sdružením, sdružením, chovatelským podnikům, provozovatelům jatek, provozovatelům líhní, provozovatelům shromažďovacích středisek, obchodníkům, dopravcům, uživatelským zařízením a oprávněným osobám zvláštní opatření."

Další pozměňovací návrh, § 25 odst. 3, který by zněl: "Jde-li o tury, jako zvláštní opatření může inspekce uložit a) utracení zvířete, nelze-li zvíře identifikovat během dvou pracovních dnů."

V § 25 odst. 6 navrhuji ze stávajícího znění vypustit část věty "nebo orgánů veterinárního dozoru".

V § 26 odst. 2 potom navrhuji nové znění: "Inspekce uloží pokutu až do výše 50 000 Kč fyzické osobě, která není podnikatelem a dopustí se přestupku tím, že e) nesplní nebo poruší povinnosti chovatele uvedené v § 2 odst. 1, 2 a 5 nebo § 23 odst. 1, 2 a 4." Písmeno f) by potom znělo: "nesplní nebo poruší povinnosti uvedené v § 22 odst. 4, 6, 7, 8 nebo odst. 10." Písmeno e) by znělo: "nesplní nebo poruší povinnosti vyplývající pro ni z opatření uloženého podle § 24 odst. 3 písm. c) nebo ze zvláštního opatření nebo".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP