(14.30 hodin)
(pokračuje Langer)

6. Konstatuje své velké znepokojení nad stále rostoucími tendencemi bagatelizovat a ospravedlňovat zločiny spáchané protagonisty komunistického režimu v letech 1948 - 1989.

7. Vyzývá vládu, aby věnovala výrazně větší pozornost všem projevům politického extremismu a důsledně dbala o jejich potírání.

Dovolte mi, abych návrh tohoto usnesení krátce odůvodnil. Dne 9. července 2003 uplyne přesně deset let od okamžiku, kdy Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila zákon č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu. Desáté výročí je významnou příležitostí k tomu, si znovu připomenout aktuálnost této problematiky, a to tím spíše, že současné orgány činné v trestním řízení a justice neprokazují přílišnou schopnost postihovat exponenty bývalého režimu, kteří se dopustili trestné činnosti, respektive jsou důvodně podezřelí z jejího páchání. Mnohdy dochází navíc ve verdiktu soudu k tak schizofrenním situacím, jako je povinnost bývalých studentů v Brně omlouvat se bývalým předsedům ZO KSČ na vysoké škole. Absurdita tohoto případu jde tak daleko, že si policie dokonce zve na výslech i současné studenty, kteří si "dovolili" vyjádřit svým kolegům podporu.

Význam tohoto usnesení je o to větší, když kolegové z klubu KSČM na této schůzi Poslanecké sněmovny, tedy prakticky v den onoho desátého výročí, předkládají návrh na zrušení lustračního zákona.

Za této situace je poslanecký klub ODS přesvědčen, že návrh tohoto usnesení a jeho případné přijetí je jasným signálem všem občanům České republiky, kteří byli nějakým způsobem postiženi komunistickým režimem, že je třeba se k tomuto tématu vrátit a že je vhodné, aby Poslanecká sněmovna si toto desáté výročí tímto usnesením připomenula.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom požádám, jestli by bylo možné předat mi písemný název bodu.

Poprosím paní místopředsedkyni Němcovou, aby se nyní ujala slova. Mám tady i dalšího přihlášeného, pana poslance Vladimíra Doležala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám navrhla pevné zařazení bodu 12 sněmovního tisku 215, a to na závěr třetích čtení. Tímto bodem je vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony na úseku ochrany veřejného zdraví. Protože zpravodaj k tomuto zákonu je rozhodnutím organizačního výboru na pracovní cestě ve Štrasburku, požádal mě, abych tento návrh zde přednesla. Opakuji tedy, že žádám o přeřazení na závěr třetích čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní se přihlásil pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych i já navrhl též úpravu našeho programu. Dovolte, abych navrhl přeřazení bodu 98, jedná se o zprávu o výsledku jednání stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví o řešení situace v Union bance, a jeho zařazení na čtvrtek 26. 6. jako třetí bod.

Následně navrhuji zařazení nového bodu, a to číslo 4 tentýž den, který bude mít název Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v souvislosti s Union bankou.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě bych poprosil pana poslance Doležala, jestli by mi to dodal písemně.

Nyní prosím pana předsedu Ibla.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedající. Já bych učinil návrh na přeřazení bodů rovněž z důvodu nepřítomnosti osob, které jsou jako zpravodajové, tedy bod 44 a 45, 27 a 18, a zařadit je v pořadí jedna, dva, tři, čtyři na pevný termín, tedy úterý 1. 7., jako první, druhý, třetí a čtvrtý bod jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jsou to body 44…

 

Poslanec Petr Ibl: 44, 45, 27 a 18.

Ještě bych učinil jeden návrh na zařazení nového bodu do programu jednání, a to je vládní návrh na zapojení kontingentu Armády České republiky do souboru mezinárodních opatření ke stabilizaci bezpečnostní situace a pro poskytování humanitární pomoci a obnovu Irácké republiky. Toto bych navrhoval do bodu zpráv jako první bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, úterý 1. 7., to je příští úterý.

 

Poslanec Petr Ibl: 1. 7. úterý, to jsou první čtyři body. To, co jsem teď předkládal, jako nové do bodu zpráv jako první bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím o název nového bodu. Úterý první bod navrhuje pan místopředseda Rychetský, tak by to bylo jako další body. Prosím o písemný název nového bodu.

Pokud se nikdo nehlásí, tak jenom zkonstatuji, že návrh pana poslance Macháčka bod 4 projednat 25. 6. jako první odpoledne je v určité kolizi s návrhem pana poslance Bartoše. Pan poslanec Bartoš navrhoval bod 4 projednat 25. 6. jako první odpoledne, pan poslanec Macháček navrhuje pátek 27. 6. jako pátý bod. Prosím, pane poslanče, jestli byste na to mohl reagovat.

Prosím o klid!

 

Poslanec Antonín Macháček: Pane předsedo, děkuji za slovo. Stáhl bych svůj návrh zpět, protože před třemi minutami byl upřesněn kolegou Zemanem návrh, že se vracejí dneska večer, nikoliv zítra, takže platí původní návrh kolegy Bartoše. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Škrtám si návrh pana poslance Macháčka.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Omlouvám se, pane předsedo, ale dovolte, abych ještě poprosil o zařazení do bloku voleb dvou nových bodů, a to je na volbu předsedy vyšetřovací komise pro D47 a návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Diag Human.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Předseda komise Diag Human. To jsou další dva body voleb.

Nemám žádnou další písemnou přihlášku. Žádám vás, kdo ještě má nějaký návrh na změnu programu nebo vyřazení nějakého bodu. Prosím, paní místopředsedkyně Němcová se ještě hlásí o slovo.

Mezitím řeknu, že pan poslanec Nájemník má náhradní kartu číslo 18.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, dovolte mi vznést ještě jeden návrh k našemu programu této schůze, a to doplnění návrhu pana poslance Doležala. Tento návrh by zněl takto: nový bod - volba předsedy vyšetřovací komise ve věci arbitráže CME proti České republice. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pan ministr Škromach se hlásí o slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych si dovolil navrhnout k projednání a zařazení do programu druhé a třetí čtení sněmovního tisku 242, a sice vládního návrhu zákona o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů, zákon o uznávání odborné kvalifikace. Lhůty by měly být splněny, nerozumím tomu, proč tento návrh nebyl zařazen na projednání sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bylo to druhé a třetí čtení návrhu. Prosil bych písemně, abych si to mohl přesně zapsat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP