(11.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil předseda klubu sociální demokracie Petr Ibl..

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedající. Vážená sněmovno, pozorně jsem poslouchal vystoupení pana předsedy Tlustého a jen bych rád doplnil jeho informaci, že ta šedesátiletá paní na náměstí ve Slaném byla jednou ze zakládajících členek ODS. (Pobavení v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se ministr Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Myslím si, dámy a pánové, že nelze nereagovat na demagogie pana poslance Tlustého. Předem bych chtěl říci, že bývalé republikánské lavice opravdu dělají zázraky. (Smích a potlesk.) To nasátí nenávisti je tak neskutečné, že opravdu ve snech se mi zjevuje hodný dr. Sládek. (Smích.)

A teď bych rád panu Tlustému věcně odpověděl na jeho podezření, že tato vláda a Pavel Dostál se chtějí zmocnit médií. Tak za prvé, Pavel Dostál, podívejte se na mne, je na cestě do penze a do krematoria. A za druhé, tato vláda si na rozdíl od vlád, které byly před ní neříká, že je vláda na všechny časy. Tato vláda chce jen vytvořit mediální podmínky, ve kterých by se elektronická média pohybovala a měla stejná pravidla, a nikoli aby některá z těchto médií měla pravidla jiná a jiná média zase jiná. Já se domnívám, že před 14 dny pan poslanec Tlustý neslyšel velká slova jedné poslankyně, která ODS zná zevnitř a velice dobře. Myslím, že bychom si měli zopakovat při této příležitosti slova paní poslankyně Marvanové, která na adresu ODS řekla: Podle sebe soudím tebe. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám jen připomenu… Nevidím už nikoho z těch, kteří mohou vystoupit, že by se hlásil. Ne, rozprava otevřena nebyla. (Velký hluk.) Hlásí se o slovo pan poslanec Kováčik, ten vystoupit může.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedo. Závěrečné slovo navrhovatele pana ministra Dostála zaznělo, reagoval na vystoupení pana předsedy Tlustého a tím znovuotevřel rozpravu. Čili na přihlášku pana kolegy Ransdorfa byste, pane předsedo, měl reagovat pozitivně. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dávám slovo panu poslanci Ransdorfovi.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Kurt Tucholski kdysi řekl v Radách pro špatného řečníka, možná že je mnozí čtou v této sněmovně, že jestliže máš slovo, je to tvoje příležitost a zneužij ji. Nebudu zneužívat této příležitosti, budu jen věcně reagovat na to, co tady řekl pan ministr, který, jak jsem řekl, patří mezi mé oblíbené ministry.

Chtěl bych říci, že srovnání mezi Českou televizí a BBC je sice lákavé pro ten početní rozdíl ve stavech mezi BBC a Českou televizí, leč poněkud zavádějící, protože BBC na rozdíl od České televize vysílá pro celý svět, má BBC Worldservice, má Sky-News a má celou řadu dalších aktivit, které bohužel Česká televize nemá. Naši občané v zahraničí nemají to potěšení, na rozdíl např. od vietnamských občanů, sledovat v zahraničí český satelit. Patrně naše technická úroveň nedovoluje dosáhnout téhož, co má k dispozici Vietnam. (Pobavení v sále.) Chtěl bych říci, že dokonce, kdybych chtěl uvádět vyšší čísla, BBC má podle některých údajů až 28 tis. zaměstnanců, ale jak říkám, to srovnání neobstojí.

Druhý argument, který je určitě hoden zamyšlení, je to, a hovořil o tom pan ministr, že komerční televize využívají služeb společností, které jsou vlastně mimo stav zaměstnanosti. To je argument vážný, ale dá se obrátit proti České televizi, protože v ní je daleko více než v komerční televizi rozvinut právě ten nešvar, že i ti lidé, kteří třeba pracují v televizi, jsou vedle toho členy různých společností, které jsou kontrahovány veřejnoprávní televizí. Je třeba říci, že to tvoří určitý penězovod, který může být některým lidem příjemný, ale z hlediska bilance veřejnoprávní televize je to věc zhoubná.

Myslím si, dámy a pánové, že to cenné na této debatě, pokud ji chceme uvést do produktivního vyznění, by mohlo být, že bychom začali přemýšlet o struktuře, o systému fungování celé naší mediální scény a také o reformě celé legislativní báze v této oblasti. Myslím si, že redukovat to pouze na určité jednotlivé dílčí kroky a také na mocenské aspekty celé záležitosti by bylo chybné. Včera, když došlo k odvolání onoho proslaveného ředitele té největší komerční televizi, jsem tady slyšel slova nadšení. Mohu ale říci, že tato záležitost je po mém soudu zbytečná. Musíme si počkat na to, jak vlastně bude upraven celý tento důležitý segment našeho veřejného života.

Bohužel žijeme v době, kdy televize mají větší význam než naše Poslanecká sněmovna. Jestliže John Stuart Mill říkal, že Parlament je zrcadlem života společnosti, tak dnes je to spíš, bohužel, televize, což jen pro mnohé věci tragické, protože vyšší patra společenského diskursu se touto věcí dělat nedají. Podobně jako McLuhan řekl ve své proslavené knížce o médiích, že filozofický diskurs nelze vést kouřovými signály, tak bohužel ani zásadní společenskou debatu nelze vést přes televizní obrazovku, ale toho jsou si koneckonců lidé v této sněmovně za ta léta vědomi.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže teď jsme opravdu v rozpravě a pan poslanec Ransdorf naznačil, kam až může dosáhnout. Přesto se ovšem nikdo nehlásí. Já tuto rozpravu ještě jednou končím. Po ukončení sloučené obecné rozpravy jednáme zase o každém bodu zvlášť a já žádám zpravodajku k bodu 22, aby také shrnula diskusi.

 

Poslankyně Eva Nováková: Děkuji. Vážený pane předsedající, vládo, kolegové, já už bych nechtěla dlouho zdržovat, protože mám pocit, že bylo řečeno téměř vše. Víte, že padl návrh na zamítnutí, a právě před hlasováním na zamítnutí bych ráda připomněla všem, že novela zákona 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, se týká nejen České televize, jak by se mohlo zdát podle toho, co jsme včera a dnes vyslechli, ale řeší i situaci Českého rozhlasu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP