(14.20 hodin)
(pokračuje Holáň)

Důvodem je nepřítomnost zpravodaje, který je pozorovatelem v Evropském parlamentu v následujícím týdnu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je to tedy ratifikace, jde o bod 69, tisk 338, je to tak? (Ano.) Děkuji.

Jako další vystoupí pan poslanec Janeček, jako další je pak přihlášen pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přerušil projednávání sněmovního tisku č. 128, což je vládní návrh zákona o podmínkách získávání uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských povolání, navrhuji vyřadit tento bod z jednání této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, jde o bod č. 11. Je to tak? (Ano.)

Jako další tedy hovoří pan poslanec Skopal, další přihlášenou je paní poslankyně Lucie Talmanová.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na program této schůze je zařazen bod č. 9 - zákon č. 114/1992 Sb. Jde o zákon, který velmi významným způsobem zasahuje do života venkovského obyvatelstva, a proto by měl být velmi důkladně prodiskutován.

Po prostudování obsahu novely mi dovolte, abych uvedl, že návrh novely zákona č. 114 dost značně omezuje vlastnická práva, vyvolává odpor vlastníků lesních a zemědělských pozemků. Jeho projednávání v zemědělském výboru bylo přerušeno. Bude mít nesporně dopad na výdajovou stránku státního rozpočtu, což koliduje s projednávanou reformou veřejných financí a nerespektuje její ideu, nerespektuje princip a filozofii probíhající reformy veřejné správy, protože vytváří nový centrální úřad.

Na základě uvedených argumentů a také skutečnosti, že pozměňovacích návrhů je velká spousta, a také vzhledem k tomu, že byl předložen komplexní pozměňovací návrh, žádám o vyřazení tohoto bodu č. 9, sněmovního tisku 132.

Dále navrhuji vyřadit i bod č. 3, sněmovní tisk 74, a to vzhledem k tomu, že je projednáván společně s bodem č. 9, tedy se sněmovním tiskem o zákonu č. 114.

Dále mi dovolte, abych navrhl vyřadit bod č. 21, sněmovní tisk 212. Jde o zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání. Návrh podávám vzhledem k tomu, že zemědělský výbor přerušil projednávání tohoto bodu z důvodu některých nevyjasněných okolností mezi zájmovými skupinami.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poslední bod byl bod č. 21, je to tak? (Ano.)

Děkuji tedy panu poslanci Skopalovi a prosím paní poslankyni Lucii Talmanovou. Jako další je přihlášen pan poslanec Vidím.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví přerušil projednávání vládního návrhu na vydání zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami, sněmovní tisk č. 265. Proto vás prosím, abychom vyřadili z programu této schůze související body, to znamená bod č. 13 - druhé čtení tisku 265, a bod č. 81 - třetí čtení tohoto tisku. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ten druhý bod byl č. 81, ano?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Jedná se o body 13 a 81.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Jde tedy o návrh na vyřazení obou dvou bodů.

Hovoří nyní pan poslanec Vidím, připraví se pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážené paní a pánové, dovoluji si navrhnout vypustit bod č. 23 z pořadu této schůze. Je to návrh poslanců Nečase a Vidíma na změnu zákona č. 218/1999 Sb., o rozsahu branné povinnosti. Důvod je nasnadě. Výbor pro obranu a bezpečnost přerušil projednávání tohoto bodu a domnívám se, že bez znalosti názoru garančního výboru je nemožné tento bod projednávat. Navrhuji tedy vypustit bod č. 23.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Dalším je pan poslanec Pavel Kováčik, dalším přihlášeným je pan poslanec Jiří Patočka.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, chci vás - bohužel už poněkolikáté, ale vzhledem k tomu, že jsem byl požádán o určité posečkání do vyjasnění některých záležitostí odbornou prací - požádat, abyste podpořili můj návrh na vyřazení bodu č. 30, návrhu poslanců Pavla Kováčika atd., je to sněmovní tisk č. 232, z programu této schůze. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Hovoří pan poslanec Patočka. Dalším přihlášeným je pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Jiří Patočka: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, navrhuji zařadit na pevné termíny body 47 a 46, a to tak, aby bod č. 47 byl projednáván v pátek 27. 6. jako třetí bod jednací a bod č. 46 jako čtvrtý bod jednací rovněž v pátek 27. 6. t. r. Zdůvodnění je to, že jde o podobnou materii; rozsahově je návrh hradeckého zastupitelstva menší, proto navrhuji, aby byl nejdřív projednáván vládní návrh zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, děkuji panu poslanci Patočkovi. Prosím pana poslance Macháčka, aby přednesl svůj návrh, připraví se pan místopředseda Ivan Langer.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl jeden procedurální návrh. Vzhledem k tomu, že u sněmovního tisku č. 76, což je návrh zastupitelstva Olomouckého kraje ke školskému zákonu, není přítomen zpravodaj Eduard Zeman, který je oficiálně omluven cestou do zahraničí, navrhuji, abychom tento bod - jde o stávající bod č. 4 návrhu programu - zařadili jako pevný bod na pátek 27. 6. za body navržené kolegou Patočkou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Byl by to tedy pátý bod - jde o bod 76, jestli jsem správně slyšel.

 

Poslanec Antonín Macháček: Nikoli, pane předsedo, jde o bod č. 4, sněmovní tisk č. 76.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, pardon. Dále hovoří pan místopředseda Langer. Jako další vystoupí paní místopředsedkyně Miroslava Němcová.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám navrhl zařazení nového bodu na program jednání této schůze, a to bodu, který zní: Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k desátému výročí přijetí zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu. Dovolte, abych vás seznámil s návrhem usnesení, abyste o něm mohli rozhodovat s plnou znalostí věci, bude-li se hlasovat o zařazení nebo nezařazení tohoto bodu na program pléna.

"Konstatujíc, že ani po deseti letech od přijetí zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu, nedošlo k důslednému vypořádání se s tímto obdobím národních dějin, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

1. setrvává na stanoviscích obsažených v preambuli zákona č. 198/1993 Sb., zejména pak na odpovědnosti Komunistické strany Československa, jejího vedení i členů za způsob vlády v naší zemi v letech 1948 - 1989.

2. Vysoko oceňuje zásluhy těch, kteří se dokázali postavit proti komunistické moci a v boji proti ní přinesli jakékoli oběti.

3. Vyzývá vládu České republiky, aby se zasadila o důslednou a zejména rychlou nápravu křivd spáchaných na odpůrcích komunistického režimu a na osobách, které byly postiženy jeho perzekucemi, ve všech případech, kde to ještě lze učinit a zatím tak nebylo učiněno.

4. Vyzývá vládu, aby urychlila zpřístupňování svazků vzniklých činností bývalé StB a zajistila bezproblémové naplnění zákona č. 107/2002 Sb.

5. Vyzývá všechny odpovědné státní orgány, aby důsledně prosazovaly potrestání nebo alespoň symbolické odsouzení všech zločinů spáchaných protagonisty komunistického režimu v letech 1948 - 1989.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP