(11.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Doufám, že jsem vám nezpůsobila velké trauma tím, že mi musíte udělit slovo, ale ráda té vteřiny využiji k tomu, co potřebuji říci v této chvíli v reakci na slova pana ministra.

Já si myslím, že vystoupení všech kolegů Občanské demokratické strany, která vy jste různou měrou zpochybňoval nebo napadal, byla vedena dvěma hlavními úvahami.

První úvaha byla dejme tomu ekonomická a říkala následující větu: Jestliže pan ministr chce po Parlamentu, aby schválil zvýšení daní neboli poplatku, který platí naši občané, musí přece umět našim občanům sdělit, že tato instituce hospodaří tak, že je tento požadavek oprávněný. My jsme po těchto údajích volali, tyto údaje jsme zde neslyšeli. Proto nemůžeme zvednout ruku pro "nalívání" peněz někam, kde nemáme jistotu, že se s nimi dobře hospodaří. To byla první úvaha dejme tomu ekonomického typu.

Ta druhá věc, kterou vy jste zde poněkud umně překroutil, se týkala jedné zásadnější otázky a tou je to, co já jsem nazvala, že vláda chce ovládnout média. Řekla bych, že dnes již ovládá média. Použila prostředků, které v uplynulých třinácti letech nejsou srovnatelné. Důkazem toho je volba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, absence jakéhokoliv parametru ekonomické rozvážlivosti, absence jakékoliv snahy vybalancovat poměr mezi politikou a médii.

Řekla jsem zde - a to platí a tím vyvracím vaši tezi, že se s námi chcete bavit, jen kdybychom my chtěli - že my se budeme bavit pouze v případě, že vy pochopíte, v jaké jsme situaci, že nastolíte jasná pravidla, která pro nás budou akceptovatelná. Dokonce, jestli si vzpomínáte, pane ministře, řekla jsem zde větu, že ODS nebo já osobně bych neměla problém s tím, kdybyste jmenoval ředitele České televize, ovšem za podmínek, že budeme v podmínkách, kdy přestanete mluvit o tom, že rada má být velmi složitým neprůhledným mechanismem, konstituovaným ve třech institucích, mechanismem, který je občanovi naprosto neproniknutelný, že budete s námi hovořit o tom, že by to mělo být v jedné instituci, že přestanete válcovat - použila jsem toto slovo - mediální scénu svým brutálním politickým tlakem. Řekla jsem, že za těchto podmínek jsme ochotni se bavit nad novou úpravou zákonů, které by popisovaly stav médií v České republice. Ovšem to, co vy předvádíte, nás z této diskuse primárně vyloučilo a vylučuje nás to z ní i v tomto okamžiku.

Nemám co více dodat. Opravdu nebezpečí, které nám hrozí, je nebezpečím reálným. Jsme v situaci, kdy vláda si podmanila média na všech frontách, a myslím, že tato varovná situace se obrátí proti ní samé, ačkoliv ona v tuto chvíli takového horizontu a nadhledu není schopna. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se předseda pan poslanec Tlustý do rozpravy, která není. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážený pane ministře Dostále, dámy a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil nejen k projednávanému návrhu na zvýšení koncesionářských poplatků, které budou, až je vládní koalice "prohlasuje", platit naši občané, ale i k tomu, co se odehrává v této sněmovně v těchto dnech.

Musím se přiznat, že vývojem událostí jsem značně deprimován. Do dnešního rána jsem neviděl v tomto temném tunelu světélko na konci. Moje deprimující pocity vyplývaly ze vzpomínek mého dědečka, který mi jako malému chlapci popisoval, jak probíhala kolektivizace vesnice, jak byla odstraňována konkurence, jak bylo likvidováno svobodné podnikání. Mělo to velmi jednoduchý základ. Na začátku byl v každé vesnici odstraněn ten největší třídní nepřítel a skoro celá obec tomu tleskala. Zpravidla do chvíle, kdy byl k likvidaci určen další a další, a tak všichni tleskali až do chvíle, kdy zlikvidováni byli všichni. Na konci zbyla JZD a jejich pověstná "prosperita". Trvalo to velmi dlouho, než bylo pochopeno, že úvodní nadšení z odstraňování třídních nepřátel bylo blahou nadějí, že to přivede obec k blahobytu, protože na konci sice všichni měli všechno, ale nikdo neměl nic.

Proces, který zahájila vládní koalice s českými médii, je podle mého názoru opsán z oné kolektivizace. Vládní koalice tady předvádí naprosto jasný útok na všechna elektronická média. Soukromým televizím a rádiím je tady vzkazováno, že budou-li kritizovat a nebudou-li chválit tuto vládní koalici, bude jim odebrána licence, jinými slovy budou zlikvidovány, licence budou přiděleny těm, kteří slíbí, že vládní koalici budou chválit. Státním nebo veřejnoprávním médiím je sdělováno, že mohou být v klidu, rovněž budou-li chválit tuto vládní koalici, protože právě tato vláda a tato vládní koalice budou mít v rukou neomezený nástroj pro zásahy do těchto veřejnoprávních médií.

Aby se to pracovníkům veřejnoprávních médií líbilo, dostávají k tomu "držústné" v podobě zvýšených rozpočtů těchto institucí. (Potlesk z pravé strany sálu.) Přestože všichni vědí, že v těchto institucích je neuvěřitelný nadbytek pracovníků, že v nich dochází k neuvěřitelným nákladům, jinými slovy k mrhání penězi daňových poplatníků, v tomto případě koncesionářů, situace v nich bude "stabilizována" většími příjmy.

Myslím, že málokdo v České republice tuší, že Česká televize má tři tisíce zaměstnanců. Myslím, že skoro nikdo neví, že Slovenská televize, zděděná ve velmi podobném stavu jako ta česká, v těchto dnech provádí redukci počtu svých zaměstnanců na jednu polovinu. Místo toho v Čechách se Česká televize dočká větších příjmů.

Vysvětlení je prosté. Je třeba veřejnoprávním médiím dodat klidu, aby mohla za více peněz lépe chválit a podporovat tuto vládní koalici. (Potlesk z pravé strany sálu.)

Smutno mi bylo z toho, že jsem se bál, že prohlédnutí této stupidní taktiky bude českému národu trvat dlouho. Dnes ráno jsem ve Slaném na náměstí potkal jednu docela obyčejnou paní, které je 60 let, a ta pravila: "Co se to děje na české politické scéně? Jak to, že vláda chce ovládnout média? To si vláda myslí, že svoji neschopnost -"

(Hluk v sále, smích.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás, nechte řečníka dokončit vystoupení. Prosím o klid!

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: "To si opravdu tato vláda a vládní koalice myslí, že zatažením růžového závoje nad její neschopností zakryje fakt, že tato vláda neumí v této zemi vyřešit žádný skutečný problém, že neumí pro tuto zemi udělat vůbec nic?"

To si opravdu myslíte, vážené kolegyně a kolegové, že fakt, že vlak české ekonomiky se zastavil, vyřešíte tím, že zatáhnete záclonky pasažérů? (Potlesk z pravé strany sálu.) To by přece občané České republiky museli být takoví hlupáci jako ti, kdo tuto strategii v těchto dnech v tomto Parlamentě prosazují!

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP