(15.20 hodin)
(pokračuje Emmerová)

V této souvislosti měla být znovu oslovena paní ministryně, aby s ohledem na všechny uváděné okolnosti znovu sdělila svoje stanovisko jak k samotné rekonstrukci a její naléhavosti, tak i k jejímu financování, a to i v kontextu s projednávanou reformou veřejných financí. Její aktuální stanovisko je vyjádřeno v podrobném podkladovém materiálu, který zaslala na vyžádání podvýboru pro investice ve zdravotnictví. Pokud bude potřeba, budu citovat určitou pasáž z tohoto rozsáhlého spisu, abych vás ještě lépe informovala.

Za čtvrté. Následující den po jednání dozorčí rady, to znamená 18. dubna toho roku, bylo vyzváno všech 199 poslanců této sněmovny, aby se exkurze zúčastnili, aby se tak mohli na vlastní oči přesvědčit o oprávněnosti rekonstrukce. Před sněmovnu se v určenou dobu dostavilo pět poslanců, později se na místo prohlídky dostavil šestý kolega. V Motole byla nejdříve uspořádána informace ze strany vedení fakultní nemocnice v osobě pana ředitele Ludvíka. Dále pak byla uspořádána prohlídka projektu pod vedením odborníků, kteří projekt realizovali. Následovala potom exkurze v některých částech rozsáhlého areálu Fakultní nemocnice v Motole, kde pokračovala neformální diskuse o naléhavých problémech a o stále některých pochybnostech. Každý z účastníků této exkurze dostal poměrně obsáhlý materiál, který opět vypovídal o potřebách financí na tuto rekonstrukci a o zdůvodnění všeho, co k této rekonstrukci vede.

Za páté. Problémem se samostatně zabýval i podvýbor pro investice při výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Tomu byla dodána rozsáhlá a velmi podrobná zpráva o činnosti a některých výhledech dětské části Fakultní nemocnice v Motole. Tato zpráva, kterou paní ministryně dne 17. dubna zaslala na adresu předsedy Ing. Miroslava Krajíčka, je dostatečně výmluvná k jejímu stanovisku ohledně rekonstrukce.

Není jistě bez zajímavosti, že jsem se já osobně dosud nesetkala za sedm let působení v této sněmovně s tak podrobnou argumentací k jakémukoliv plánovanému investičnímu kroku v oblasti zdravotnictví. Bylo by zajímavé, kolik finančních prostředků bylo věnováno například pro rekonstrukci a modernizaci olomoucké fakultní nemocnice a s jakou efektivitou. To adresuji jen na ty bývalé a některé současné poslance, kteří by stále chtěli zpochybňovat oprávněnost rekonstrukce v Motole a argumentovat například s pragocentrismem.

Já také nejsem z Prahy jako většina z vás. Jsem přes třicet roků zaměstnána ve Fakultní nemocnici v Plzni, kde jsou pochopitelně také různé nároky na investice, poněvadž v západní části našeho státu přetrvávají některé závažné neduhy z minulého režimu. Především máme málo zdravotnických zařízení jako takových. V jednom okrese dokonce chybí nemocnice vůbec. A nyní nově zanikla v Plané u Mariánských Lázní, neboli chybí už ve dvou okresech. Jde v našich podmínkách o určitou raritu. Přesto však potřeby nemocnice v Motole chci vždy řešit přednostně, poněvadž vím, jak jsou některé její segmenty důležité a ojedinělé pro všechny občany naší republiky. Kdo by mi to snad nevěřil, ať nahlédne do schváleného rozpočtu na tento rok, ale i do jiných, dřívějších, a ať porovná například zařízení Fakultní nemocnice Plzeň a Motol, o jaké sumy jsem se zasazovala.

Možná, že někdo začne přemýšlet, co z toho asi musím mít za profit. Anebo snad je to tím, že jsem v oné dozorčí radě? Nikoliv. Znám v Praze dobře i jiná zdravotnická zařízení a jejich potřeby a jsou třeba jedinečná v něčem jiném, a potom je podporuji také. Jde totiž také o to, že například přemístění některých provozů mimo areál většího zařízení vede k rozprášení sehraných pracovních týmů, jejichž úspěchy jsou například podmíněny právě tím, že jsou tak sehrané. To by měl znát každý z nás ze svého původního povolání. Dokonalý přehled a právo konečného soudu o potřebnosti a nutnosti toho či onoho by však mělo být na Ministerstvu zdravotnictví a na jeho intence bychom měli rozumně reagovat a podle toho řídit i naše poslanecké iniciativy. Pak tedy zbývá otázka. Schvaluje současné Ministerstvo zdravotnictví tento poslanecký návrh? Ano, schvaluje. Mohu vám přečíst souhlas paní ministryně.

Za šesté. Zvažte, že není náhodou, že návrh předkládají lékaři a zkušení ekonomové našeho shromáždění, a to napříč politickým spektrem. Již poněkolikáté na tomto místě tvrdím: pryč s politikařením tam, kde jde o zdraví, nebo dokonce o život. To jsou i prubířské kameny toho, že by se této praktiky zvané "politikaření" nemělo u lidí vzdělaných s politickou kulturou používat vůbec. A úvahy, co slibuje zisk anebo jiné výhody, sem také nepatří a nikdy mě osobně nenapadly.

Za svou osobu chci říci, že jako lékařka, která dobře zná některá nepochopení ze strany málo informovaných anebo nepřejícných lidí, apeluji na všechny zodpovědné poslance této sněmovny, pokud mě slyší, aby již dále nezpochybňovali, a tím nezdržovali rekonstrukci v Motole. Jediný zmařený lidský život, který by šel na vrub našeho váhavého rozhodování, by musel zatížit svědomí nás všech do konce našich životů. Vžijte se do situace rodičů, jejichž dítě by mohlo být v Motole zachráněno, ale náš přístup zkomplikoval jeho přijetí a vše zmařil. Jakkoliv souhlasím, že některé kritiky veřejnosti našeho poslaneckého sboru jsou zcela mylné a neoprávněné, tato jediná, pokud by byla zcela oprávněná, by postačila k naprosté degradaci a dehonestaci všech našich dobrých snah. Tím vás nechci vydírat, ale když se podíváme pravdě do očí, nemůžeme učinit jiný závěr.

Vážení kolegové, při projednávání tohoto návrhu ve výborech, pokud bude postoupen do výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, eventuálně do výboru rozpočtového, bude jistě ještě dostatek časového prostoru pro to, aby následovaly podrobnější rozbory těch z nás, kteří problematice rozumějí.

Promiňte, že jsem převážně hovořila především za sebe. Nechci kolegům implantovat všechno to, co cítím a co jsem zažila. Jistě bude mít každý z nich, z těchto předkladatelů, v pohotovosti svůj postoj, proč se za přijetí tohoto zákona také staví.

Zatím vám děkuji za pozornost a za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní poslankyně. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte, abych i já se vyjádřil k navrženému sněmovnímu tisku 220, a to návrhu poslanců Milady Emmerové, Vlastimila Tlustého, Miroslava Kalouska, Vlastimila Ostrého a Josefa Janečka na vydání zákona o přijetí úvěru Českou republikou na rekonstrukci dětské části Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Nechci zpochybňovat slova, která tady zazněla navrhovatelkou, ale musím konstatovat, že ona převážně hovořila o nutnosti rekonstrukce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP