(17.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Je to tak, pane zpravodaji? Ano. Tyto dva návrhy můžeme odhlasovat.

Já zazvoním a zároveň vás odhlásím a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili aktuální stav ve sněmovně.

Budeme hlasovat o návrhu, který padl v obecné rozpravě, na zamítnutí předloženého návrhu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, který byl vysloven v několika vystoupeních v obecné rozpravě. Věřím, že se všichni dostavili.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 62 a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 62 bylo přítomno 147 poslanců, pro hlasovalo 64, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat. Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh na přikázání. Nemá. Budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 63 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 63 z přítomných 154 poslanců pro 144, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

O prodloužení lhůty o 40 dní dám hlasovat v hlasování pořadové číslo 64. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 64 z přítomných 154 poslanců pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru a lhůta pro jeho projednání byla prodloužena o 40 dnů. Končím projednávání bodu č. 28.

 

Vrátíme se ke schválenému pořadu schůze, kterým je bod

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/ 2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě
a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů
(plemenářský zákon), ve znění zákona č. 309/ 2002 Sb.,
a zákon č. 120/ 2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti
(exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/ 2002 Sb.
/sněmovní tisk 236/ - druhé čtení

 

Jednáme podle § 92 až 94 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr zemědělství Jaroslav Palas. Prosím, aby se ujal slova. Dříve než přistoupíme k projednávání, žádám poslankyni Ludmilu Brynychovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/ 2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů, plemenářský zákon, ve znění zákona č. 309/ 2002 Sb., a zákon č. 120/ 2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti, exekuční řád, a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb. Dovolte mi, abych odůvodnil jeho hlavní cíl a vyzvedl tím význam tohoto návrhu zákona pro oblast týkající se hospodářských zvířat.

Hlavním cílem navrhované vládní novely plemenářského zákona je dosáhnout plné slučitelnosti plemenářského zákona a právních předpisů vydaných k jeho provedení s právem Evropských společenství v oblasti označování hospodářských zvířat a jejich evidence. Úsilí Evropské unie se v poslední době zaměřuje právě na tuto oblast, a to vzhledem k obavám z dalšího možného šíření BSE, eventuálně jiných nemocí zvířat, které mohou nežádoucím způsobem ovlivnit zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Promiňte, pane ministře, já vás na chvíli přeruším a požádám sněmovnu o klid. Zároveň bych požádal všechny hloučky, aby se rozpustily a odebraly se mimo sněmovnu k vyřízení svých osobních záležitostí, abychom mohli tento návrh zákona řádně projednat. Věřím, že se všichni přítomní uklidní a že budeme moci pokračovat.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji, pane místopředsedo, za zjednání pořádku.

Právě vzhledem k těmto obavám Evropská unie mimo jiné přehodnotila dosavadní právní předpisy Evropských společenství, které upravují identifikaci hospodářských zvířat a jejich registraci, a zpřísnila a podstatněji konkretizovala požadavky v této oblasti.

Ze stejného důvodu vyžaduje Evropská unie také od České republiky, aby do svého právního řádu zakotvila, ale také vybudovala informační systém ústřední evidence jako komplexní databázi, v níž se budou evidovat zákonem stanovené údaje týkající se zvířat a jejich identifikace, chovatelů a dalších zákonem stanovených osob i jednotlivých hospodářství.

Informační systém ústřední evidence zakotvil do českého právního řádu právě plemenářský zákon. Navrhovaná vládní novela plemenářského zákona má umožnit jeho realizaci v souladu s revidovanými předpisy Evropských společenství. Z tohoto pohledu má navrhovaná vládní novela plemenářského zákona přímý vztah k harmonizaci našeho právního řádu s právem Evropských společenství. Současně tato vládní novela navazuje na novelu veterinárního zákona, která již byla 7. května tohoto roku zveřejněna ve Sbírce zákonů a jako zákon č. 131/ 2003 Sb. nabyla platnosti.

Vládní návrh novely plemenářského zákona byl projednán v ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny, který dne 23. dubna tohoto roku přijal na své 17. schůzi usnesení č. 32, v němž doporučuje vypustit z návrhu zákona část druhou článek 3 a tuto změnu připojit k návrhu novely exekučního řádu, ke sněmovnímu tisku 234. S tímto návrhem ústavně právního výboru souhlasím.

Vládní návrh novely plemenářského zákona byl také, a to velmi podrobně, projednán v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny, který dne 11. června tohoto roku přijal na své 17. schůzi usnesení č. 74, v němž doporučuje tento návrh zákona schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Se všemi pozměňovacími návrhy uvedenými v usnesení zemědělského výboru rovněž souhlasím.

S ohledem na výše uvedené a vzhledem k přímému vztahu navrhované právní úpravy k harmonizaci našeho právního řádu s předpisy Evropských společenství, o kterém jsem se již zmínil, doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby předložený vládní návrh novely plemenářského zákona schválila ve znění usnesení ústavně právního a zemědělského výboru a postoupila jej k projednání ve třetím čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství. Konstatuji, že jsme tento návrh v prvním čtení přikázali k projednání zemědělskému a ústavně právnímu výboru. Usnesení výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky č. 236/1 a 236/2. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka zemědělského výboru paní poslankyně Ludmila Brybychová. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, jak už tady uvedl pan ministr, zemědělský výbor se tímto návrhem zabýval na své 17. schůzi dne 11. června a projednal tuto předlohu zákona. Doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 154/ 2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 236, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které máte ve sněmovním tisku 236/2.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP